14 Suolijärven luontopolun taulu

Suolijärven luontopolku kulkee noin viiden kilometrin matkan Suolijärven ympäri. Reitin varrella on 14 opastaulua, joiden avulla voit tutustua alueen monipuoliseen luontoon ja lajeihin, sekä ympäristönmuutoksen ja luonnonsuojelun teemoihin. Tältä sivulta löydat opastaulun 14 kysymykset ja vastaukset. Vastaus avautuu haitarivalikosta kysymyksen alta.

Suomen sammakot

Ruskosammakko on Suomen yleisin sammakkolaji. Vakituiseen sammakkolajistoon kuuluvat myös rupikonna ja tiukan suojelun piiriin kuuluva viitasammakko. Suoliojassa viihtyy ainakin ruskosammakko.

Sammakot ovat petoja, jotka liikkuvat hämärän aikaan syöden erilaisia selkärangattomia eläimiä, kuten hyönteisiä, matoja, hämähäkkejä ja kotiloita. Päivät sammakko viettää kosteassa piilopaikassa. Sammakot ovat vaihtolämpöisiä ja syyskuussa ne suuntaavat vesistöjen pohjamutiin horrostamaan.

Miten kuvailisit sammakoiden ulkomuotoa? 

Millaisia sammakoita olet kohdannut?

Sammakonkutua ja muodonmuutosta Suoliojassa

Vedessä kelluva ruskosammakon kuturypäs on monelle tuttu kevään merkki. Sammakot viettävät elämänsä ensimmäiset kolme viikkoa munina, jonka jälkeen ne kuoriutuvat nuijapäiksi. Pienten nuijapäiden elämä on kesän mittainen muodonmuutos, jonka aikana kiduksilla hengittävä toukkamuoto kehittyy keuhkoilla ja osin ihonsa läpi hengittäväksi pieneksi sammakoksi.

Sammakot kulttuurissa

Sammakkoeläinten tieteellinen nimi Amhibia tarkoittaa kaksoiselämää.  Sammakoihin on kautta aikain liitetty monenlaisia merkityksiä johtuen kenties sammakoiden tiiviistä yhteydestä elämän edellytyksen, eli veden kanssa. Sammakkoihin liitettyjä merkityksiä ovat muun muassa onni, menestys, parantuminen ja tunteet, uudet alut, sekä viisaus ja muutos. 
 

Kysymykset ja vastaukset

Jaa sosiaalisessa mediassa