Kaupungin projektipäälliköiden uusi koulutuspolku valmentaa tulevaisuuden haasteisiin

Tampereen kaupungin projektitoimisto kutsui projektitoimijat mukaan onnittelemaan 11 projektipäällikön IPMA C -sertifiointia 15.11.2024 Kulttuuritalo Laikussa. Ensimmäistä kertaa ryhmämuotoisesti toteutettu sertifiointiprosessi valmistaa projektipäälliköitä vastaamaan entistä monimutkaisempien projektien vaatimuksiin.
Sertifioitujen kukittamistilaisuudessa otetun kuvan keskellä sertifioidut ihmiset rivissä, yleisön ympäröimänä.
Kukitustilaisuuteen osallistuneet IPMA C -sertifioidut. Kuvan vasemmassa laidassa projektitoimiston Riina Hiipakka-Lahti sekä sertifioidut Maarit Vehviläinen, Annamaria Valanto, Mikko Leikkanen, Outi Lehtinen, Elli Kotakorpi, Merja Haapoja ja Hanna Orava.

Tampere on strategiansa vision mukaisesti tekemisen kaupunki: Tampereella on jatkuvasti käynnissä noin 200 erilaista projektia, joista jokaisessa on omat haasteensa. Hyvin erilaisten projektien toteutuminen vaatii laajaa osaamista, mutta projektipäälliköiden rajallinen määrä sekä korkea vaihtuvuus tekevät kokonaisuudesta haastavan. Tampereen kaupunki on pyrkinyt parantamaan tilannetta kehittämällä uudenlaisen polkuajattelun projektipäälliköiden urasta ja koulutuksesta.

Yksi etappi projektipäälliköiden koulutuspolulla on IPMA C -sertifiointi (International Project Management Association), kansainvälisesti tunnustettu projektinhallinnan standardi, joka osoittaa sertifioidun henkilön hallitsevan laajoja ja monimutkaisia projekteja. Tampereen kaupungin projektitoimiston kehittämispäällikkö Riina Hiipakka-Lahti tuo esille, että IPMA C -sertifiointi on osa suurempaa kokonaisuutta:

– IPMA C kytkeytyy ajatteluun osaamispolusta, jota olemme kehittäneet jo viime syksystä. Olemme ottaneet tämän vuoden aikana käyttöön kaupungin projektipäälliköiden koulutuspolun, jonka osa tämä sertifiointikin on.

Uudenlaisen ryhmätoteutuksen hyödyt

Sertifiointi vastaa erityisesti kaupungin tarpeeseen vahvistaa projektitoimintaa tilanteessa, jossa talouden reunaehdot kiristyvät ja ulkoisen rahoituksen merkitys kasvaa.

– Tulevaisuudessa tarvitsemme yhä enemmän ammattimaisia projektiosaajia. Tätä tarvitaan, koska etenkin ulkoisen rahoituksen projektit ovat monimutkaisia ja vaativia, kertoo Hiipakka-Lahti.

Koulutuspolkuajattelulla halutaan lisätä myös organisaation veto- ja pitovoimaa; projektitoimijoiden vaihtuvuus on suurta, jolloin osaavista tekijöistä kiinnipitäminen on ollut haasteellista. Kehityksen on tarkoitus parantaa samalla organisaation muutoskykyä ja työntekijäkokemusta.

Hiipakka-Lahti korostaa ryhmämuotoisen oppimistavan merkitystä. IPMA C -sertifioinnin suorittaminen ei ole täysin uusi asia Tampereella, mutta ryhmämuotoista toteutusta pilotoitiin tänä vuonna. Kaupungille uudenlainen kokeilu osoittautui erittäin toimivaksi, sillä osallistujat eivät saaneet pelkästään valmennusta ja suorittaneet vaativaa sertifiointikoetta, vaan he muodostivat myös tiiviin yhteisön.

– Emme ehkä alusta alkaen tajunneetkaan, että ryhmämuotoisuus oli lopulta todella merkittävä elementti, Hiipakka-Lahti toteaa.

Sertifiointiprosessin on tarkoitus auttaa itse osallistujien lisäksi myös kaupungin projektitoimintaa laajemmin. Koulutuksen aikana syntyneen verkoston toivotaan edesauttavan tiedonjakoa, erityisesti kun sertifioituneet projektipäälliköt kehittävät jatkossa kaupungin projektikulttuuria ja jakavat omaa asiantuntemustaan muille projektipäälliköille. IPMA C:n ryhmätoteutuksen toivotaankin kehittyvän merkittäväksi virstanpylvääksi kaupungin pyrkimyksissä kehittää projektitoimijoiden osaamista.

Juhlahetki Laikun luentosalissa

Laikun luentosalin tunnelma tarjosi arvokkaat puitteet juhlahetkelle, kun tuoreet IPMA C -sertifioidut projektipäälliköt kukitettiin. Kukitus oli osa iltapäivän projektikahvit-tilaisuutta, jossa projektitoimijat tapasivat verkostoitumisen ja kehitystyön äärellä. Sivistyspalveluiden suunnittelupäällikkö Jaakko Laurila piti tilaisuuden alussa esityksen sivistyspalvelujen projektitoiminnan tavoitteista ja tulevista kehityssuunnista.

Sertifioitujen onnittelusta vastasivat Riina Hiipakka-Lahti sekä henkilöstön kehittämispäällikkö Marju Leinonen, joka kommentoi tilaisuuden jälkeen projektiosaamisen merkitystä kaupungille.

– Näemme projektiosaamisen kehittämisen kaupunkitasoisesti hyvin tärkeänä, ja tarve vain kasvaa tulevaisuudessa. Näemme sertifioinnin myös lisäävän kaupungin houkuttelevuutta työnantajana.

Reilu 10 projektikahveille osallistunutta ihmistä istuu kahvipöytien äärellä.
Projektikahveille osallistui hyväntuulisia ihmisiä.

Sertifiointiprosessi toteutettiin henkilöstöyksikön ja projektitoimiston yhteistyönä. Sertifikaatin saanut Mikko Leikkanen jakoi puheessa valmennuksen herättämiä ajatuksia. Puhe käsitteli muun muassa itsearviointiprosessin hyötyjä omien työtapojen tarkastelussa.

– Sertifiointiprosessi herätti kipinän uuden oppimiseen. Nyt otettiin ravihevosen laput silmiltä pois, ja sai pysähtyä tarkastelemaan ympäristöä.

Tilaisuuden jälkeen Leikkanen kertoi, miten ryhmätoteutus vaikutti oppimiseen:

– Koin ryhmätoteutuksen nimenomaan kaupungin omana porukkana oikein toimivaksi. Ainakin meidän ryhmässä oli hyvä, kannustava ja yhteisöllinen ilmapiiri. Oli myös kiva päästä ennen ja jälkeen sertifioitumisen eri vaiheita vaihtamaan kokemuksia.

Tilaisuus päätti ensimmäisen ryhmämuotoisen IPMA C -sertifiointiprosessin Tampereella. Pilotoinnin ensivaikutelmat viestivät, että projektipäälliköiden koulutuspolun kehittäminen ja ryhmämuotoinen oppiminen voivat sekä vahvistaa kaupungin osaamista että edistää projektityöntekijöiden verkostoitumista.

Osallistujien muodostama verkosto toimii jatkossa tärkeänä tukena kaupungin projektipäälliköille, ja Tampereen projektitoimisto aikoo hyödyntää valmennuksen oppeja tulevissa koulutuksissa.
 

Teksti: Matias Puro
Kuvat: Matias Puro
Jaa sosiaalisessa mediassa