Vuoreksen Koukkujärven luonnonsuojelualue

Reilun hehtaarin laajuinen tervaleppäkorpi rauhoitettiin Pirkanmaan ELY-keskuksen päätöksellä 14.3.2017. Rauhoituksen tavoitteena on suojella arvokasta luontotyyppiä, tervaleppälehtoa. Alue sijaitsee Koukkujärven pohjoispuolella.

Alueella liikkuessa tulee noudattaa rauhoitusmääräyksiä.

Rauhoitusmääräykset

Alueen sijainti ja kulkuyhteydet

Alue sijaitsee Vuoreksessa lähellä Lempäälän rajaa. Jäämällä bussilla Vuoreksen puistokadun eteläpäähän pääsee lähelle aluetta. Hyvä lähtöpaikka on esimerkiksi Koukkuaurankadun pää.

Henkilöautolla saapuville ei ole osoitettu erillistä pysäköintialuetta, vaan pysäköintiin on käytettävä läheisiä katualueita liikennesääntöjen sallimissa rajoissa.

Reitit ja palvelut

Koukkujärven ympäri ja osin suojelualueen halki kiertää Koukkujärven luontopolku. Polun varrella on alueen luonnosta kertovia opastauluja. Polun kosteimmille kohdille on rakennettu pitkospuut. 

Alueen kuvaus ja luonnon piirteet

Koukkujärven tervaleppäkorvelle tunnusomaisia ovat vanhat, kookkaat ja usein monirunkoiset tervalepät. Kosteapohjaisen alueen pienilmasto on viileä ja kostea. Puustoon kuuluvat myös hieskoivu, harmaaleppä, pajut ja vähässä määrin kuusi. Mättäillä kasvaa varpujen ohella suuria saniaisia, kuten soreahiirenporrasta ja metsänalvejuurta. Muita valtalajeja ovat kivikkoalvejuuri, korpi-imarre, korpipaatsama, lehtovirmajuuri, suokeltto, suo-orvokki, suo-ohdake, purolitukka ja kevätlinnunsilmä. Koukkujärven ja tervaleppäkorven välimaasto on lähes puutonta, korpikaislavaltaista avoluhtaa.

Lisäksi alueella kasvaa kansainväliseksi vastuulajiksi katsottu pallopäärahkasammal. Kansainvälinen vastuulaji tarkoittaa sitä, että Suomella katsotaan olevan vastuu tiettyjen lajien säilymisestä, joiden kanta on noin 15-20 % koko Euroopan kannasta. Laji voi silti Suomessa olla kohtalaisen tavallinen. Koukkujärven rantavyöhykkeessä elää myös rauhoitettu lummelampikorento, joka on EU:n direktiivilaji. Sen lisääntymisalueita ei saa hävittää eikä heikentää.

Päivitetty 1.10.2024