Kirjaston erikoiskokoelmat
Pirkanmaa-kokoelma
Pirkanmaa-kokoelma on Tampereen kaupunginkirjaston pääkirjasto Metsossa sijaitseva osasto, jonne kerätään Pirkanmaan maakuntaa ja sen asukkaita koskevaa kirjastoaineistoa.
Pirkanmaa-kokoelma on maakunnallinen kotiseutukokoelma, johon on kerätty paikallista aineistoa, Pirkanmaan maakuntaa ja sen asukkaita koskevaa kirjastoaineistoa. Pääosa kokoelmasta on kirjoja, mutta mukana on myös iso joukko karttoja, äänilevyjä, videofilmejä ja lehtiä. Painopiste kokoelman keräämisessä on nykyään Tampere. Kokoelma on yksi pääkirjasto Metson osasto.
Miksi Pirkanmaa-kokoelmaa kerätään?
Kokoelma on tarkoitettu kaikkien tiedonhakijoiden käytettäväksi ja heidän avukseen. Sieltä etsivä löytää tietoa niin Teiskon kallioperästä kuin Tampereella asuneista taiteilijoista yhdestä paikasta.
Mitä Pirkanmaa-kokoelmassa on?
Kirjoja
Kokoelmassa on täkäläisten kirjailijoiden kaunokirjallinen tuotanto eli romaanit, runot ja näytelmät. Lisäksi kokoelmaan pyritään hankkimaan mahdollisimman kattavasti myös edellä mainittujen teosten käännökset vieraille kielille. Myös sellaiset romaanit otetaan kokoelmaan, jotka tapahtuvat Pirkanmaalla, vaikka kirjailija ei täällä asuisikaan tai olisi koskaan asunut.
Tietokirjallisuudesta hankitaan sellaiset teokset, jotka kertovat jotakin tämän maakunnan historiasta, asukkaista, yritystoiminnasta, oppilaitoksista, luonnosta tms. Kokoelmaan ei oteta sellaisia tietokirjoja, joiden tekijä on pirkanmaalainen, mutta teoksen sisältö ei mitenkään liity maakuntaamme.
Lehtiä
Täällä ilmestyvät sanomalehdet (mikrofilmeinä) ja paikallisten seurojen, yhdistysten, yritysten tai muiden yhteisöjen julkaisemia aikakauslehtiä.
Karttoja
Kokoelmassa on mm. maakunnan aluetta koskevia tie-, vesistö-, kallioperä-, suunnistus- ja peruskarttoja.
Musiikkiäänitteitä
Pirkanmaalaisten säveltäjien ja esittäjien ääni- ja cd-levyjä. Vanhimmat äänitteet ovat 1960-luvulta ja kokoelmassa on niin klassista musiikkia kuin rockia, poppia kuin punkiakin.
Kuvatallenteita
Kokoelman elokuvat ovat joko täkäläisten kirjailijoiden tuotannon filmatisointeja tai niissä on ollut pirkanmaalainen ohjaaja, käsikirjoittaja tai merkittävä pääosan esittäjä tai sitten ne on kuvattu täällä. Elokuvat ovat pääosin dvd-levyjä tai videoita.
Missä ja milloin Pirkanmaa-kokoelmaa voi käyttää?
Kokoelma on käytettävissä pääkirjasto Metsossa aina kirjaston aukioloaikoina. Opastusta sen käytössä saa tietopalvelusta.
Pirkanmaa-kokoelman aineistoa ei pääsääntöisesti lainata, jotta teokset olisivat aina halukkaiden käytettävissä kirjastossa. Mutta siitä voidaan lähettää teoksia lainaksi muihin kirjastoihin, jotta tiedonhakijat ympäri Suomen voisivat käyttää siihen kerättyä aineistoa.
Kokoelman aineisto on haettavissa PIKI-verkkokirjastossa.
Hervanta-kokoelma
Minkälainen on Hervannan vaakuna? Miltä Hervannassa näytti 1970-luvulla tai sitä ennen? Miten Hervannassa elettiin 1980-luvulla? Onko Hervannassa omia kirjailijoita? Mikä on Meriittitiili ja ketkä saivat sen vuonna 2004?
Näihin ja moniin muihin Hervantaa koskeviin kysymyksiin kannattaa hakea vastausta Hervanta-kokoelmasta. Siihen on hankittu Hervantaa koskevaa tai hervantalaisten tuottamaa aineistoa. Hervanta-kokoelmaa on kartutettu rinnan Hervannan kasvun kanssa ja näin se antaa hyvän läpileikkauksen Hervannan kehityksestä.
Hervanta-kokoelmassa on Hervannan sanomien vuosikerrat vuodesta 1978 lähtien ja Hervantaa käsitteleviä lehtileikkeitä jo vuodesta 1971 lähtien. Hervannasta tehtyjä tutkimuksia on hankittu kattavasti kokoelmaan. Hervanta-kokoelmassa on mielenkiintoinen valikoima esitteitä, julisteita, postikortteja, videoita, paikallisten yhdistysten vuosikertomuksia, jopa vanhoja bussiaikatauluja. Menneiltä vuosikymmeniltä on kerätty lähes kaikki kirjallinen aineisto, mihin Hervantaa on dokumentoitu.
Ainutlaatuinen Hervannan kotiseutukokoelma on kaikkien asiakkaiden käytettävissä. Hervanta-kokoelmaa säilytetään pääosin Hervanta-huoneessa Hervannan kirjastossa. Kokoelman lainattava aineisto on sijoitettu muun kirjastoaineiston joukkoon. Kaunokirjallisuus, esim. suositut Seppo Jokisen kirjat löytyvät dekkarihyllystä.
Arvo H. Nurmen kokoelma
Arvo H. Nurmi (1901-1955) oli tamperelainen bibliofiili. Arvo H. Nurmen Tampere-kirjasto säilytetään Tampereen kaupunginkirjaston pääkirjasto Metsossa yhtenäisenä kokoelmana.
Arvo H. Nurmen Tampere-kokoelma käsittää noin 3200 painotuotetta: Tampereella julkaistua tai Tamperetta käsittelevää tieto- ja kaunokirjallisuutta sekä uskonnollista kirjallisuutta. Lisäksi on lehtiä ja pienpainatteita kuten arkkiveisuja, ohjelmia tai kutsuja. Arkkiveisut ovat myös digitoituina Pirkitta-aluetietokannassa.
Lisätietoa teoksessa Sinisalo, Uuno: Arvo H. Nurmen Tampere-kirjasto.
Tampereen kaupunginkirjaston digitoimat aineistot
Tampereen kaupunginkirjasto on digitoinut teoksia Arvo H. Nurmen kokoelmasta, lähinnä Tampereella painettuja harvinaisia arkkiveisuja 1800-luvun loppupuolelta. Muutakin vanhempaa aineistoa on tallennettu: valokuvateoksia Tampereesta, kaupungin perustusasiakirjoja, tehdaskuvastoja ja myyntiluetteloita.
Digitoidut teokset ovat luettavissa PIKI-verkkokirjaston kautta. Arkkiveisut ovat pdf-muotoisia.