Opetusministeri tutustui väyläopintoihin Hervannassa

Opetusministeri Anders Adlercreutz vieraili maanantaina 10.2.2025 Tampereen teknillisessä lukiossa Hervannassa. Siellä hänelle esiteltiin väyläopintoja, joiden avulla lukiolaiset voivat suorittaa yliopiston tai ammattikorkeakoulun opintoja jo lukio-opintojensa aikana.
Ministeri ja opiskelijat istuvat rinnakkain luokkatilassa, jonka yksi seinä on voimakkaan oranssin värinen.
Opetusministeri Anders Adlercreutz kuunteli kiinnostuneena, mitä opiskelijoilla on kerrottavana opinnoistaan.

Opetusministeri Anders Adlercreutz vieraili maanantaina 10.2.2025 Tampereen teknillisessä lukiossa Hervannassa. Siellä hänelle esiteltiin väyläopintoja, joiden avulla lukiolaiset voivat suorittaa yliopiston tai ammattikorkeakoulun opintoja jo lukio-opintojensa aikana.

Ministeri Anders Adlercreutz sai vierailunsa aluksi kuulla taustatietoja väyläopinnoista Tampereen kouluissa ja erityisesti Teknillisessä lukiossa. Sen jälkeen hän pääsi kysymään Teklun opiskelijoiden kokemuksista ja vastaamaan puolestaan näille näkemyksistään koulutuksen tulevaisuudesta.

– Olisi tärkeää saada väylä toisen asteen opinnoista jatko-opintoihin mahdollisimman sujuvaksi. Myös vaihtamisen opinnoista toiseen tulisi onnistua helposti ja ensikertalaiskiintiötä muuttaa. Harva enää työelämässäkään tekee koko uraansa samassa työpaikassa, Adlercreutz mietti.

Opetusministeri muistutti, että korkeakoulutus ei kuulu hänen vastuualueeseensa. Hän oli kuitenkin sitä mieltä, että siihen tulisi panostaa.

– Väyläopinnot nopeuttavat opintojen aloittamista niin yliopistossa tai ammattikorkeakoulussakin. Ministeriössä on tahtoa edistää opintoväyliä lukiosta eteenpäin. Tämä oli kiintoisa keskustelu, ja oli hyvä saada tutustua nuorten mielipiteisiin asiasta, Adlercreutz kiitteli.

Väyläopinnot sovitetaan normaaliin lukujärjestykseen

Maksimissaan väyläopintoja suoritetaan Tampereen teknillisessä lukiossa 9–10 amk-pistettä. Väyläopinnot mahdutetaan lukiolaisten lukujärjestykseen. Vastaavasti korkeakoulu järjestää oman opetuksensa lukiolaisten aikataulut huomioiden.

Teklussa niin kuin muissakin kaupungin lukioissa on väyläopintoihin tarjolla amk:n soteväylä ja tekniikan väylä. Lisäksi Teklussa voi suorittaa ohjatusti yliopisto-opintoja ohjelmoinnissa ja matematiikassa. Opintopisteet luetaan hyväksi korkeakouluopinnoissa.

Kaksi henkilöä kättelee toisiaan avarassa ulkoaulassa ja kolme muuta seuraa tilannetta.
Historian ja yhteiskuntaopin lehtori Veli-Matti Ullgren (oikealla) ja rehtori Petri Murtovaara (keskellä) toivottivat ministeri Adlecreutzin tervetulleeksi Tekluun.

– Väyläopinnot ovat hyvä tapa kokeilla, onko kyseinen ala se oma. Opinnot tehdään mahdollisimman lähellä lukiolaisen arkea oleviksi, kertoo Teklun rehtori Petri Murtovaara.

Kääntöpuolena Murtovaara mainitsee sen, että Teklulla ei ole valtakunnallista erityistehtävää, joten väyläopintojen kaltaiset valinnaiset opinnot paisuttavat päättötodistuksen opintopistemäärää. Kolmessa vuodessa valmistuminen on oppilaille haasteellista, vaikkei toki mahdotonta.

Teklun opiskelijoiden on myös mahdollista päästä ammattikorkeakouluun erillishaun kautta ilman yhteishakuun osallistumista. Yliopisto-opiskeluihin vastaava tapa on näyttöreitti, joka tänä vuonna on mahdollista ohjelmointialalla. Matematiikan näyttöreittiä ei tänä keväänä ole.

Vaativaa, mutta palkitsevaa opiskelua

Emma Hanski, Kalle Kenttälä ja Matias Rajala ovat Teklun oppilaita, jotka suorittavat väyläopintoja. Kenttälä ja Rajala opiskelevat kolmatta vuotta, Hanski toista. Kaikki vakuuttavat tyytyväisyttään opintoihinsa.

Rajalan urahaaveet ovat jo pitkään olleet selkeät. Teletekniikka kiinnostaa ja hänellä on alalta jo kesätyökokemusta.

– Nyt tähtäimeni on ammattikorkeakoulussa, mutta myöhemmin saatan jatkaa yliopistoon, hän kertoo.

Hanskin silmissä puolestaan on jo lapsesta asti siintänyt tulevaisuus diplomi-insinöörinä. Hän on suorittanut Teklussa yliopiston tietotekniikan opintoja.

– Olen aika varmasti pyrkimässä yliopistoon lukemaan materiaalitekniikkaa, Hanski paljastaa.

Vaikka Teklun opiskelijoista suurin osa on lähiseudulta, osa opiskelijoista tulee sinne kauempaakin koulun matematiikan ja teknologian linjan Matekin houkuttelemina. Tällä hetkellä kauimpaa saapunut opiskelija on Kenttälä, joka on kotoisin Kittilästä.

– Olin kyllä ajatellut muutenkin muuttaa tänne päin, mutta kyllä mahdollisuus päästä tutustumaan amk-opintoihin jo lukioaikana kiinnosti. Tulevaisuudenalani on näillä näkymin biologia, jonka olen jo suorittanut yo-kirjoituksissa, hän toteaa.

Kolmikko on yhtä mieltä siitä, että väyläopinnot ovat vaativia, mutta sopivalla tavalla.

– Ne ovat vaikeampia kuin lukio-opinnot ja sitä kautta auttavat niissäkin, he vakuuttavat.
 

Opiskelijoita istuu ja seisoo Hervannan lukion käytävillä.
Kalle Kenttälä, Emilia Hanski ja Matias Rajala ovat hyvin tyytyväisiä Teklun tarjoamiin väyläopintoihin.
Teksti: Ismo Lehtonen
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa