Henkilökortti kaulaan ja tutustumaan töihin – Lapset mukaan töihin -päivänä Frenckellin virastotalo täyttyi lapsista
Lapset mukaan töihin -päivänä lapset voivat tulla tutustumaan vanhempiensa tai muiden läheisten aikuistensa työpaikkaan ja työntekoon. Tampereen kaupunki on osallistunut teemapäivään jo useina vuosina.
Tänä vuonna kaupungin Frenckellin virastotalolla vieraili teemapäivänä arviolta 160–170 lasta. Vierailijoissa oli ensikertalaisten lisäksi vanhoja konkareita, jotka olivat käyneet läheisen aikuisensa työpaikalla jo monena aiempana vuonna.
Uusia ja vanhoja henkilökortteja
Frenckellissä oli valmistauduttu ottamaan vastaan lapsivieraat. Eri puolilla taloa oli monenlaisia toiminnallisia rasteja, joissa lapset pääsivät tutustumaan työntekoon, kertomaan näkemyksiään erilaisista asioista mutta myös viihtymään.
Monen lapsen päivä alkoi virastomestareiden työtiloista, josta he saivat itselleen kissa- tai koira-aiheisen henkilökortin. Muutamassa tunnissa kortteja oli jaettu jo reilusti yli sata kappaletta.
Kaikki lapset eivät tarvinneet uutta henkilökorttia, sillä he olivat pitäneet huolellisesti tallessa aiempana vuonna saamansa kortin ja käyttivät sitä.
– Täällä kävi eräs Minttu näyttämässä henkilökorttiaan, jonka hän oli saanut jo ennen koronaa. Siihen aikaan jaoimme lapsille kortteja, joihin tuli heidän nimensä ja valokuva. Minttu oli vuosien kuluessa muuttunut paljon mutta henkilökortti oli kuitenkin yhä voimassa, hymyili virastomestari Paula Väyrynen.
Yhden juhla on toisen työtä
Tampereen Raatihuone on kaupungin edustus- ja juhlatila. Osa Lapset mukaan töihin -päivän nuorista vieraista aloitti päivänsä tutustumalla taloon.
Raatihuoneella vietetään monenlaisia kutsuvierastilaisuuksia. Juhlava tila on kuitenkin monelle arkinen työpaikka. Juhlien tarjoiluista samoin kuin talon taide-esineistä, maalauksista ja huonekaluista huolehtivat eri alojen ammattilaiset.
Kierroksen alussa lapset saivat tehtäväkseen laskea, miten monta kelloa he huomaavat. Samalla he kuulivat Ristosta, jonka vastuulla on niistä huolehtiminen.
Raatihuoneen esittelykierroksella nuoret pysähtyivät katsomaan maalausta, jossa oli valkoperuukkinen mies. 7-vuotias Alisa Valkama tunnisti hänet heti. Tampereen perustaja, Ruotsin kuningas Kustaa III oli Alisalle tuttu Mauri Kunnaksen Koiramäki-sarjan kirjoista.
Raatihuoneelta Alisa aikoi jatkaa matkaa Frenckellin virastotalolle, jossa hänen äitinsä Outi Valkama työskentelee.
Alisa tiesi, että äiti tekee paljon töitä tietokoneella – mutta hieman epäselvää oli, millaisten asioiden parissa äiti työskentelee. Mieleen oli kuitenkin jäänyt virtuaalilasit, joita Älykaupunki kaupunkilaisille -kehitysohjelmassa työskentelevä äiti oli näyttänyt hänelle.
Asiantuntija-apua lapsilta
Yksi Frenckellin virastotalon suosituimmista kohteista oli kaupungin viestintäyksikön kuvapaja, jossa lapset saivat luoda kuvia tekoälyn avulla. Pajassa tehtiin päivän aikana 80 mielikuvituksellista kuvaa. Oman kuvansa sai käydä tulostamassa yhdessä äidin tai isän kanssa.
Lapset otettiin mukaan kehittämään kestäviä joululahjaideoita Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelman toimintapisteellä. Onnenpyörää pyöräyttämällä lapset saivat satunnaisen lahjaidean, josta he arvioivat, onko se lapsia kiinnostava vai ei. Samalla he pääsivät itse ehdottamaan, millaista yhdessä tekemistä voisi antaa muille lahjaksi tavaran sijaan. Seinälle kertyi mittava lista hyviä joululahjaideoita kaikkien käyttöön.
Pormestaria tapaamassa
Lapsille oli järjestetty myös mahdollisuus tavata pormestari Kalervo Kummola. Auditorioon oli kokoontunut lähes 40 lasta keskustelemaan pormestarin kanssa ja esittämään hänelle kysymyksiä.
Nuoria kiinnosti, mistä pormestari pitää työssään ja mikä hänen työssään tuntuu vaikeimmalta. Pormestari Kummola kertoi pitävänsä työpäivien vaihtelevuudesta, kahta samanlaista päivää ei ole. Huippuhetkiä ovat käynnit kouluissa tapaamassa lapsia ja nuoria. Pormestari kertoi myös, miten hänestä on ikävää, kun tamperelaisia kohdellaan väärin. Samalla hän muistutti, että vaikeisiin asioihin voi kuitenkin löytää ratkaisun.
Työnteon lisäksi nuorta yleisöä kiinnosti pormestarin lempiasiat.
Moni tiesi etukäteen, että pormestari Kummola on suuri jääkiekon ystävä. Hän saikin vastata tiukkaan kysymykseen kannattamastaan jääkiekkojoukkueesta. Pormestari kertoi kannattavansa maajoukkuetta eli Leijonia. Kotimaan otteluissa hän on aina tamperelaisen joukkueen puolella. Diplomaattisesti hän jätti ottamatta kantaa siihen, kumpi joukkue on hänen suosikkinsa paikallisotteluissa.
Kysymys pormestarin lempiherkusta ja suosikkipizzasta sähköisti nuoret ja nauratti pormestaria. Osalle nuorista oli vaikea uskoa, että pormestari pitää katkaravuista ja Frutti di mare -pizzasta.
Pormestarin tapaaminen päättyi yhteislauluun ”Joulupuu on rakennettu”. Tapaamisen lopuksi hän tarjosi osallistujille suklaapatukoita.
Rauhallinen hetki kiertelyn välissä
Vesilahtelainen Eemi Salopuro istui tyynesti äitinsä Jenny Lehtosen työpöydän ääressä. Hän väritti huolellisesti pizzan kuvaa samalla kun äiti vastaili Teams-viesteihin.
– Äiti kirjoittaa tietokoneella, kuvaili 4-vuotias Eemi äidin työntekoa.
Eemillä oli jo takanaan monta rastia Frenckellissä. Hän oli piirrellyt, pelannut palapeliä, käynyt pyöräyttämässä onnenpyörää ja muutenkin tutustunut viraston tiloihin sekä äidin työkavereihin.
Eemi oli ollut mukana myös pormestarin tapaamisessa. Hän piti pormestaria mukavana setänä ja arvosti pormestarin pizzamakua, sillä se oli sama kuin isällä ja hänellä itsellään.
Eemi aikoi seuraavaksi suunnistaa ravintola Frenckelliin lounaalle.