04 Suolijärven luontopolun taulu

Suolijärven luontopolku kulkee noin viiden kilometrin matkan Suolijärven ympäri. Reitin varrella on 14 opastaulua, joiden avulla voit tutustua alueen monipuoliseen luontoon ja lajeihin, sekä ympäristönmuutoksen ja luonnonsuojelun teemoihin. Tältä sivulta löydät opastaulu 4 kysymykset ja vastaukset. Vastaus avautuu haitarivalikosta kysymyksen alta.

Jos kallio osaisi puhua, mitä se kertoisi elämästä maapallolla?

Suolijärven luontopolun reitille tunnusomaista ovat sitä reunustavat korkeat kalliot. Ne ovat muodostuneet elämän esihistoriallisessa ajassa mannerlaattojen toisiinsa törmäillessä, noin 2 000 miljoonaa vuotta sitten. 

Samaan aikaan tapahtui nykyisen elämän mahdollistava, hapekkaan ilmakehän synty, josta saamme kiittää sinileviä eli yhteyttäviä bakteereita.

Mitä kallio oikeastaan on?

Kallioperän erilaiset värit syntyvät erilaisista kivilajeista. Yksi kivilaji pitää tyypillisesti sisällään 3–5 eri mineraalia. Suomen kallioperän yleinen kivilaji graniitti ja sen muunnelmat, koostuvat kvartsista, erilaisista kiilteistä, maasälvistä ja sarvivälkkeestä.  Löydätkö alueen kalliosta
punaista graniittia? 

Kallioperän merkitys kasvillisuudelle

Suomessa kallioperästä rapautunut maaperä on tyypillisesti hapanta ja se vaikuttaa alueen lajistoon. Esimerkiksi lehtokasvillisuus viihtyy kalkkipitoisilla alueilla, joilla maaperä on emäksisempää ja ravinteet paremmin saatavilla.

Kallio kiertotaloudessa

Kallioperän mineraaleja hyödynnetään nykyään valtavissa määrin, koska ne sisältävät monenlaisia alkuaineita erilaisiin arkisiin käyttötarkoituksiin, kuten lasiin, betoniin, lannoitteisiin, sekä teknologian tarpeisiin.

Suomen kallioperän malmeja, eli louhittavia arvomineraaleja, ovat muun muassa nikkeli ja kromi. Kallioperän alkuaineet ovat uusiutumattomia raaka-aineita, ja niiden kierrätys on ajankohtainen teema kestävämmän yhteiskunnan kehittämisessä.
 

Jaa sosiaalisessa mediassa