Alueen kuvaus ja luonnon piirteet
Myllypuro on pisin yhtenäinen purouoma ja puronvarsilehto Tampereen kantakaupungin alueella. Alue on pääosin lehtoa ja lehtomaista rehevää kosteaa metsää, jonka ilmettä rikastuttavat ja lajiston monipuolisuutta ruokkivat kaatuneet ja lahoavat puut. Puronvarsi toimii myös ekologisena käytävänä, joka parantaa erillisten viheralueiden eliöyhteisöjen kestävyyttä ulkoisia häiriöitä vastaan. Ekokäytävät toimivat myös ihmisten virkistysreitteinä.
Puronvarsilehdoilla on pituutta kolme kilometriä ja sen tyypillisiä lajeja ovat kotkansiipi, hiirenporras, mesiangervo, käenkaali, lehtovirmajuuri, lehtotähtimö, linnunsilmä ja lehtopalsami. Alueella olevat lähteiköt monipuolistavat lajistoa. Merkittävin ja huomiota herättävin putkilokasvilaji alueella on runsaana kasvava lehtoleinikki. Myllypuron alueella olevat kasvustot ovat runsaimmat Pirkanmaalla. Alueella tavataan myös niukasti harvinaisehkoa lehtopähkämöä.
Myllypuron pesimälinnustossa ei ole harvinaisuuksia, mutta alueen linnusto on kuitenkin merkittävä jo pelkästään suuren lajimäärän ja lajitiheytensä vuoksi.
Kasvillisuuden rehevyydestä ja paikoittaisesta lehtomaisuudesta huolimatta alueen suurperhoslajisto koostuu tavanomaisista sekametsien lajeista. Merkittävimmät löydöt ovat palsamikenttämittari (Xanthorhoe biriviata) ja verkkomittari (Estroma reticulatum). Palsamikenttämittari ja verkkomittari ovat eteläisessä Suomessa erittäin paikoittaisia ja harvinaisia lajeja, joiden toukat elävät nimenomaan lehtopalsamilla. Myllypurossa havaittiin myös Pirkanmaalla harvinaisia vesiperhoslajeja (Lype reducta, Sericostoma personatum). Myllypuron alueella on myös havaittu useassa paikassa harvinaista vesihyönteistä, luisturia. Luisturi nähtiin ensimmäisen kerran vuonna 2008. Luisturi luistelee nimensä mukaisesti veden pinnalla.