Hyppää sivuvalikkoon

Hiedanranta

Hiedanrannan havainnekuva ilmasta.
Hiedanranta muodostaa Lielahden kanssa läntisen Tampereen vetovoimaisen keskuksen, jossa on hyvä asua, tehdä töitä ja viettää vapaa-aikaa. Tuleva rantakaupunginosa on sujuvan ratikkamatkan ja hyvien yhteyksien päässä keskustasta. Tampereen kaupunki osti entisen tehdasalueen vuonna 2014. Hiedanrannan yleissuunnitelma-alueesta kehitetään kaupunginosa 18 500 asukkaalle.

Älykäs ja kestävä tulevaisuuden kaupunginosa

18 500

Uutta asukasta

12

Minuuttia ratikalla Keskustorilta

2025

Ratikka liikennöi

2026

Ensimmäiset kodit

Kaupunginosan tärkeimpiä tavoitteita

  • läntisen Tampereen tuleva keskus
  • kestävä ja älykäs kaupunginosa
  • monipuolinen ja elämyksellinen asuinympäristö
  • tulevaisuuden elinkeinoympäristö

Hiedanrantaa kehittävät yhteistyössä

Hiedanrannan kehitysohjelma

Tampereen kaupungin Hiedanrannan kehitysohjelma varmistaa, että alue rakentuu tavoitteiden mukaisesti. Hiedanranta kehitetään kansainvälisesti kiinnostavaksi älykkääksi, kestäväksi ja eläväksi aluekeskukseksi. Samalla kehitysohjelma edistää älykkään ja kestävän kaupunkikehittämisen osaamista ja toimintatapoja.

Juha-Antti Kaivonen
Hankekehitysjohtaja
Puhelin:
040 680 0179

Hiedanrannan Kehitys Oy

Hiedanrannan Kehitys Oy omistaa Hiedanrannan keskustan keskeiset maa-alueet sekä rakennukset ja kehittää aluetta tavoitteiden mukaiseksi kaupunginosaksi. Yhtiö on Tampereen kaupungin kokonaan omistama, markkinaehtoisesti toimiva osakeyhtiö ja hankintalakia noudattava julkinen hankintayksikkö.

Hiedanrannan Kehitys Oy:n yhteystiedot: hiedanranta.fi/info-yhteys/

Kohti Luovaa Hiedanrantaa -hanke

Hiedanrannan kulttuurikaupunginosan kehittämistä ja alueelle sijoittuvan kulttuuritilakeskittymän suunnittelua edistetään Tampereen kaupungin kulttuurin palveluryhmässä. Kehittämistyötä tehdään yhteistyössä Hiedanrannan Kehitys Oy:n sekä taide- ja kulttuurialan toimijoiden kanssa: tampere.fi/organisaatio/kohti-luovaa-hiedanrantaa

Tampereen Raitiotie Oy

Hiedanranta nojaa voimakkaasti raitiotiehen. Ratikka liikennöi Hiedanrannan halki kohti Lentäväniemeä vuoden 2025 alussa, pysähtyen Hiedanrannan (keskustan) ja Tehtaan pysäkeillä.

Lielahti–Ylöjärvi-välin raitiotien hankesuunnitelma laaditaan vuosien 2025–2027 aikana yhteistyössä Tampereen kaupungin, Ylöjärven kaupungin ja Tampereen Raitiotie Oy:n kanssa. Suunnitelmasta ovat päättäneet sekä Tampereen kaupunginhallitus 9.12.2024 että Ylöjärven kaupunginhallitus 16.12.2024. 

Tampereen Raitiotie Oy: tampereenratikka.fi/tampereen-raitiotie-oy/

ELY-keskus ja Väylävirasto

Hiedanrannan toteuttaminen edellyttää myös teihin 12 ja 65 liittyviä liikennejärjestelyjä, joiden suunnittelu on käynnissä. Tavoitteena on parantaa vilkas Vaitinaron liittymä turvallisemmaksi ja sujuvammaksi sekä parantaa pyöräilyreittien laatutasoa. 

Tiesuunnitelmat: vt 12 ja kt 65 liikennejärjestelyt Hiedanrannan kohdalla

Hiedanrannan kehityksen eteneminen

Hiedanrannan hankinnat ja kilpailutukset

Ei meneillään olevia kilpailutuksia.

 

 

Hiedanrannan sijainti kartalla

Nollakuidun poisto Lielahdesta

Nollakuitu on alueella aiemmin toimineen metsäteollisuuden päästämää ja Näsijärveen varastoitunutta puuaineista. Tampereen kaupunki toteutti vuosina 2022-2023 hankintamenettelyn, jolla etsittiin yritystä tai yritysryhmittymää toteuttamaan nollakuidun poisto Hiedanrannan–Niemenrannan vesialueella. 

Tavoitteena on parantaa  ranta- ja vesialueiden virkistyskäyttömahdollisuuksia ja turvata ympäristön hyvä tila. Nollakuidun nosto lisää vesisyvyyttä ja siten parantaa myös veneilyn olosuhteita merkittävästi. Myös ilmastoa lämmittävän metaanin muodostuminen vähenee merkittävästi. Metsäteollisuuden vesistöön jättämän ylijäämämateriaali hyödynnetään energiantuotannossa.

Kilpailutuksen perusteella urakan toteuttajaksi valittiin Fortum Waste Solutions Oy.

Koetoiminta syksyllä 2023, lupahakemukset 2024

Fortum toteutti 2023 koetoimintaa Näsijärven Lielahden alueella. Koevaiheessa ruopattiin ja käsiteltiin noin 100 m3 nollakuitumassaa Näsisaaressa sijainneella koetoiminta-alueella. Koetoiminta tarkoitti muun muassa näytteenottoja, kaasu- ja lämpötilamittauksia, sedimenttinäytteiden kairauksia ja alueen luotausta sekä nollakuidun kuivauskokeita.

Koetoiminnalla kerättiin tarvittavaa tietoa haettavia ympäristölupia ja prosessisuunnittelua varten sekä varmistuttiin nollakuidun laadusta sen myöhempää hyödyntämistä varten.

Hanketta varten on haettu tarvittavia lupia vuoden 2024 aikana. 

Nollakuidun käsittelyprosessi sisältää monia vaiheita, joiden mitoitus ja suunnittelu tarkentuu myöhemmin muun muassa urakan käyttöön saatavissa olevien alueiden ja tilojen sekä lupamääräysten perusteella.

Päivitetty 7.1.2025