Kesätyön haku – parhaat vinkit nuorille
Kesätöiden hakeminen alkaa jo alkuvuodesta ja Kesäduuni 2025 auttaa sinua kesätöiden haussa.
Tuo taitosi esiin CV:ssä
Mieti omaa osaamistasi ja kiinnostuksen kohteitasi. Työkokemusta ei ole välttämättä kertynyt paljon, mutta asiaa voi lähestyä myös omien osaamisten ja vaikka harrastusten kautta. Jos omien taitojen sanoittaminen tuntuu hankalalta, voit kysyä ystäviltäsi, vanhemmiltasi tai vaikka opettajilta missä olet hyvä.
- Pelaatko joukkuepelejä: Ehkä osaat siis tehdä töitä yhdessä muiden kanssa ja osaat miettiä tavoitteita koko porukan kannalta?
- Oletko hyvä tietokoneiden kanssa: Pärjäät siis todennäköisesti kassakoneenkin kanssa ja ehkä kielitaitosi on myös karttunut samalla?
- Oletko käsityöihmisiä: Olet siis näppärä ja ehkä myös järjestelmällinen ja haluat saada asioita valmiiksi?
Mieti siis mitä taitoja sinulla on ja ammenna kaikki, mitä olet oppinut esimerkiksi TET-kokemuksista tai aikaisemmista työpaikoistasi tai harrastuksistasi. Avaa osaamistasi esimerkein, ne antavat työnantajalle tarkemman kuvan sinusta. Kerro myös, mitä olet opiskellut, oletko hakemassa opiskelemaan jotain tiettyä alaa tai haaveiletko jostain ammatista.
Valokuva vai ei?
Valokuva ei ole CV:ssä pakollinen, mutta jos kuvan laitat, niin huomioi, että se on hyvälaatuinen ja kasvosi näkyvät selkeästi. Muista aina miettiä, mitä näkyy kuvan taustalla. Voit lisätä myös videon, jolla kerrot itsestäsi. Videon kuvaaminen vaatii rohkeutta ja heittäytymistä, jotka ovat myös tärkeitä taitoja työelämässä.
Suosittelija
Onko sinulla suosittelija? Jos sinulla on työkokemusta, voit kysyä aikaisemmista työpaikoista suosittelijaksi esimerkiksi aiempaa esihenkilöäsi. Hän pystyy kertomaan osaamisestasi ja taidoistasi uudelle työnantajalle. Lisää suosittelijasi yhteystiedot hakemukseesi, tai voit vaikka kysyä suosittelijalta yksi tai kaksi virkettä, jossa hän kuvailee sinua. Muistathan kysyä suosittelijaltasi, sopiiko asia hänelle.
Tutustu avoimiin paikkoihin ajoissa
Seuraa aktiivisesti päivittyvää työtarjontaa. Työmarkkinatorilta löydät paljon kesätyöpaikkoja ja toki kannattaa seurata myös muita työnhakusivustoja sekä itseäsi kiinnostavia yrityksiä. Kilpailu kesätyöpaikoista on kovaa ja moni rekrytointiprosessi voi edetä nopeasti. Älä siis jää liian pitkäksi aikaa miettimään hakemuksesi lähettämistä.
Hae rohkeasti erilaisiin sinua kiinnostaviin tehtäviin. Tutustu työpaikkailmoitukseen huolellisesti, ja täytä hakulomake. Liitä mukaan myös ilmoituksessa pyydetyt liitteet, kuten hakemuskirje, jossa pyrit vastaamaan työnantajan tarpeisiin. Jos tehtävässä tarvitaan esimerkiksi asiakaspalvelutaitoja, voit kuvata, millaista kokemusta sinulla on tai miten toimisit asiakaspalvelutilanteissa.
Hakeminen on rankkaa työtä, ja muista, että hakijoita on paljon. Älä siis lannistu, vaan jatka eteenpäin.
Valmistaudu työhaastatteluun
Työhaastattelu yleensä jännittää sekä nuoria että aikuisia. Voit kuitenkin lievittää jännitystä, kun valmistaudut haastattelutilanteeseen huolellisesti. Mieti, mitä haluat kertoa itsestäsi ja osaamisestasi. Tutustu työnantajaan ja heidän toimintaansa. Kannattaa katsoa yleisimpiä haastattelukysymyksiä ja harjoitella niitä vaikka puhumalla ääneen. Yleensä ensimmäinen kysymys on: Kerro jotain itsestäsi, eli ainakin siihen kannattaa valmistautua jo etukäteen.
Saavu haastatteluun ajoissa, ja ota mukaasi tarvittavat asiakirjat. Tarkista etukäteen missä haastattelu pidetään ja kuinka pääset sinne. Kannattaa lähteä mieluummin aikaisemmin kuin myöhemmin, aina voi sattua jotakin matkalla: bussi on myöhässä tai liikenne ruuhkautunut.
Pukeudu siististi, mutta muista, että myös sinulla pitää olla mukava olo, jotta pystyt olemaan mahdollisimman paljon oma itsesi.
Yleensä haastatteluissa myös kysytään, mitä haluaisit itse kysyä työnantajalta. Voit esimerkiksi tiedustella, onko työsuhdetta mahdollista jatkaa syksyllä, kysyä yksityiskohtia työn aloituksesta tai palkkauksesta.
Valmistaudu myös siihen, ettet saa hakemaasi paikkaa. Jos mahdollista, pyydä palautetta työnantajalta siitä, miksi valinta ei osunut sinuun. Tämän perusteella voit muokata hakemustasi tai parantaa haastatteluissa.
Ensimmäinen työpäivä
Kun kesätyönhakusi tuottaa tulosta ja saat työpaikan, saavu paikalle avoimin mielin. Olet oppimassa uusia taitoja eikä sinun odoteta osaavan jo valmiiksi kaikkea. Kysy rohkeasti apua ja tarkentavia kysymyksiä, jos jokin asia jää epäselväksi. Onnistuminen ja viihtyminen uudessa paikassa on myös paljon omasta asenteesta kiinni.
Työnteon ohella on tärkeää muistaa nauttia kesästäkin ja tehdä itselle mieluisia asioita. Ota uudet kokemukset positiivisesti vastaan ja mieti, miten voit hyödyntää oppeja tulevaisuudessa.
Muista kysyä työn päätyttyä työtodistusta ja mahdollisia suosittelijoita jo ensi kesää varten.
Tule paikalle Löydä Kesäduuni! -rekrytointitapahtumaan
Haluatko tavata työnantajia kasvokkain? Järjestämme tammikuussa ensimmäisen Löydä Kesäduuni! -tapahtuman. Paikalla on työnantajia, jotka kertovat avoimista kesätyöpaikoistaan ja saat asiantuntijoilta arvokkaita vinkkejä kesätyönhakuun.
Tapahtuma on maksuton ja avoin kaikille alle 30-vuotiaille.
Milloin: 15.1.2024, kello 15.30-17.30
Missä: Nuorten kulttuurikeskus, Monitoimitalo 13, 4. krs, Pellavatehtaankatu 4, 33100 Tampere
Tukea kesätöiden hakemiseen
Saat vastauksia kaikkiin kesätyöhön liittyviin kysymyksiin Ohjaamon Tukea Kesäduuniin!-työpajoissa, joita järjestetään joka toinen viikko 231. alkaen.
Kesätyöseteli
Jos olet syntynyt 2007–20 ja olet alle 18-vuotias koko kesätyön ajan, tutustu myös Tampereen kaupungin jakamaan Kesätyöseteliin. Kesätyöseteli on taloudellinen tuki työnantajalle nuoren palkkaamiseen, jonka avulla voit erottua hakijoiden joukosta.
Kesäyrittäjyysseteli
Kokeile myös rohkeasti yrittäjyyttä! Toteuta yritysideasi tulevana kesänä Kesäyrittäjyyssetelin avulla. Tampereen kaupungin jakama Kesäyrittäjyysseteli on tarkoitettu 1996–2010 syntyneille.