Mitä some tekee meille? Sometohtori Suvi Uskin luento lukiolaisille
Sosiaalisen median tutkija, sosiaalipsykologi ja Someturvan toimitusjohtaja Suvi Uski kävi Sampolan juhlasalissa puhumassa lukion ensimmäisen vuoden opiskelijoille aiheesta ”Mitä some tekee meille”. Uskilta on ilmestynyt saman niminen tietokirja vuonna 2024, joka löytyy myös äänikirjana. Lähes täydessä juhlasalissa paikalla olivat Tammerkosken lukion ja Tampereen klassillisen lukion ensimmäisen vuoden opiskelijat. Muilla Tampereen kaupungin lukioilla oli mahdollisuus seurata puheenvuoroa streamin kautta.
Uusi ja vanha some
Uskin mukaan aikuisille tutumpi ns. vanha some rakennettiin sosiaalisia suhteita helpottamaan, kuten Facebook. Sosiaalisen median pelikenttä muuttui kolme vuotta sitten, kun markkinoille saapui ns. uudet somet kuten TikTok. Ne perustuvat lyhyisiin videosisältöihin ja tehokkaisiin algoritmeihin, joiden tarkoitus on maksimoida käyttäjän alustalla viettämä aika eli koukuttaa kuluttajan mahdollisimman tehokkaasti. Tämä tapahtuu älykkäästi, jopa tarkastelemalla käyttäjän silmänliikkeitä, kauanko katse viipyy missäkin sisällössä. Shokeeraavat sisällöt keräävät enemmän katseluita.
Somen synkkä puoli
Uski kertoi puheenvuorossaan erittäin suoraan somen varjopuolista, sillä hän totesi nuorten kuitenkin tietävän somen vaarat paremmin kuin aikuiset. Monilla aikuisilla ei ole aavistustakaan mitä nuoret ja jopa alakoululaiset lapset kohtaavat sosiaalisessa mediassa. Kun puhutaan kyberrikollisuudesta tulee ensimmäisenä mieleen tietomurrot ja identiteettivarkaudet. Todellisuudessa suurin osa verkossa tapahtuvasta rikollisuudesta on täysin muuta, esim. kunnianloukkauksia ja seksuaalirikoksia. Algoritmit tuovat jopa alakoululaisten lasten silmien eteen mm. syömishäiriö- itsetuhoisuus- ja naisvihasisältöä. Tämä on lasten ja nuorten valtavirran todellisuutta, ei harvoille vastaan tulevaa sisältöä.
Toisto normalisoi asioita ihmisen mielessä. Kun ihmiset viettävät aikaa sosiaalisessa mediassa niin paljon, on se voimakas vaikuttamisen kanava. Keskiverto aikuinen viettää Uskin mukaan sosiaalisen median alustoilla noin 900 tuntia vuodessa. Nuorilla luku on jopa noin 1825 tuntia vuodessa. Se on vuoden jokaiselle päivälle jaettuna täysi työpäivä somea opiskeluiden ja harrastusten lisäksi. Uski viittaa puheenvuorossaan tutkimusten mukaiseen kolmen tunnin päivittäiseen rajaan, jonka jälkeen somen käyttö alkaa aiheuttaa ihmisen hyvinvoinnille haittaa.
Nuoret ovat tulevaisuus
Uski osallisti yleisöään mm. kysymällä nuorten somen käyttötavoista ja yleisöstä kirposikin tiedostavia kommentteja ja kysymyksiä. Yleisön joukossa moni käyttää TikTok -sovellusta ja on koittanut vähentää sen käyttöä. Ilahduttavaa oli, että melko suuri joukko oli vähentämisessä onnistunutkin. Aikuiset eivät ole somen koukuttavuudelle yhtään sen immuunimpia kuin nuoretkaan. Elämme äärimmäisen koukuttavassa maailmassa, josta huomiostamme kilpaillaan joka suunnalta. Uski toi esiin puheenvuorossaan, että vika ei ole ihmisessä, eikä edes teknologiassa. Teknologialla olisi voitu rakentaa hyvinvointia, mutta sillä rakennettiin ihmistä hyväksikäyttävää bisnestä. Uski haastoi nuorta yleisöään siinä, että he voivat olla muuttamassa maailmaa parempaan suuntaan. He ovat tulevaisuus. Hän kehotti nuoria, jotka ymmärtävät somen juonen paremmin kuin aikuiset lähestymään ja haastamaan päättäjiä aiheen tiimoilta.
Some ei ole enää pelkkä teknologiakysymys, vaan entistä enemmän globaalia suurvaltapolitiikkaa. Uski toi esiin Donald Trumpin ja Elon Muskin olevan myös somevaikuttajia, jotka ovat edenneet algoritmien aalloilla. Kun Euroopassa ollaan siirtymässä somen sääntelyyn ihmisten suojaamiseksi, Yhdysvalloissa puretaan säätelyä ja alustojen moderointia sananvapauden nimissä.
Somen vaikutus oppimiseen
Lukiolaisille oppiminen ja aivojen päivittäinen haastaminen on erittäin ajankohtaista. Aivot ovat muovautuvat. Oppimisessa keskeistä on jaksaa ponnistella vaikeaa tehtävää eteenpäin, vaikka se tuntuu haastavalta. Nopean somen koukuttavuus on tehnyt sen, että pinnistellessämme haastavan tehtävän parissa aivot antavatkin käskyn tarttua puhelimeen ja keskeyttää haastava tehtävä. Kun tiedostamme tämän ja jaksamme pinnistellä oppimisen eteen, seuraava oppimiskerta helpottuu. Uski kannustaakin opiskelijoita näin treenaamaan aivojaan opiskelun aikana.
Suvi Uski sai puheenvuoronsa päätteeksi raikuvat aplodit. Muutamat opiskelijat tulivat luennon päätyttyä vielä Uskin kanssa pohtimaan, miten he haluaisivat olla tulevaisuudessa kehittämässä teknologiaa ja innovaatioita hyviin tarkoituksiin. Luennon päätteeksi vallitsi toiveikas olo. Nuoret todella ovat meidän tulevaisuus.
Luennon järjesti Opetushallituksen rahoittama Ankkuritoiminnasta apua ja tukea II asteelle – nuorten turvalliset polut -hanke.