Kantakaupungin ja keskustan osayleiskaavojen päivitys eteni
Valtuustokaudella Tampereen kantakaupungin yleiskaavaa tarkistetaan vaiheyleiskaavana, jossa koko kantakaupunkia koskevat yleiskaavaratkaisut kohdistuvat ilmastonmuutokseen sopeutumiseen ja viherympäristön ja vapaa-ajanpalveluiden kehittämiseen.
Yleiskaavatilanne kantakaupungissa on pääosin ajantasainen eikä yleiskaavaa ole tarve tarkistaa kokonaisuutena. Yleiskaavan tarkistus koskee koko kantakaupunkia, johon Pohjois-Tampereen alue ei sisälly.
Ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja siniviherympäristöt
Yleiskaavassa yhdyskuntarakenteen ilmastonmuutokseen sopeutumista ohjataan määräyksillä siniviherrakenteen turvaamiseksi ja luonnon monimuotoisuuden lisäämiseksi sekä velvoitetaan asemakaavoitettujen puistojen ja virkistysalueiden laadun kehittämistä ja viheralueiden määrän lisäämistä muun muassa toimitila-alueilla. Kestävää vesitaloutta ohjataan lisäämällä merkittäviä uomia ja vesireittejä koskevaa kaavaohjausta.
Virkistyspalveluiden osalta vaiheyleiskaavan keskeinen teema on rantojen virkistyspalvelut ja satamien kehittäminen. Vaiheyleiskaavaehdotukseen on osoitettu uudella kaavamerkinnällä ohjeelliset rantojen luontovirkistyspalveluiden keskittymät, jotka perustuvat kaavan ehdotusvaiheessa tehtyyn selvitykseen.
Tarkemmin tarkastellut alueet
Vaiheyleiskaavassa esitetään yksityiskohtaiset maankäytön kehittämisperiaatteet Tesoman asemanseudulle, Lielahti-Hiedanrannan alueelle, Keskustan osa-alueelle ja Alasjärven itäpuolelle.
Tesoman asemanseudun osa-alueelle on vaiheyleiskaavassa esitetty alueen muutokseen liittyvät tarkempaa suunnittelua ja kehittämistä ohjaavat tavoitteet yhteyksistä sekä viheralueiden ja toimintojen vaiheittaisesta kehittämisestä. Lähtökohtana kaavaratkaisulle on maankäytön visio lähijunapysäkin ympäristön maankäytön muutoksesta asumisen ja liike- sekä palvelutoimintojen alueeksi.
Lielahti-Hiedanrannan aluekeskuksen kehitystä tuetaan mahdollistamalla vähittäiskaupan suuryksiköiden sijainti keskustatoimintojen alueella, sekä osoittamalla uusien ja olemassa olevien viheryhteyksien kehittäminen sekä vaiheittaisen kehittämisen periaatteet.
Alasjärven itäpuolella vaiheyleiskaavassa osoitetaan virkistyspalvelujen ja toimintojen kehittämisen reunaehdot ja alueen luontoarvojen ja ekologisten yhteyksien turvaaminen.
Ydinkeskustan voimassa oleva osayleiskaava jää suurelta osin voimaan. Määräyksiä on pävitetty liikennejärjestelmän ja muun liikkumisen osalta. Maakunnallisesti ja paikallisesti arvokkaat kulttuuriympäristöt on osoitettu.
Ilmastonmuutokseen sopeutumiseen liittyvää ohjausta kohdistuu keskustan, Lielahti-Hiedanrannan sekä Tesoman asemanseudun osa-alueille.
Kasvua ja elinvoimaa
Yleiskaavassa esitetty kaupunkistrategian kasvun ja elinvoiman vyöhyke on päivitetty. Vaiheyleiskaavassa on osoitettu laajennuksia kaupunkirakenteen kannalta merkittäviin liikenteen kokoojakatuihin ja joukkoliikenteen laatukäytäviin.
Keskusta-alueiden vähittäiskauppaa koskevat kaavamääräykset tarkistetaan vastaamaan vireillä olevaan Pirkanmaan vaihemaakuntakaavaa. Määräyksistä poistetaan kaupan suuryksikköjen kerrosalamäärää rajoittava mitoitus.
Vaiheyleiskaavaan on päivitetty valtioneuvoston vuoden 2021 periaatepäätöksen mukaiset valtakunnallisesti arvokkaat maisema-alueet.
Vaiheyleiskaavaprosessi alkoi kaupunkistrategian ja yleiskaavan työohjelman hyväksymisellä loppuvuodesta 2021. Vaiheyleiskaavatyötä on esitelty asukkaille useissa tilaisuuksissa kaavan eri vaiheissa. Vaiheyleiskaavan ehdotus oli nähtävillä keväällä 2024.