11 Suolijärven luontopolun taulu
Ikivihreä varjojen kasvivaltias
Sammalet peittävät metsän pohjaa sekä kivien pintoja tiheinä kasvustoina. Niiden menestyksen valttikortteja ovat kyky sietää varjoa ja ajoittaista kuivuutta. Monista muista kasveista poiketen sammalet säilyvät vihreänä läpi talven.
Nykyään uskotaan, että ensimmäiset 500 miljoonaa vuotta sitten maalle siirtyneet kasvit ovatkin muistuttaneet nykyisiä sammalia!
Karujen kasvupaikkojen mestarisieni
Jäkälät ovat mestarimenestyjiä paikoissa, missä harva muu sieni tai kasvi menestyy, kuten paljailla kallioilla ja hyvin kuivilla ja vähäravinteisilla metsämailla. Jäkälät koostuvat tyypillisesti kahdesta eliöstä, sienirihmastosta sekä viherlevästä. Elinympäristökseen useimmat jäkälät vaativat aurinkoisen ja vakaan kasvupaikan. Jäkälät kasvavat hitaasti, eivätkä ne pidä ilmansaasteista. Suomalaisiin kaupunkeihin syntyi teollisuuden päästöjen vuoksi jäkäläautioita. Monet jäkälät ovat kuitenkin ilmanlaadun kohennettua palanneet kaupunkeihin.
Metsän iho
Pienestä koostaan huolimatta sammalet ja jäkälät ovat tärkeä osa metsää ja erityisesti sen maaperän hyvinvointia. Sammal sitoo vettä sekä irtomaata, ja toimii elinympäristönä monille maaperän mönkiäisille.