Siipikarja ja kesylinnut pidettävä sisätiloissa tai suojassa luonnonvaraisilta linnuilta 8.2.–31.5. 

Jokakeväinen siipikarjan ja muiden kesylintujen ulkonapitokielto tulee voimaan 8. helmikuuta. Toukokuun loppuun kestävän suojaustoimen tarkoituksena on estää lintuinfluenssatartunnat luonnonvaraisista linnuista siipikarjaan ja muihin kotieläiminä pidettäviin lintuihin.

Ulkonapitokiellon aikana 8.2.–31.5. siipikarja ja muut linnut on joko pidettävä sisätiloissa tai niiden käyttämä ulkoilualue on oltava kauttaaltaan aidattu ja katettu riittävän tiheällä verkolla tai vastaavasti. Suojauksen tavoitteena on estää lintuinfluenssan leviäminen luonnonvaraisista linnuista siipikarjaan ja kesylintuihin kevätmuuton aikana.   Kesylinnut saavat suojaa myös muilta tarttuvilta taudeilta kuten Newcastlen taudilta ja salmonellalta.

Ilmoita kunnaneläinlääkärille, jos pidät siipikarjaa suojatussa ulkotarhassa ulkonapitokiellon aikana

Ulkonapitokielto ei koske sellaisia pitopaikkoja, joissa ulkotarhat on kauttaaltaan aidattu ja katettu riittävän tiheällä verkolla tai katolla.  Verkon silmäkoko saa olla enintään 25 mm.  Jos siipikarjalla tai kesylinnuilla on pääsy suojatulle ulkoilualueelle, on kesylintujen pitäjän ilmoitettava suojatusta tarhauksesta etukäteen paikalliselle kunnaneläinlääkärille. Suojausmääräykset eivät koske kyyhkysten vapaalentoja kyyhkyslakoista, eivätkä strutseja ja emuja eivätkä eläintarhoja. Kotieläinpihat ja muut pysyvät eläinnäyttelyt ovat suojausvelvoitteen piirissä.

Ilmoita lintujen lintuinfluenssaepäilystä kunnan- tai läänineläinlääkärille

Jos havaitset siipikarjassa tai muissa linnuissa lintuinfluenssaan viittaavia oireita, normaalista poikkeavaa kuolleisuutta tai muutoksia tuotannossa, ilmoita asiasta heti kunnan- tai läänineläinlääkärille. Veden ja rehun kulutuksen tai munantuotannon väheneminen voivat olla merkkejä lintuinfluenssatartunnasta. Tarvittaessa virkaeläinlääkäri lähettää näytteitä tutkittavaksi Ruokavirastoon.

Rekisteröi siipikarjan pitopaikka Ruokaviraston rekisteriin

Jos tarttuvaa eläintautia havaitaan, on tärkeää kartoittaa, missä tautia on havaittu ja minne se voi levitä. Ajan tasalla olevat eläinrekisteritiedot ovat avainasemassa eläintautien leviämisen ehkäisyssä. Jos pidät siipikarjaa tai muita kesylintuja, sinun tulee rekisteröidä pitopaikka Ruokaviraston eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin. Jos rekisteritietoihisi tulee muutoksia tai lopetat eläinten pidon, muista päivittää rekisteritiedot.
 

Lisätietoja

Heli Koskinen
Valvontaeläinlääkäri
Puhelin:
040 569 2010
Jaa sosiaalisessa mediassa