Tampereen avoimet kohtaamispaikat tarjoavat pikkulapsiperheille iloa, tukea ja yhteisöllisyyttä

Pikkulapsiperheille on runsaasti kohtaamispaikkoja eri puolilla Tamperetta. Perheet voivat osallistua avoimiin perhekerhoihin juuri sen verran ja sillä tavoin kuin itse haluavat. Toiminta on maksutonta.
Kolme aikuista ja neljä pikkulasta ison pöydän ääressä. Lapset tutkivat keskittyneen näköisenä värikkäitä maalipurkkeja. Taustalla näkyy hyllykkö, jossa on siistissä järjestyksessä erilaisia kuvataidetarvikkeita.
Hennerin monipuolinen taidekasvatus tuo iloa niin lapsille kuin aikuisillekin. Askartelujen äärellä Lisa ja Tuuli Kilbinger, Mia-Sofia Yli-Säntti ja Matilda Paloaho sekä Aurelia, Antti ja Adam Martikainen.

Pispalan valtatien varrella sijaitseva Hennerin leikkitoimintakeskus on yksi lukuisista pikkulapsiperheiden kohtaamispaikoista. Vakiokävijät ovat ihastuneet Hennerin lämminhenkisyyteen, kodinomaisuuteen ja aitoon läsnäoloon, jota siellä on runsain mitoin tarjolla.

Antti Martikainen perheineen muutti Tampereelle nelisen vuotta sitten. Heti kun tieto Hennerin tarjonnasta saavutti heidät, he kävivät tutustumassa paikkaan. Se osoittautui Martikaisen sanoin ”mielettömän hienoksi” – ja sijaitsee kätevän kävelymatkan päässä kotoa.

– Mehän viedään Henneri aina myös kotiin: puhumme paljon asioista, joita täällä tapahtuu. Lapset opettavat meillekin Hennerin tanssiliikkeitä, lauluja ja teatterijuttuja, Martikainen kertoo.

– Henneri on iso juttu meidän Matildan elämässä. Olemme kierrelleet jonkin verran muitakin vastaavia paikkoja, mutta tämä on juuri meidän perheelle hyvä. Jo pelkästään talo ja miljöö ovat ainutlaatuisia, kertoo Rantaperkiössä asuva Mia-Sofia Yli-Säntti.

Kynnyksetöntä toimintaa

Tampereen kohtaamispaikkatoiminnan verkosto perustettiin vuoden 2019 lopulla.  Mukana verkostossa on nyt 17 tahoa: useita järjestöjä ja uskonnollisia yhteisöjä sekä Tampereen kaupunki. Nykyään toimijat järjestävät yhteensä noin 85 kohtaamispaikkakertaa viikossa, 50 osoitteessa eri puolilla kaupunkia.

– On todella tärkeää, että pikkulapsiperheille on maksuttomia paikkoja, joissa lapset saavat leikkiä keskenään ja vanhemmat voivat jutella toistensa kanssa ilman, että toimintaan pitää sen kummemmin sitoutua, sanoo perhekeskustoimintaa Tampereella koordinoiva erityisasiantuntija Virve Savolainen.

Pikkulapsiperheiden kohtaamispaikat ovat toimintaa, jota Savolainen luonnehtii kynnyksettömäksi.

– Perheet voivat osallistua toimintaan oman arkensa rytmin mukaisesti, Savolainen sanoo.

Kohtaamispaikkojen aukiolotietoihin ja järjestäjiin voi tutustua tämän artikkelin lopussa olevan linkin kautta.

Hämärässä salissa lapset katsovat paperinukketeatteriesitystä. Etualalla on lapsi, joka katsoo äitiään teatteriesityksestä ihastuneena.
Vakiokävijät kertovat, että Hennerissä satsataan juhlapäiviin ja suomalaisiin perinteisiin, tapoihin ja kulttuuriin. Kun henkilökunta paneutuu niihin täydestä sydämestään, niistä tulee merkityksellisiä myös lapsille.

Kysy ja kokeile!

Osa kohtaamispaikkojen toiminnasta on kohdennettua: on esimerkiksi vauvaperhekahviloita tai taaperoikäisten tapaamisia.

Kohtaamispaikkatoiminta on lasten ja vanhempien yhteistä aikaa. Paikalle voi tulla vanhempien lisäksi esimerkiksi mummon, vaarin tai muun tutun aikuisen kanssa. Usein mukaan voivat tulla myös pikkulasten vanhemmat sisarukset.

Tampereen kohtaamispaikkojen verkoston hienous on siinä, että sen jäsenet tuntevat toinen toistensa toimintaa. Jos siis yksi kohtaamispaikka ei tunnu omalle perheelle mieluisalta, sen työntekijät osaavat ehdottaa vaihtoehtoja.

– Verkoston kohtaamispaikat voivat olla keskenään hyvinkin erilaisia, joissain voi esimerkiksi olla enemmän ohjattua toimintaa kuin toisissa. Kannattaa piipahtaa katsomassa ja kysyä rohkeasti, jos jokin askarruttaa, Savolainen kehottaa.

Myös kohtaamispaikkojen tilat ovat vaihtelevia. Tampereen verkoston tarjonnasta löytyy vaihtoehtoja, jotka ovat esteettömiä ja joihin on helppoa tulla joukkoliikenteellä.

Kohtaamispaikkojen yhteiset periaatteet

– Verkostoon mukaan lähteneet ovat sitoutuneet valtakunnallisiin kriteereihin. Olemme sitoutuneet myös siihen, että teemme yhdessä suunnitelmallista ja koordinoitua työtä lapsiperheiden hyväksi. Yhdessä pystymme tarjoamaan valtavan laajan ja monipuolisen palveluverkon lapsiperheille, Savolainen kiteyttää.

Hennerin vakiokävijät rohkaisevat uusia perheitä mukaan, sillä Henneri on heidän mukaansa paikka, jossa uudet solahtavat sujuvasti vanhojen joukkoon. Henkilökunta – Terhi Viljanen, Jenni Huutoniemi ja Sanna Lehtonen-Relander – saa lämpimät kiitokset.

– He luovat aidosti sen tunnelman, että tämä on kuin toinen koti. Vähän kuin mummola, Martikainen sanoo.

–  Hennerin henkilökunnan kanssa on helppo jakaa perheen ilot ja surut. Sekä lapset että aikuiset tulevat täällä aidosti nähdyiksi ja kuulluiksi, Yli-Säntti kertoo.

Hennerin leikkitoimintakeskus talvella. Vanhan valkoisen puutalon kuistin ovi on avoinna. Ovelta katsoo kaksi ystävällisen näköistä aikuista.
Hennerissä työskentelevät Terhi Viljanen ja Jenni Huutoniemi toivottavat pikkulapsiperheet tervetulleiksi Henneriin – ja samalla kaikkiin muihinkin Tampereen kohtaamispaikkoihin. Tarjonnasta voi valita minkä tahansa tai käydä vaikka kaikissa vuoron perään aistimassa tunnelmaa.

Pikkulapsiperheiden kohtaamispaikat ovat osa Tampereen Lapsiystävällinen kunta -toimintaa.

Teksti: Päivi Stenroos
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa