Legionella ja lyijy tulee huomioida vesilaitteiston riskienarvioinnissa rakennuksen omistajan ja käyttäjän yhteistyönä

EU:n juomavesidirektiivin seurauksena 12.1.2023 tuli voimaan uudistunut talousvesiasetus (1352/2015), jonka vuoksi legionellaan sekä lyijyyn aletaan kiinnittää erityistä huomiota kuntien terveysvalvonnassa. Tavoitteena on turvata talousveden laatu raakavedestä aina kuluttajan hanaan asti.

Rakennuksen omistajan on arvioitava ensisijaisen tilan vesilaitteistosta aiheutuva riski tilan käyttäjille legionellabakteerin ja lyijyn osalta. Ensisijaisia tiloja ovat rakennukset, joissa legionellan aiheuttama riski ihmisen terveydelle katsotaan tavallista suuremmaksi. Tällaisia tiloja ovat mm. hotellit, kylpylät, uimahallit, yleiset saunat, ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköt ja laitoshoitotilat sekä sairaalat ja vuodeosastot.

Riskinarviointi tulee tehdä yhdessä toiminnanharjoittajan kanssa, joka käyttää rakennusta tai sen osaa toiminnassaan. Riskinarviointi tulee tehdä 12.1.2029 mennessä. Riskinarviointi tulee esittää terveydensuojelulle pyydettäessä.

Riskinarvioinnissa kartoitetaan sellaiset tekijät vesilaitteistossa ja tilan toiminnassa, jotka voivat edistää legionellabakteerin kasvua ja lisätä talousveteen liukenevan lyijyn pitoisuutta. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira on laatinut ohjeen vesilaitteistojen legionellabakteerin ja lyijyn riskinarviointiin ja -hallintaan. Lisäksi Valvira on laatinut riskinarviointimallin, jota kiinteistöjen omistajat ja käyttäjät voivat hyödyntää riskinarviointityössään.  Ohje ja riskinarvioinnin malli löytyvät linkistä sivun alalaidasta.

Lisätietoja

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviranomainen Valvira: www.valvira.fi/terveydensuojelu/talousvesi
Tampereen terveydensuojelu [email protected]

Kuvat: Neea Nenonen
Jaa sosiaalisessa mediassa