Taloyhtiöaktivismi on in: ehdota toimia, jotka säästävät ilmastoa, luontoa ja kukkaroa

Loppukevät on yhtiökokousten aikaa. Kokouksessa päätetään isoimmista taloyhtiöiden asioista. Yhtiökokouksessa naapurit ovat koolla, joten se on hyvä paikka nostaa keskusteluun myös erilaisia pienempiä kehittämisideoita.
Energiatarkastus voi paljastaa energiavuotoja ja pyöräpysäköinnin kehittäminen lisätä arjen sujuvuutta ja asukastyytyväisyyttä. Asukkaiden yhteiset viljelylaatikot, taloyhtiön pihalle perustettu niitty ja yhteiskäyttöiset autot tai tavarapyörät ovat myös keinoja lisätä yhteisöllisyyttä.
Asuit sitten omistusasunnossa tai vuokralla, voit olla yhteydessä taloyhtiösi hallitukseen.
Jos taloyhtiössä suunnitellaan suurempia remontteja, kannattaa pohtia, voisiko näiden yhteydessä tehdä toimia, jotka säästävät sekä kukkaroa että ympäristöä.
Luonnon monimuotoisuutta vaaliva piha vähentää tilattavan työn määrää
Helpoin tapa edistää taloyhtiöiden pihojen luonnon monimuotoisuutta on vähentää pihan hoitoon kuuluvia töitä, kuten ruohonleikkuuta, haravointia tai kastelemista. Samalla tilattavien töiden tarve vähenee.
Kaupungeissa yksityiset pihat ovat tärkeä osa ekologista verkostoa. Lahopuun jättäminen ja lehtien silppuaminen ruohonleikkurilla tukee eläinten ja muiden eliöiden hyvinvointia. Samalla myös ihmisten lähiluonnosta saamat hyvinvointivaikutukset moninkertaistuvat.
Pönttö- tai hyönteishotellitalkoot voivat olla hauska tapa lisätä yhteisöllisyyttä taloyhtiössä.
Hallitse ilmastonmuutoksen aiheuttamia riskejä
Ilmaston lämpenemisen myötä sahaava lämpötila lisää liukkautta ja sen mukana hiekoituksen tarvetta. Hyvän hiekoituksen lisäksi muun muassa asukkaiden tiedottaminen nastojen käytöstä vähentää liukastumisia.
Sateiden lisääntyminen vaatii panostusta hulevesien hallintaan. Taloyhtiön sade- ja sulamisvesien hallintaan voi rakentaa esimerkiksi sadepuutarhan. Sadepuutarha on helppohoitoinen istutuspenkki, jolla hallitset tontin hulevesiä ja vältät samalla vesistökuormitusta.
Taloyhtiössä kannattaa varautua myös yleistyviin helleaaltoihin. Onko asukkaille selvää, millaisia varjostamis- ja viilennysmahdollisuuksia voidaan hyödyntää? Sälekaihtimet ja verhot auttavat auringonpuoleisten ikkunoiden osalta, mutta onko sallittua asennuttaa ilmalämpöpumppu tai aurinkosuojakalvo ikkunaan?
