Hyppää sivuvalikkoon

Opiskelun tuki

Pedagogisen tuen työnryhmä

Pedagoginen tuki järjestetään perusopetuslain mukaan. Tuen järjestämisen prosessi erotetaan pois oppilashuoltotyöstä. Oppilaan pedagogista tukea suunnitellaan, järjestetään, arvioidaan ja koordinoidaan omassa työryhmässä (pedagogisen tuen työryhmä), jonka toiminta, tehtävät ja jäsenet mainitaan opetussuunnitelmassa.

Työryhmän jäsenet:

  • Rehtori, erityisopettaja, opinto-ohjaaja sekä oppilashuollon ammattihenkilöiden edustajat.
  • Tapauskohtaisesti työryhmän käsittelyyn osallistuvat myös luokanohjaaja, oppilasta opettavat muut opettajat ja koulunkäynninohjaajat.
  • Oppilaan tuen suunnitteluun ja järjestämiseen voivat osallistua myös aluekoordinaattori ja vastaava rehtori.
  • Oppilas ja huoltajat osallistuvat aina tuen suunnitteluun ja arviointiin sovitulla tavalla.

Oppilaalle järjestettävä tuki ja työryhmän käsittelypäivämäärät kirjataan pedagogisiin asiakirjoihin. Pedagogisen tuen järjestämisen käsittelyyn ei tarvita erillistä huoltajan lupaa.

Opinto-ohjaus

Opinto-ohjaaja tukee ja auttaa nuorta peruskouluopinnoissa ja ohjaa jatko-opintoihin. Opinto-ohjaukseen kuuluvat oppitunnit, henkilökohtaiset ohjauskeskustelut ja pienryhmäohjaus, vierailut oppilaitoksiin sekä työelämäyhteistyö.

Seitsemännellä luokalla keskitytään oppilaan itsetuntemuksen ja itsearviointitaitojen sekä opiskelutaitojen kehittymiseen. Opotunteja on elo-lokakuussa sekä tammi-maaliskuussa. Kevätlukukauden alkupuolella valitaan kaksi pitkää valinnaisainetta 8.-9. luokille.

Kahdeksannella luokalla tutustutaan eri ammatteihin, aloihin ja koulutusmahdollisuuksiin sekä aloitetaan oman jatko-opintosuunnitelman tekeminen. Vahvistetaan opiskelutaitoja. Keväällä oppilaat tutustuvat työelämään TET-jaksolla. Opotunteja on loka-joulukuussa sekä maalis-toukokuussa. Kevätlukukaudella oppilaat valitsevat pitkien valinnaisaineiden rinnalle vielä kaksi lyhytkurssia yhdeksättä luokkaa varten.

Yhdeksännellä luokalla vahvistetaan oppilaan tietämystä hänelle soveltuvista koulutusvaihtoehdoista sekä ohjataan kohti toisen asteen opintoja. Oppilaan on mahdollista tutustua ammatillisiin koulutuksiin ja lukioihin. Huoltajille järjestetään jatko-opintovanhempainilta marraskuussa. Yhteishaku tehdään helmi-maaliskuussa. On erittäin tärkeää, että huoltajat ovat aktiivisesti nuoren tukena opiskelupaikan valitsemisessa. Työelämään tutustuminen eli TET-jakso on marraskuussa. Opotunteja on läpi vuoden yksi tunti viikossa, jonka lisäksi oppilaat saavat henkilökohtaista opinto-ohjausta.

Vahvempaa ohjausta tarvitsevan nuoren on mahdollista saada tehostettua oppilaanohjausta, jolloin ohjausta ja tukea tarjotaan säännöllisesti kahdeksannella ja yhdeksännellä luokalla.

Lisätietoa oppilaanohjauksesta löydät Tampereen kaupungin oppilaanohjauksen sivuilta.

Matilda Sorsa
Puhelin:
041 730 3385

7BC 8BC 9BCLJ

Heikki Mikkola
Puhelin:
041 730 1587

7EFG 8FK 9FGH

Annika Nikku
Puhelin:
040 182 4198

7ADK 8ADEG 9ADE VA

Luokanohjaaja

Luokanohjaaja seuraa luokkansa oppilaiden opiskelua ja poissaoloja sekä tiedottaa kodin ja koulun välisistä asioista. Arviointikeskustelut käydään kerran lukuvuodessa. Lisäksi luokanohjaaja vastaa oppilaan tuen suunnittelusta ja järjestämisestä. Myös loma-anomusten hyväksyminen (1-5 koulupäivää) kuuluu hänen tehtäviinsä.

Aineenopettaja

Aineenopettaja on opetettavan aineensa asiantuntija, ja siihen liittyen hän ohjaa oppilaan oppimista ja menestystä omassa aineessaan. Aineenopettaja tarjoaa tarvittaessa tukiopetusta ja konsultoi erityisopettajaa pitkäkestoisemman tuen tarpeesta. Hän suunnittelee yhdessä erityisopettajan ja luokanohjaajan kanssa tuen järjestämisen.

Laaja-alainen erityisopettaja

Erityisopettaja on mukana samanaikaisopetuksessa luokkatunneilla ja erityisopetusta annetaan pienryhmissä niissä aineissa, joissa oppilaalla on vaikeuksia.

Opetuksen tarpeen päättää aineenopettaja ja erityisopettaja yhdessä tarvittaessa koulun oppilashuoltotyöryhmän kanssa. Lisäksi huoltaja voi ottaa yhteyttä erityisopettajaan.

Jos oppilaalla on sopeutumisvaikeuksia ryhmäänsä tai koulutyöhön, erityisopettaja keskustelee yhdessä luokanohjaajan/koulukuraattorin, oppilaan ja hänen huoltajansa kanssa. Yhdessä sovitaan tarvittavista tukitoimenpiteistä koulussa.

Rehtori

Rehtori johtaa koulun toimintaa ja vastaa siitä. Rehtori hyväksyy oppilaiden pidemmät loma-anomukset sekä oppilaan tuen lomakkeistot. Rehtori hyväksyy hallinnolliset lupamenettelyt ja tiedottaa koulunkäyntiin liittyvistä asioista opettajakuntaa ja oppilaita.

Apulaisrehtori

Apulaisrehtori toimii rehtorin varahenkilönä. Apulaisrehtori suunnittelee ja toteuttaa päivittäistä koulunkäyntiä koskevia järjestelyjä.

Koulusihteeri

Koulun toimistotyöhön kuuluvia ohjauksellisia tehtäviä ovat mm. erilaisten todistus- ja jäljennöspyyntöjen käsittely, oppilashallinto-ohjelman käyttö sekä koulun käyttämien lomakkeiden käsittely.

Alueellinen luokkamuotoinen erityisopetus

Alueellisen erityisopetuksen pienluokat tarjoavat luokkamuotoista tukea oppilaille, joilla on tarvetta henkilökohtaisempaan tukeen opetuksessa. Luokalla opiskelu edellyttää voimassaolevaa erityisopetuspäätöstä. Pienluokkien oppilaita pyritään integroimaan isojen ryhmien opetukseen. Integraatiota toteutetaan oppilaan opiskelutaitojen ja motivaation mukaan.

Yleisopetuksen oppilas voi opiskella tilapäisesti, erikseen määritellyn jakson ajan, pienryhmässä. Alueellisessa erityisluokassa tukea antaa erityisluokanopettaja ja koulunkäynninohjaaja.

Vieraskielisten valmistava opetus

Valmistavaa opetusta annetaan vieraskielisille oppilaille, joiden suomen kielen taito ei riitä perusopetuksen ryhmässä opiskelemiseen. Valmistava opetus edistää oppilaan suomen kielen taitoa ja kotoutumista suomalaiseen yhteiskuntaan. Opetusta annetaan perusopetuksen oppiaineissa ja mahdollisuuksien mukaan omassa äidinkielessä. Pääpaino opetuksessa on suomi toisena kielenä – opetuksessa. Valmistavan opetuksen oppilaat tutustuvat suomalaiseen kouluarkeen esimerkiksi perusopetuksen liikunnan oppitunneilla.

Kielituettu opetus (entinen Niveltuki)

Nivelryhmä on tarkoitettu yläkouluikäisille valmistavasta opetuksesta tuleville oppilaille, joiden opiskeluvalmiudet eivät riitä yleisopetuksen seuraamiseen puutteellisen kielitaidon vuoksi. Nivelryhmässä annetaan laaja-alaista opetusta vuosiluokkien 7. ja 8. aikana. Nivelryhmän oppilaat osallistuvat kuitenkin mahdollisimman paljon oman opetusryhmänsä yleisopetukseen, ja nivelryhmän opettaja voi olla näillä tunneilla mukana auttamassa ja ohjaamassa oppilaita.

Päivitetty 20.3.2023