Kaikukortti-toiminta kehittyi Tampereella vuonna 2024

Vuosi on ollut Tampereen Kaikukortti-toiminnan kehittämisessä hyvin aktiivinen ja tuloksellinen. Kaikukortti-verkostossa on 7 jakajatahoa ja 24 kulttuurikohdetta. Kaikukortteja on jaettu Tampereella vuosina 2021-2024 yhteensä 9490 korttia. Korteista on aktiivisessa käytössä 3659 kpl.

Kaikki Kaikukortti-toiminnassa mukana olevat kulttuurikohteet ovat keskeisessä roolissa Kaikukortti-toiminnassa. Kohteet tarjoavat Kaikukortin haltijoille ilmaisia sisäänpääsyjä ja etuuksia esityksiin, konsertteihin, näyttelyihin ja kurssitoimintaan. Kaikukortin käyttötilastoissa Kaikukortti-kohteista Vapriikki on pitänyt top-ykkösen paikkansa. Kaikukorttia on käytetty kohteessa tänä vuonna 2250 kertaa ja vuosien 2021—2024 aikana peräti 4763 kertaa. Tampereen taidemuseo nousee toiselle sijalle 1165 kortin käyttökerralla vuonna 2024. Kymmenen kohteen listalla, joissa Kaikukorttia on käytetty eniten, ovat mukana lisäksi: Tampereen Teatteri, Muumimuseo, Tampere Filharmonia, Tampereen Työväen Teatteri, Sara Hildènin taidemuseo, Tampereen Komediateatteri, Tampereen seudun työväenopisto sekä Museo Milavida.

Kaikukortin ja kulttuuriluotsitoiminnan kumppanuusmallin edistysaskeleet

Kaikukortin ja kulttuuriluotsitoiminnan kumppanuusmallin tavoitteena on ollut lisätä tietoa ja ymmärrystä Kaikukortti-toiminnasta ja kulttuuriluotsitoiminnasta toisilleen vuoden 2024 Kaikukortti-ryhmätoiminnassa ja muissa tapaamisissa. Päätavoitteena oli lisätä Kaikukortin haltijoille tietoa luotsauskäytännöstä, luotsin pyytämisessä mukaan kaveriksi kulttuurilaitoskäynnille. Kaikukortin ja luotsitoiminnan kumppanuusmallin ryhmätoimintaa on tehty yhdessä Tampereen Teatterin ja Tanssiteatteri MD:n sekä korttia jakavien järjestöjen kanssa. Ryhmätoiminnasta on saatu hyvä palaute Kaikukortin haltijoilta ja kulttuuriluotseilta.

Kaikukortti-raati vahvistaa Kaikukortti-toiminnan kehittämistä edelleen

Kaikukortin ja kulttuuriluotsitoiminnan kumppanuusmalli on vahvistunut vuoden 2024 aikana Kaikukortti-asiantuntijaraadilla. Keväällä ja kesällä 2024 kokoonnuttiin yhdessä Minusta Kaikukortti-raadin asiantuntija -tilaisuuksiin suunnittelemaan yhdessä asiantuntijaraatitoiminnan lähtökohtia. Suunnittelussa oli mukana Kaikukortin haltijoilta, luotseja, kulttuurilaitosten edustajia ja Kaikukortin jakajatahojen edustajia.

Raadin suunnittelutilaisuuksissa vahvimmaksi raadin toiminnan lähtökohdaksi nousi toimintaan vaikuttaminen ja informaation kuuleminen Kaikukortti-toiminnasta. Kehittämiseen vaikuttamisen lisäksi kehittämisavauksista ja niiden edistämisestä viestiminen eteenpäin nähtiin tärkeänä.

Kaikukortti-raati on aloittanut työnsä syksyllä 2024. Raadissa on mukana Kaikukortin haltijoita, luotseja, kulttuurilaitosten edustajia sekä jakajatahojen edustajia. Kaikukortti-raadissa on valmisteltu yhdessä esitysluontoisille kulttuuritapahtumille visuaalista infomateriaalia, joka tukee Kaikukortti-vierailua kohteessa silloin, kun henkilöstöllä ja vierailijalla ei ole yhteistä kieltä. Raatiin on saatu myös tervehdys Kulttuuria kaikille -palvelusta. Vuonna 2025 Kaikukortti-raati jatkaa toimintaansa.

Uudet kulttuurikohteet ja Kaikukortin jakajatahot vuonna 2025

Kaikukortti-toimintaan saadaan uutena kulttuurikohteena Tukkateatteri. Uusina jakajina aloittavat vuoden 2025 alusta Vastaanottokeskus Kotokunta Oy sekä Yhdessä Selviytymisen Tuki, YSTI ry. Kaikukortti-raadista on noussut toive saada Kaikukortti-toimintaan mukaan liikuntakohteita. Toivetta on edistetty ja vuodelle 2025 Kaikukortti-toimintaan saadaan mukaan liikuntapalveluiden liikuntaneuvonta ja liikuntaseteli-käytäntö.

Anne Ruusuvuori
Koordinaattori
Teksti: Anne Ruusuvuori
Kuvat: Tommi Sirviö
Jaa sosiaalisessa mediassa