Tekniset asennukset julkisivuissa

Tämän sivun sisältö on päivitetty vastaamaan uutta rakentamislakia.

Rakennusvalvonnan ohje, Tampereen ympäristö- ja rakennusjaosto 18.12.2024.

Tämä ohje perustuu 1.1.2025 voimaan tulleeseen rakentamislakiin sekä Suomen rakentamismääräyskokoelmaan.

Julkisivuille sijoitettavien laitteiden asennuksissa on huomioitava alueen voimassa olevan kaavan määräykset ja rakentamistapaohjeet, jotka löytyvät kaupungin Oskari-karttapalvelusta.

Tässä ohjeessa listatut vapautukset eivät koske asemakaavalla, lailla tai asetuksella suojeltuja tai muutoin historiallisesti tai rakennustaiteellisesti arvokkaita rakennuksia ja alueita (esim. RKY-alue), ellei toisin mainita. Vapautukset eivät myöskään koske alueita, joille on määrätty asemakaavan muutoksesta aiheutuva rakennuskielto.

Suunnitteluohjeita

Järjestelmä tulee suunnitella rakennuksen luonteeseen ja kaupunkikuvaan soveltuviksi. Rakennuskohteen on oltava käyttötarkoitukseensa soveltuva ja edistettävä terveellisen, turvallisen ja viihtyisän, korkealaatuisen, sosiaalisesti toimivan ja esteettisesti tasapainoisen elinympäristön aikaansaamista (RakL 5 § 1 mom. 1 kohta).

Hankkeeseen ryhtyvä vastaa rakenteiden turvallisuuteen ja terveellisyyteen sekä teknisiin ominaisuuksiin liittyvistä seikoista. Järjestelmän asentamiselle tulee aina olla kiinteistön omistajan tai haltijan lupa. Naapureita tulee tiedottaa hankkeesta.

Asennettaviin laitteisiin liittyvät putkistot, kaapelit sekä muut vastaavat tulee käsitellä julkisivun sävyyn.

Mikäli järjestelmä ei täytä ulkoasultaan kohtuullisia vaatimuksia tai ei muutoin sovellu ympäristöön, tai se aiheuttaa olennaista haittaa naapureille tai liikenteelle, rakennusvalvontaviranomainen voi velvoittaa kiinteistön haltijan purkamaan järjestelmän tai muuttamaan sitä.

Luvanvaraisuus

Kiinteistön omistaja tai haltija voi asentaa laitteen julkisivuun näiden ohjeiden mukaan ilman rakentamislupaa, ellei asemakaava tai siihen liittyvä rakentamistapaohje tai alueellinen rakentamistapaohje toisin määrää. Asemakaava ja rakentamistapaohjeet löytyvät Oskari-karttapalvelusta.

Alla listatut vapautukset eivät koske asemakaavalla, lailla tai asetuksella suojeltuja tai muutoin historiallisesti tai rakennustaiteellisesti arvokkaita rakennuksia ja alueita (esim. RKY-alue), ellei toisin mainita. Vapautukset eivät myöskään koske alueita, joille on määrätty asemakaavan muutoksesta aiheutuva rakennuskielto.

Mikäli järjestelmää ei toteuteta tämän ohjeen mukaisena, tulee sille hakea rakentamislupa. Järjestelmän toteutusmahdollisuus arvioidaan lupamenettelyssä.

Ilman rakentamislupaa toteutettavat tekniset asennukset

  • Ilmalämpöpumppu:
    • pientalossa, kun ulkoyksikkö on verhoiltu julkisivuun soveltuvaksi ja se ei näy katualueelle. Vapautus koskee myös asemakaavalla suojeltuja pientaloja.
    • kerrostalossa, kun ulkoyksikkö asennetaan parvekkeelle parvekekaiteen taakse siten, etteivät ulkoyksikkö ja putkisto erotu julkisivusta. Parvekkeella, jonka kaide on läpinäkyvä, tulee ulkoyksikkö suojata julkisivun sävyisellä säleiköllä ja putkisto käsitellä julkisivun sävyiseksi. Laite koteloineen ei saa muodostaa tasoa, joka mahdollistaa putoamisen kaiteen yli.

HUOM: Ilmavesilämpöpumpun asentaminen edellyttää rakentamisluvan, koska kyseessä on lämmitysjärjestelmän muuttaminen.

  • Aurinkoenergiajärjestelmä (paneeli tai keräin):
    • kun järjestelmä sijoitetaan katolle lappeen suuntaisesti ja yhtenäiseen suorakaiteen muotoiseen kokonaisuuteen, ja
    • järjestelmän suunnittelussa, toteutuksessa, käytössä sekä huollossa noudatetaan paloturvallisuusnäkökohtien vuoksi pelastuslaitosten kumppanuusverkoston laatimaa aurinkosähköjärjestelmien paloturvallisuusohjetta.
    • Vapautus koskee myös asemakaavalla suojeltuja pientaloja.
Päivitetty 2.1.2025