Tampereen Sarka auttaa työllistymään

Tampereen kaupungin tytäryhtiö Tampereen Sarka antaa valmennusta työelämän moninaisissa kysymyksissä ja työllistää myös itse pitkään työttömänä olleita. TE-palvelujen siirtyminen kuntien vastuulle vuoden 2025 alussa tuottaa lisäkiireitä Sarkallekin.
Kaksi henkilöä juttelee pyöreän pöydän ääressä. Toinen seisoo ja toinen istuu koneen ääressä. Takana on viherseinä.
Sarkan valmennuspalveluiden tiimivastaava Katja Kokko ja toimitusjohtaja Katja Piiksi suunnittelevat ensi vuoden kuvioita.

Toimitusjohtaja Katja Piiksi istuu pienessä neuvotteluhuoneessa ja kertaa historiaa.

– Sarka perustettiin vuonna 2011 kaupungin omaksi sosiaaliseksi yritykseksi ja viisi vuotta myöhemmin siitä tuli yhteiskunnallinen yritys, hän kertoo.

Nykyään Sarkan työsarka on hyvin monipuolinen. Se työllistää pitkään työttömänä olleita ihmisiä suoraan omiin palveluihinsa, tekee oppilaitosyhteistyötä, tarjoaa harjoittelupaikkoja ja työllistää vajaatyökykyisiä. Sarka tarjoaa myös ura- ja työkykyvalmennusta kaikenlaisista taustoista tuleville työnhakijoille. Asiakkaat ovat esimerkiksi kehitysvammaisia, vieraskielisiä, kouluttamattomia ja korkeakoulutettuja, työsuhteessa olevia ja työttömyysuhan alla olevia.

Tänä vuonna Sarka on työllistänyt jo 140 ihmistä ja valmennuksessa on käynyt yli 300.

–  Määrä kasvaa siitä jonkin verran, sillä kaupungin työllisyys- ja kasvupalveluista lähetetään meille vielä valmennettavia, Piiksi huomauttaa.

Tätä kaikkea hoidetaan pienellä porukalla. Hallinnossa työskentelee vajaat kymmenen ihmistä, joista kaksi on työnjohtajia, yksi lähiesihenkilö, yksi uravalmentaja ja yksi valmennustiimin vastaava. Lisävahvistustakin tarvittaneen lähikuukausien aikana.

Sarka helpotti työelämään siirtymistä

Hallintotieteiden kandidaatti Taina Åback on Sarkan entinen ura- ja työkykyvalmennukseen päässyt asiakas ja tyytyväinen sellainen. Puolitoista vuotta sitten hän oli siirtymässä kotiäitiydestä takaisin työelämään, mutta työnhakutaidot olivat päässeet ruostumaan. Sarkasta hän sai opastusta työnhakuun ja työllistyi nopeasti Tampereen palvelupisteeseen Frenckelliin.

– Sarkassa minulta kysyttiin kysymyksiä, joita en itse hoksannut kysyä itseltäni. Sain virikkeitä omaan aivokoppaan. Keskustelujen kautta pääsin jyvälle siitä, mitä haluaisin tulevaisuudelta, Åback kehuu.

Nyt hän on siirtynyt jo urallaan eteenpäin sosiaali- ja terveydenhoitoalan asiakassihteeriksi Tampereen ammatilliseen koulutuskeskukseen. Taina valittiin määräaikaiseen tehtävään 320 hakijan joukosta.

– Sarkan valmennuksessa sain myös palautetta CV:stäni ja siellä korostettiin sosiaalisen median, erityisesti LinkedInin merkitystä nykyajan työnhaussa, Åback huomauttaa.
 

Silmälasipäinen henkilö katsoo sivulle. Takana on lehtikuvioinen verho.
Taina Åback kokee saaneensa Sarkan valmennuksesta hyviä työkaluja työnhakua varten.

Åbackin työhakemus sai TAKK:n rekrytoijilta positiivista palautetta.

– Siitä kuulemma huomasi, että se on tehty sydänverellä eikä tekoälyllä, hän nauraa.

Oppilaitoksille tarjotaan valmiita palvelupaketteja

Sarkan työkenttä on siis laaja. Hepolammilla sijaitsee sen laajin työporukka, huoltoryhmä. Sarka operoi myös Tampereen kaupunkipyöriä ja palkkaa PALI-palvelubussien palveluavustajat. Näiden lisäksi Sarkassa toimii henkilöstövuokraus.

Oppilaitosyhteistyö on tärkeä osa toimintaa. Yhteistyössä ammatillisten oppilaitosten kanssa Sarkaan on rakennettu koulutustarjotin, josta Sarkassa työllistettynä olevat voivat valita tutkinnon osia suoritettavakseen. Sarkan palvelut on rakennettu oppimisympäristöiksi, jotka tukevat ammatillista kehittymistä. Oppilaitosten opiskelijoille on tarjolla harjoittelupaikkoja, myös niille nuorille, joiden opintopolku on vaarassa keskeytyä.

Opiskelumahdollisuus on tarjolla myös palkkatuen avulla työllistetyille. Oppimisen tueksi on esimerkiksi digitaalisia oppimisympäristöjä, joissa on itseopiskelumateriaalia, tehtäviä, videoita ja selkokielistä materiaalia.

– Korkeakoulutetut taas tarvitsevat nimenomaan työnohjauksellista valmennusta, jossa pureudutaan vaikkapa oman mielen solmuihin tai tunnistamatta jääneisiin vahvuuksiin, joiden sanoittamista sujuvoitetaan – jotta työnhaku onnistuisi paremmin. Korkeakoulutetuilla on yleensä hyvät valmiudet, mutta vaikkapa työhakemusten ja CV:n laatimiseen ja haastatteluihin valmistautumiseen tarvitaan tukea, Piiksi mainitsee.

Sarkan tuki ei lopu valmennettavan palkkatuki- tai harjoittelujakson päättymiseen, vaan apua on saatavissa myös jonkin aikaa sen jälkeen.

Tilanne on vaikea, mutta toivoa on

TE-palveluiden siirtyminen kuntien vastuulle tuo lisäkiireitä Sarkalle.

– Meidän pitää luonnollisesti ennakoida tulevaa. Haluamme palvella työllisyys- ja kasvupalveluja mahdollisimman hyvin, joten olemme kehittämässä myös uusia palveluja, Piiksi kertoo.

Tilanne ei kuitenkaan ole helppo sen enempää työttömien kuin ura- ja työkykyvalmentajienkaan kannalta. Maan taloustilanne on tällä hetkellä vaikea ja työllisyysnäkymät huolestuttavat.

– Valmennus ja työnhakijan motivoituneisuuskaan ei auta, jos työpaikkoja ei yksinkertaisesti ole, Piiksi huokaa.

Åbackin esimerkki kertoo tilanteen haastavuudesta. Yhteen määräaikaiseenkin avoimeen työpaikkaan saattaa olla satoja hakijoita.

Toivottomuuteen Sarkassa ei kuitenkaan aiota vajota.

– Valmennuksissa keskitytään positiiviin asioihin, joita on aina, vaikka realiteetit tunnustetaan, hän vakuuttaa.

Silmälasipäinen henkilö seisoo ja katsoo kameraan. Taustalla olevassa seinässä on metsäkuvioinen valokuvatapetti.
Tampereen Sarka on toimitusjohtaja Katja Piiksin mukaan kehittämässä uusia tuotteita TE-palveluiden siirtyessä vuodenvaihteessa kunnille.
Teksti: Ismo Lehtonen
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa