Hyppää sivuvalikkoon

Musiikin ja musiikkiteatterin erityinen koulutustehtävä

Hatanpään lukio musiikki 1

Hakuohjeet Musiikin (musiikki ja musiikkiteatteri) erityiseen koulutustehtävään

Valinta Musiikin (musiikki ja musiikkiteatteri) erityisen koulutustehtävän opiskelijaksi tehdään lukuaineiden keskiarvon (vähintään 7,0) sekä näyttökokeen perusteella (pisteytys 1-5 pistettä). Järjestämme taas keväällä näyttökokeen livenä lukiolla.

Jokaisen hakijan tulee yhteishaun aikana täyttää lukion oma lyhyt sähköinen hakulomake, jossa kysytään hakijasta lisätietoja. Lomakkeelle pääsee tästä linkistä. 

Yhteishaun päätyttyä kutsumme kaikki hakijat sähköpostitse live-näyttökokeeseen lukiolle. Live-näyttökokeet pidetään nykyisessä kiinteistössämme Hatanpään lukiolla 24. - 29.4.2025.

Live-näyttökokeen osiot:

Osio 1: ITSEN ESITTELY/HAASTATTELU Osio 1 on pakollinen kaikille.

Osioista 2 ja 3 valitaan molemmat tai vain toinen.  

Osio 2: SOITTO yksi tai monta instrumenttia.  Ota oma instrumentti mukaan, jos se on jokin muu kuin bändisoitin (eli esim. rummut, basso, kitara, kosketinsoitin, marimba löytyvät lukiolta). Voit soittaa instrumentilla/instrumenteillä mitä tahansa musiikkia. Soita kuitenkin sellaista musiikkia, mistä parhaiten käy ilmi soittotaitosi. 

Osio 3: LAULU säestyksellä tai ilman. Voit laulaa valitsemasi kappaleen. 

Tämän lisäksi voit esittää niin halutessasi osiot 4, 5 ja 6 tai jonkun niistä. Nämä eivät ole pakollisia. 


Osio 4: valmis TEKSTI ja siitä valmistettu lyhyt esitys
Jos haluat opiskella ilmaisutaitoa ja teatteriopintoja, on hyvin suositeltavaa esittää myös jokin ilmaisuesitys (joko ilmaisuesitys alla olevasta tekstistä nimeltä Vieteri, runo tai muu itse valmisteltu teksti...). Tällöin saat parhaiten osoitettua innostusta ja osaamista ilmaisun saralla. Katso tarkempi ohje ilmaisuesitykseen alta.

OHJE osioon 4: Harjoittele alla olevan VIETERI-tekstin pohjalta monologiesitys, jonka esität näyttökokeessa.

Esityksen sopiva kesto on n. 1,5 - 2 minuuttia. Pohdi harjoitellessasi, miltä roolihahmo vaikuttaa tekstin perusteella ja miten se voisi näkyä esityksessäsi. Miten henkilö toimii, puhuu ja liikkuu? Miten hänen tunnetilansa ja niiden vaihtelu tulee esiin? Voit muokata hieman kieltä hahmosi suuhun sopivaksi, jos siihen on tarvetta.  Halutessasi voit myös ottaa näyttökokeeseen mukaan esim. roolivaatteen tai pienen rekvisiitan, joka tukee rooliasi. Huom! Monologi tarkoittaa henkilöhahmon yksinpuhelua.

MONOLOGITEKSTI VIETERI

Onpa päivä! Tämä on kyllä hölmöä…ei meidän välillä ole mitään. Äläkä nyt ala kuvittelemaan päässäsi asioita, jotka eivät ole totta! Ei taas! 

 

Tai jospa kuitenkin on.

Se, mitä hän sanoi tänään, sai minut aika toiveikkaaksi.

Ja se miten hän sanoi, jotenkin pehmeästi: ”Tällaiseen voisi tottua.”

Hän katsoi minua silmiin -  jälkeenpäin arvioituna ehkä 36 sekuntia.

Vai kuusi? Tai kuudesosasekuntin?

Kuka sen tietää? 

 

Eeeih! Miksi tämän pitää olla näin vaikeaa? Minusta tuntuu, että olen jonkinlainen vieterinukke. Joku tönää ja joustan vasemmalle. Sitten toisesta suunnasta annetaan vauhtia ja heilun kuin myrskyssä!

Rauhoitu. Rauhoitu. Rauhoitu. Aina voi tunnustella. Aina voi kokeilla. Mitään ei tapahdu jos pelkää.

Ja jos…

Sitten aina voi aloittaa alusta, yrittää uudelleen.

Osio 5: TANSSI oma tai valmis koreografia

Osio 6: jotakin muuta, mitä hakija haluaa näyttää (esim. oma runo, biisi, sanoitus, monologi tai tarina; video aiemmasta esityksestä; käsikirjoitus tai sen osa; sirkusesitys; oma luova video, esim. TikTokista tutut kelat). 
 

Meillä jokainen on tähti

Haluatko esiintyä konserteissa, musikaaleissa ja muissa musiikkitapahtumissa lukiossa ja lukion ulkopuolella? Kuulutko muusikoiden iloiseen joukkoon? Haluatko oppia paremmaksi soittajaksi, laulajaksi tai esiintyjäksi? Oletko kiinnostunut valoista, äänistä ja muusta musiikkiteknologiasta?

Haluatko oppia musiikin teoriaa ja historiaa? Haluatko suorittaa musiikin tai teatterin lukiodiplomin? Kiinnostavatko alan harjoittelu- tai työtarjoukset?

Haluatko keskittyä ilmaisuaineisiin? Kiinnostaako sinua luova kirjoittaminen, improvisointi, elokuvatyö tai liike-ilmaisu? Entä projektien suunnittelu, markkinointi ja tuottaminen? Nautitko ilmaisun ilosta, haluatko saada lisää esiintymisvarmuutta ja vahvistaa itsetuntemustasi?

Pyynikin lukion (31.7.2025 asti Hatanpään lukion) Musiikin (musiikki ja musiikkiteatteri) erityinen koulutustehtävä on Sinulle juuri oikea paikka. Erityiseen koulutustehtävään voivat hakea esimerkiksi peruskoulun musiikkiluokalla opiskelevat, musiikkiopistossa opiskelevat tai muuten musiikkia tai ilmaisua aktiivisesti harrastavat nuoret. Olet voinut hankkia musiikillista tai ilmaisullista osaamista myös yläkoulun musiikin tai ilmaisutaidon valinnaistunneilla.

Musiikin ja musiikkiteatterin opiskelijoilla on käytössään useita eri opetus- ja harjoitustiloja. Musiikkiluokka, studio ja Mediateekki ovat erittäin hyvin varusteltuja. Lisäksi lukiossamme on treenikämppä sekä pianohuone, joissa opiskelijat voivat harjoitella myös koulupäivän jälkeen. Studiossa voi tehdä omia äänityksiä ja tallenteita.

Musiikin ja musiikkiteatterin opiskelijat esiintyvät useissa eri tapahtumissa ja konserteissa lukioaikana. Opiskelija pääsee esiintymään jopa parissakymmenessä erilaisessa tilaisuudessa tai projektissa bändikonserteista musikaaleihin, teemakonserteista kuoroesiintymisiin, orkesterista lukiodiplomikonsertteihin. Musiikin ja teatterin ammattilaiset käyvät lukiolla kertomassa työstään.

Meillä jokainen on tähti: sinua arvostetaan omana itsenäsi. Lukiolaisena meillä voit opiskella musiikkia ja musiikkiteatteria monipuolisesti ja valita laajasta opintotarjonnastamme juuri sinua kiinnostavat opinnot. 

Erityisen koulutustehtävän opiskelijat tekevät vuosittaisen ulkomaan musiikki- tai ilmaisumatkan. 

Musiikin valtakunnallinen erityinen koulutustehtävä parantaa opiskelun edellytyksiä

Hatanpään lukio, 1.8.2025 alkaen Pyynikin lukio, toimii Musiikin (musiikki ja musiikkiteatteri) erityisen koulutustehtävän lukiona Pirkanmaalla.

Erityinen koulutustehtävä Hatanpään lukiossa antaa siihen hakeneille ja valituille opiskelijoille mahdollisuuden keskittyä entistä paremmin ja laajemmin musiikkiin ja musiikkiteatteriin. Opiskelijan on suoritettava erityistehtävään kuuluvia opintoja 24 opintopistettä (12 perinteistä kurssia) ja hänellä on vastaavasti oikeus jättää 16 opintopistettä (kahdeksan perinteistä kurssia) lukion pakollisista opinnoista pois henkilökohtaisesta opinto-ohjelmastaan. 

Kaikki pakolliset opinnot on kuitenkin jatkossakin suoritettava oppiaineesta, jonka suorittaa ylioppilastutkinnossa. Tämä takaa sen, että pakollisten opintojen poisjättäminen ei vaikuta haitallisesti lukiolaisen menestykseen ylioppilastutkinnon kokeissa.

Perinteisten Musiikkilinjamme ja Musiikkiteatterilinjamme toiminta jatkuu syksyllä 2021 käyttöön otetun lukioiden opetussuunnitelman mukaisesti yhtenä ja samana Musiikin erityisenä koulutustehtävänä (musiikki ja musiikkiteatteri). Musiikin erityisessä koulutustehtävässä on edelleen jatkossakin mahdollista painottaa oman toiveensa mukaan joko musiikkia tai musiikkiteatteria.

Päivitetty 25.9.2024