Laikun juhlavuosi on myös kuvataiteen juhlaa
Kulttuuritalo Laikun näyttelyvuosi 2025 alkaa tammikuussa oman elinpiirimme lisäksi ulkoavaruuteen tähtäävillä teemoilla, kun näyttelytilamme valtaa kolme mediataiteilijaa. Ami Hyvärinen kuvaa Tahmelassa elävän kynäjalavan eloa ja puhetta runollisella video- ja valokuvateoksella, joka tulee esille Studioon. Gallerian puolestaan jakavat Sami Ala, joka keskittyy videotaideteoksissaan ihmisten pyrkimyksiin laajentaa eloaan toisiin taivaankappaleisiin sekä Sebastian Boulter, joka kuvaa teoksissaan ihmisille elintärkeää vettä ja sen liikehdintää.
Helmi-maaliskuussa juhlistetaan satavuotiasta Laikkua eli vanhaa kirjastotaloa, kun Galleriaan asetetaan esille yksityishenkilöiltä lainattuja teoksia ja tarinoita siitä, miksi ne ovat omistajilleen erityisen tärkeitä. Lainasto-näyttely on osa Laikun 100-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa. Samaan aikaan Studiossa Tiia Viiltola esittelee sarjan vanerille piirrettyjä tulevaisuuden hahmoja, jotka elävät meidän jälkeemme jättämässä maailmassa.
Huhtikuussa Galleriassa avautuu Hannu Riikosen 80-vuotisnäyttely, johon hän tuo esille uusia, ihmistä eri muodoissa esittäviä maalattuja veistoksia ja vanerireliefejä. Sirkku Rosin näyttely Studiossa käsittelee monimerkityksellisiä tulvia akvarellien sekä epoksihartsi- ja mehiläisvahaveistosten muodossa.
Alkukesästä Galleriassa nähdään taiteilijapari Milla Kuisma ja Ville Räty, joiden maalaus-, ääni- ja keramiikkateokset pohjautuvat taiteellisiin tutkimusretkiin välitiloihin urbaanin maiseman ja rakentamattoman luonnon välissä. Studiossa nähdään Sannu Vaaralan kolmiulotteisia tekstiilitaideteoksia, jotka käsittelevät empatiaa sekä muunlajista tapaa olla maailmassa.
Kesällä koetaan taidetta läheltä ja kaukaa, kun Tampereen ystävyyskaupunki Chemnitz tuo grafiikkabiennalensa Saksasta Laikun Galleriaan. Studiossa nähdään nousussa olevan mediataiteilija Yu-Hsuan Yaon videoteoksia, jotka pohtivat olemassaolon teemaa.
Elokuussa jatketaan tekstiilitaiteen parissa Jana Vyborna-Turusen ajankohtaisen ja sodanvastaisen pukutaiteen vallatessa Gallerian. Samaan aikaan Studiossa Marje Viitalan herkissä metalligrafiikan vedoksissa esiintyy hahmoja, jotka elävät kaipauksen maailmassa tuntemattoman tuolla puolen.
Syys-lokakuussa Laikussa on esillä Anna Hyrkkänen synestesiaa ja aivotutkimusta käsittelevä kävijää osallistava installaatiokokonaisuus. Juliana Hyrri on puolestaan luonut julkisessa liikenteessä tekemiensä havaintojen ja kohtaamisten perusteella tekstejä, maalauksia ja pieniä veistoksia, jotka ovat aikaikkunoita hetkeen, tunteeseen tai kokemukseen.
Näyttelyvuoden huipentavat Minna Havukaisen sekä Teemu Mäen kuoleman, kuolevaisuuden ja surun teemoja käsittelevä yhteisnäyttely, joka on osa vuoden 2025 taiteellis-tieteellistä Kuolema-hanketta. Samaan aikaan esillä on myös Maria Ylikosken näyttelykokonaisuus, jonka teoksista muodostuu hänen tätinsä, Ester Markkolan, Kekkosen sisäkkönä työskennelleen ja pitkälti mysteeriksi jääneen naisen muotokuva.
Studion näyttelyt saavat valtionavustusta Museovirastolta.
Kulttuuritalo Laikku
Keskustori 4, Tampere
Näyttelyihin on vapaa pääsy ja ne ovat auki Laikun aukioloaikoina.
Aukioloajat
ti-pe klo 9–20
la-su klo 10–18