Operaatio Pirkanmaan ohjelmistoon osallistui kolmen vuoden aikana 360 000 henkeä
Pirkanmaan kunnat käynnistivät oman kulttuurin alueellisen kehittämishankkeen Oulun voitettua Euroopan kulttuuripääkaupunkinimityksen vuodelle 2026. Vuosien 2022–2024 aikana Operaatio Pirkanmaaksi nimetty hanke hyödynsi Tampere26-haun ohjelmistosuunnittelua, mutta kehitti myös uutta kulttuurista ohjelmistoa.
Operaatio Pirkanmaa oli 20 kunnan ponnistus – yhteinen ja aktiivinen päätös sijoittaa rahaa ja työntekijöiden aikaa taiteen saavutettavuuden parantamiseen ja kuntalaisten kulttuuristen oikeuksien toteuttamiseen. Hanke rakensi samalla kuntien kulttuurityöntekijöiden verkostoa alueella.
Toimintaan osallistui 20 pirkanmaalaista kuntaa, jotka olivat Tampere, Akaa, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Kangasala, Kuhmoinen, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat ja Ylöjärvi.
Operaatio Pirkanmaa kehitti kulttuurimaakuntaa ja luovien alojen osaamiskeskittymää monipuolisilla toimintatavoilla, kuten kulttuurisella ohjelmistolla, kunnissa kiertävillä projekteilla, avoimilla hauilla ja osaamisen kehittämisellä.
Hanke oli myös osa luovien alojen koronaelpymää ja ohjasi tukea projekteihin, joissa oli mukana kulttuurialan freelancereita. Ohjelmistoon kuuluvat projektit raportoivat 59 henkilötyövuoden panoksesta, josta freelancereiden osuus oli 21 henkilötyövuotta.
Uusien toimintamallien pilotointiin kuului välitilamalli, jossa kuntien omistamia tyhjiä liikehuoneita tai kiinteistöjä tarjottiin kulttuuritoimijoiden käyttöön. Osana välitilatoimintaa ja hankkeen tuella järjestettiin myös purkutaloihin 2023 ja 2024 kesällä avoinna olleet taidetalot Pinni47 (20 000 kävijää) ja Muutos.art (26 000 kävijää).
Välitilamallin jatkumoon kuului myös vuoden 2024 omatuotanto, päätöstapahtuma Ruudun takaa, jossa liikehuoneistojen näyteikkunoihin kuratoitiin eri taiteenlajeja katseltavaksi kaduilla kulkevalle yleisölle. Loka–marraskuussa ikkunoita oli nähtävillä Pirkanmaalla yli 200, ja toteuttajina oli yli 1000 tekijää. Ruudun takaa -tapahtumaan osallistui yli 126 000 kävijää, joista noin 116 000 vieraili Tampereen keskustan tapahtumassa.
Operaatio Pirkanmaan taloudellinen merkitys
Hankebudjetti vuosille 2022–2024 oli 2,6 miljoonaa euroa, josta Tampereen osuus oli 1,9 miljoonaa euroa. Operaatio rahoitti vuosina 2022–2024 ohjelmistonsa kulttuurisisältöjä 1,6 miljoonalla eurolla, ja näiden projektien hankkima muu rahoitus oli noin 1,3 miljoonaa euroa.
Lisäksi kulttuuripääkaupunkihausta lähti liikkeelle useita itsenäisiä projekteja, jotka ovat saaneet toimintaansa rahoitusta yhteensä noin 2,4 miljoonaa euroa. Näihin projekteihin kuuluvat muun muassa Pirkanmaan tuottajapankki ja Pirkanmaan kulttuuripankki -verkkopalvelu, joiden kehittämistyössä Operaatio Pirkanmaa on ollut mukana.
Aluetaloudellisia vaikutuksia arvioitiin Operaatio Pirkanmaan hankekauden päätöstapahtuman osalta: Ruudun takaa -projektin kävijäkyselyyn vastasi kolmen viikon aikana noin 1100 henkeä. Sen mukaan 126 000 kävijää keränneen kokonaisuuden talousvaikutus oli 2,1 miljoonaa euroa (lähde: Salmi Platform).
– Kolmevuotinen hanke on ollut hengästyttävän mahtava! Projekteissa on ollut mukana tuhansia kulttuuri- ja taidealojen toimijoita. Yhdessä olemme uudistaneet kulttuurimaakuntaa tavalla, joka on synnyttänyt positiivisen kehittämisen kierteen. Tätä henkeä tulee ylläpitää jatkossakin, toteaa projektipäällikkönä hankkeessa toiminut Ilona Kyykoski.
Operaatio Pirkanmaan kolmevuotisen kauden päättyessä sen parhaita käytäntöjä ja maakunnallista yhteistyötä jatketaan osana perustoimintaa. Tampereen kaupunki tekee yhdessä kuntaverkoston kanssa alkuvuodesta sopimuksen, jossa sitoudutaan jatkamaan kulttuurin aluekehittämistä myös tulevina vuosina.