Tampereen tekijät Klaus Nylamo ja Mikael Roto ovat työssään tekoälyprojektien aallonharjalla

Tampereen kaupungin digitalisaatio- ja tietohallintoryhmässä työskentelevät Klaus Nylamo ja Mikael Roto toimivat kaupungin tekoälyprojektien parissa. Molemmat kertovat nauttivansa työssään siitä, miten isossa organisaatiossa pääsee monipuolisten ja pitkäjänteisten projektien äärelle eri aihepiirien asiantuntijoiden kanssa.
Kaksi miestä istuvat hymyillen kokouspöydän edessä läppärit kädessä.
Digitalisaatio- ja tietohallintoryhmässä samassa tiimissä työskentelevien Mikael Roton (vasemmalla) ja Klaus Nylamon (oikealla) työpöydille mahtuu muun muassa tekoälyratkaisujen testaukseen ja kehittämiseen liittyviä projekteja.

Vanhempi tietohallintosuunnittelija Klaus Nylamo aloitti tehtävässään viime vuoden elokuussa, mutta hänen tarinansa Tampereen tekijänä alkaa jo kauempaa. Tekoälytyökalujen tuleminen osaksi kaupungin työarkea ei ole ensimmäinen muutoksen aalto, jota Nylamo on todistamassa ja tukemassa. 

– Tulin Tampereelle ensimmäisen kerran töihin 90-luvun loppupuolella hallintotieteen opiskelijana. Työskentelin aluksi viestintäyksikössä, josta siirryin tietohallintoon sähköisten palvelujen kehittäjäksi. Tuolloin elimme myös murroksen ajanjaksoa, kun kaupunki oli ottamassa käyttöön Internettiä, Nylamo kertoo. 

Vuonna 2018 Nylamo siirtyi pienempään teknologia-alan yritykseen, jossa hän eteni tuotantopäälliköstä osakkaaksi ja työskenteli muun  muassa erilaisten ohjelmistoprojektien ja asiakkaiden kanssa . Nylamo kertoo olleensa jo pitkään kiinnostunut tekoälystä, ja seurasi yhä tiiviisti Tampereen tekemistä. 

– Tampereella tehdään tekoälyn saralla asioita hyvin monesta eri kulmasta, ja siihen liittyy monipuolisesti toimintoja. On erilaisia palveluita ja asiakasryhmiä. Täällä pääsee näkemään aitiopaikalta, että mitä kaikkea tekoälyteeman ympärillä tapahtuu. Vaikka työskentelin muualla, kontaktit kaupunkiin säilyivät, Nylamo toteaa.
 

Mies seisoo tiiliseinän edessä ja hymyilee.
Klaus Nylamon mukaan Tampereella lähestytään tekoälyä innostuneesti ja tekemisen meiningillä.

Nylamo kertoo työskentelevänsä tällä hetkellä esimerkiksi erilaisten työntekijää tukevien bottiratkaisujen parissa, minkä lisäksi hän toimii kaupungin digitaalista muutosta ajavan muutostoimiston projekteissa. 
 

– Kutsun itseäni toisinaan vitsillä Tampereen tekoälysaarnaajaksi, mutta oikeasti työni ei vaadi saarnausta, sillä ilmapiiri ja vastaanotto on tosi innostunutta. Tekoäly ja sen mahdollisuudet kiinnostaa ihmisiä, ja se tekee työstä hauskaa, Nylamo toteaa. 

Salapoliisityötä datan parissa

Nylamon kanssa samassa tiimissä  työskentelevä tietohallintosuunnittelija Mikael Roto toimi ennen Tampereelle tuloaan IT- ja liiketoimintakonsultointiyhtiössä kaukokartoituksen, eli sateliittikuvien perusteella tunnistettavien erilaisten ilmiöiden ja asioiden äärellä. Koodaaminen on jo pitkään kuulunut Roton harrastuksiin, ja nyt hän kuvailee nykyisten työtehtäviensä tekoälyprojektien parissa olevan luontevaa jatkumoa työuralleen. 

– Siinä missä Klaus suunnittelee, niin minä työskentelen tekoälyratkaisujen teknisen toteutuksen parissa. Työni sisältää paljon mielenkiintoista vaihtelua, eri kokoisia ja erilaisia projekteja, sekä hyvin konsulttimaista toimintaa talon sisällä, Roto kertoo. 

Roto on ehtinyt työskennellä Tampereella vasta muutaman kuukauden, mutta kuvailee ensivaikutelmaa kaupungilla työskentelystä varsin positiiviseksi.

– Täällä tehdään innovatiivisesti ja tulevaisuuteen katsovalla tavalla, ollaan koko ajan tekoälykehityksen aallonharjalla. Kokeillaan ja etsitään, mennään jatkuvasti eteenpäin, Roto pohtii. 

Roto kertoo, että hänen työpöydältään löytyy tällä hetkellä esimerkiksi vedenpinnan muutosten mittaamiseen liittyvän tekoälypohjaisen ratkaisun kehitystä sekä DevOps-projekteja, joissa automatisoidaan tekoälymallien jatkuvaa koulutusta ja testausta aineiston muuttuessa.   

– Tykkään pyöritellä, penkoa ja mallintaa dataa. Se on vähän kuin salapoliisityötä, mutta siinä ei käytetäkään suurennuslasia vaan tilastotiedettä, Roto naurahtaa. 
 

Mies kävelee Finlayssonin sisäpihalla.
Mikael Roton mukaan Tampereen tekoälykehitystä viedään eteenpäin innovatiivisesti ja tulevaisuuteen katsoen.

Pitkäjänteisiä projekteja ja hyötyä kaupungin arkeen

Sekä Roto että Nylamo nauttivat työssään eniten pitkäjänteisestä kehittämisestä ja siitä, kun voivat tuoda hyödyllisiä työkaluja Tampereen kaupungin arkeen. 

– Kaupungilla on meneillään valtavia, pitkän aikavälin hankkeita, joissa tehdään yhteistyötä monien toimijoiden kanssa. Tietohallinnossa projekteissa ei useinkaan työskennellä kokopäiväisesti, vaan niihin tullaan mukaan oman erikoisalan kulmasta. Näin yhdistyy todella monta eri asiantuntijakulmaa, ja samalla tapaa paljon ihmisiä. Suuren organisaation etuihin kuuluu, että täällä ei kenenkään tarvitse osata kaikkea, vaan täältä löytyy monia huippuasiantuntijoita, Nylamo toteaa.

– Olen huomannut saman. Minusta on hienoa, että kehittämämme ratkaisut todella tulevat käyttöön ja helpottavat ihmisten työtä ihan päivittäin, tai ainakin viikoittain. Se on palkitsevaa, Roto lisää. 
Nylamon mukaan digitalisaatio on vuosikymmenten varrella vakiintunut syvälle kaupungin rakenteisiin, ja ilmapiiri esimerkiksi tekoälyratkaisujen testailuun on innostunutta. 

– Tunnistan tässä hetkessä paljon samaa, kuin tuossa Internetin käyttöönoton kaudessa. Tuolloinkin oli tulossa uusia palveluita ja mielenkiintoisia avauksia, joihin liittyi paljon epävarmuustekijöitä. Saamme olla mukana siinä, kun asiat tapahtuu, ja tehdään paljon yhteistyötä koko organisaation poikki, Nylamo pohtii.

Tietohallinnossa työskennellään niin Frenckellissä kuin etänä junamatkan päässäkin

Molemmat kuvaavat saaneensa lämpimän vastaanoton työyhteisössä, ja työn joustavuuden mahdollistavan erilaiset työskentelymuodot myös tiimin sisällä. Roto työskentelee paljon etänä kotoaan Turusta käsin, kun taas Nylamo viihtyy toimistolla Frenckellissä.

– On ollut kiva huomata, että koronavuosien jälkeen moni on palannut toimistolle, ja että täällä on tiivis työyhteisö. Kaikenlaiset työskentelymuodot onnistuvat, Nylamo toteaa. 


– Ilman joustavaa etätyömahdollisuutta arjen ja työn yhteensovittaminen Turussa asuessa kävisi kuormittavaksi pidemmällä aikavälillä. Omien työtehtävien tekeminen onnistuu pääosin etänä, mutta muutaman viikoin välein on mukava käydä Frenckelin toimistolla ja järjestää tärkeimmät tapaamiset paikan päällä, Roto kertoo. 
 

Teksti: Elina Uusitalo
Kuvat: Jasmina Mäkinen
Jaa sosiaalisessa mediassa