Elinvoima- ja osaamislautakunnan työllisyysjaoston vuoden 2025 toimintakausi alkoi
Tampereen seudun työllisyysalueen toiminta käynnistyi 1.1.2025. Työllisyys- ja elinkeinopalvelut sekä kotoutuja-asiakkaiden palvelut siirtyivät valtiolta työllisyysalueille. Tampereen seudun työllisyysalue on Suomen toiseksi suurin. Siihen kuuluvat Akaa, Juupajoki, Kangasala, Kuhmoinen, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Tampere, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat ja Ylöjärvi. Tampere toimii työllisyysalueen vastuukuntana.
Työllisyysalueen toiminta on käynnistynyt suunnitellusti
Työllisyysjaostolle annetussa tilannekatsauksessa kuultiin, että Tampereen seudun työllisyysalueella palvelujen siirto toteutui pääosin ongelmitta. Työllisyysalueen käynnistämisen vaativimmat toimet liittyivät henkilöstön ja asiakkaiden siirtoon sekä asiakaspalvelun järjestelmiin.
Vuodenvaihteessa valtion KEHA-keskukselta siirtyi Tampereen seudun työllisyysalueelle paljon maksatushakemuksia, jotka odottavat käsittelyä. Muilta osin asiakaspalvelu toimii jo normaalisti.
Tampereen seudun työllisyysalueelle siirtyi Pirkanmaan TE-toimistosta, muista valtion organisaatioista ja pirkanmaalaisista kunnista työntekijöitä ja laaja kirjo lakisääteisiä palveluja ja tehtäviä. Työntekijöiden siirto uuden työnantajan palvelukseen toteutui suunnitellun aikataulun mukaan. Työllisyysalueen henkilöstö sijoittuu Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelujen palveluryhmään, josta on uudistuksen myötä muodostunut noin 750 työntekijän organisaatio. Tampere järjestää ja tuottaa palvelut lähipalveluina alueen kuntiin. TE-palvelu-uudistuksen lähtökohtana on kytkeä palvelut osaksi kuntien elinvoimapalveluja, mistä johtuen työllisyys- ja kasvupalveluissa on aloitettu koko henkilöstöä koskevat muutosneuvottelut toiminnan uudelleen organisoimiseksi.
Työllisyysjaoston puheenjohtaja Jouni Markkanen esitti kiitokset Työllisyyspalvelujen siirto- ja organisointi projektille hyvin tehdystä valmistelutyöstä. Kiitoksia saivat myös henkilöstö ja KEHA-keskus. "Uuden työllisyysalueen henkilöstö valmistautui muutokseen erinomaisesti ja sen ansiosta siirto onnistui yllättävän hyvin. Kiitosta pitää antaa myös KEHA-keskukselle harvojen ongelmien nopeasta korjaamisesta", summasi Markkanen.
Työllisyyden edistämisen valtakunnalliset tavoitteet vuosille 2025–2027
Valtioneuvosto on yleisistunnossaan joulukuussa 2024 vahvistanut työllisyyden edistämisen valtakunnalliset tavoitteet vuosille 2025–2027. Tavoitteet ovat tulleet voimaan 1.1.2025.
Tampereen kaupungin elinvoima- ja osaamislautakunnan työllisyysjaosto hyväksyi kevätkauden työsuunnitelman ja käsitteli valtakunnalliset tavoitteet, jotka huomioidaan osana käynnistyneen Tampereen seudun työllisyysalueen tavoitteita sekä vuonna 2025 valmistuvaa työllisyysstrategiaa:
- Yhdenvertaiset ja tasa-arvoiset palvelut: Taataan kaikille asiakkaille yhdenvertaiset ja tasa-arvoiset palvelut molemmilla kansalliskielillä. Palvelut ovat aidosti kaikkien saatavilla ja vastaavat asiakkaiden tarpeisiin ilman syrjintää.
- Matalan työllisyysasteen asiakasryhmien työllisyyden nostaminen: Parannetaan erityisesti nuorten, ulkomaalaisten, täsmätyökykyisten ja yli 55-vuotiaiden työllisyyttä.
- Nopea työllistyminen: Tuetaan työnhakijoiden nopeaa työllistymistä vaikuttavilla ja etuusmenoja vähentävillä palveluilla.
- Ammatillinen, alueellinen ja kansainvälinen liikkuvuus: Tuetaan työvoiman liikkuvuutta erityisesti työvoimapula-aloille.
- Alueen elinvoiman vahvistaminen: Vahvistetaan alueen elinvoimaa yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa.