05 Suolijärven luontopolun taulu

Suolijärven luontopolku kulkee noin viiden kilometrin matkan Suolijärven ympäri. Reitin varrella on 14 opastaulua, joiden avulla voit tutustua alueen monipuoliseen luontoon ja lajeihin, sekä ympäristönmuutoksen ja luonnonsuojelun teemoihin. Tältä sivulta löydat opastaulun 5 kysymykset ja vastaukset. Vastaus avautuu haitarivalikosta kysymyksen alta.

Metsäjärvestä urbaaniksi järveksi

Suolijärven rantaviiva on nykyhetkellä asumaton, mutta alueella olevista vanhoista kivijaloista voi päätellä, ettei se sellainen ole aina ollut...

Kartat paljastavatkin ne 1950-luvulla rakennetuiksi mökeiksi, jotka ovat kadonneet 2000-luvulle tultaessa.  

70-luvulla alkanut Hervannan rakentaminen on lisännyt ihmisvaikutusta Suolijärvellä merkittävästi.

Kysymykset ja vastaukset

Miten kaupungistuminen vaikuttaa Suolijärveen?

Järven kuntoon vaikuttaa sitä ympäröivän alueen maankäyttö. Suolijärven merkittävin ravinne- ja kemikaalikuorma tulee Hervannan asuinalueelta huleveden mukana. Hulevesi on maaperään imeytymätöntä vettä, jota kaupungeissa syntyy erityisen paljon suuremman sadannan ja asfaltin vuoksi. 

Hulevesi sisältää teollisuudesta, rakentamisesta, liikenteestä ja muusta modernista elämästä tulevia haitta-aineita, kuten raskasmetalleja ja torjunta-aineita. Haitta-aineiden kerrostuessa järven pohjalle ne vaarantavat erityisesti pohjaeläinten, ja pitkällä aikavälillä mahdollisesti koko eliöstön hyvinvoinnin.

Järvien suojelu kaupunkialueilla

Tiedon karttuessa on huomattu, että järvien tilaa voidaan parantaa monin yksinkertaisinkin tavoin. Kaupunkialueiden viheralueet ja kosteikot ovat tärkeitä vesien suodattajia, joiden ansiosta pienempi määrä haitta-aineita päätyy vesistöihin. Kuvassa on luontoa mukaileva hulevesipainanne, jolla osa haitta-aineista voidaan sitouttaa maahan sen sijaan, että ne päätyisivät vesistöihin.

Mitä jokainen voi tehdä vaaliakseen järvien kuntoa?

Kaupungeissa vesistöjen kuormitusta voi vähentää esimerkiksi korjaamalla pois koirien jätökset ja tupakantumpit, vähentämällä lannoitteiden ja torjunta-aineiden käyttöä sekä autoilua, ja myös säilyttämällä kasvillisuutta.
 

Jaa sosiaalisessa mediassa