Veden voimaa
Puro syntyy ajan saatossa pinnanmuodoiltaan matalimpaan kohtaan, kun virtaava vesi alkaa kuluttaa itselleen uomaa. Kuin kehomme veressä, myös puron vedessä matkaa happea, kivennäis- ja ravintoaineita sekä erilaisia haitta-aineita.
Vesi kuluttaa liikkeillään maaperää, kuljettaa ja kasaa sitä uusiin paikkoihin. Huomaatko tämän ilmiön alueen purolla?
Puron elämää
Puron eliöstö on sopeutunut veden vaihtelevaan virtaukseen. Puroissa elää monenlaisia pohjaeläimiä, joille kivet ja hajoava kasviaines tarjoavat suojaa ja ravintoa.
Myös monenlaiset vesisammalet viihtyvät puron kivillä. Puron lähiympäristöä ja uomia reunustavat kosteuteen mieltyneet kasvit, kuten kaunis kotkansiipi. Purot ja niiden rannat toimivat myös käytävinä, joita pitkin eliöt kulkevat eri alueiden välillä. Näin purot ehkäisevät elinympäristöjen pirstoutumista ja eliöiden uhanalaistumista, mikä korostaa niiden tärkeää roolia osana monimuotoisuuden vaalimista.
Miten suojella puroja?
Purot ovat uhanalaisia elinympäristöjä. Puroja on muokattu muun muassa poistamalla uomaa reunustavaa puustoa, pohjaan kerääntynyttä kiveä ja kasveja. Niitä on kytketty myös osaksi kaupungin hulevesiverkostoa, sekä muutoin tuhottu rakentamisen tieltä. Nykyään purojen arvo elinympäristönä tunnetaan ja niitä suojellaan sekä ennallistetaan. Tällöin niiden eliöstöllä on mahdollisuus palata.
Vertaamalla kyltin aluetta puron muihin rantoihin huomataan, että puron rannat ovat osin kasvittomia ja kuluneita. Kävely kuluttaa ja tiivistää maaperää, mikä heikentää maaperäeliöstön ja kasvien hyvinvointia. Pysytelläänhän siis jo käytössä olevilla alueilla!