Luontoretket
Ympäristönsuojeluyksikkö ja Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelma järjestää kesällä 2024 luontoretkiä eri puolille Tamperetta toukokuun alusta elokuun loppuun saakka. Retkikohteet julkaistaan huhtikuun puolivälissä.
Retket ovat ilmaisia ja kaikille avoimia. Retkien opastuskieli on suomi. Joillain retkillä on rajoitettu retken luonteen vuoksi osallistujamäärää. Tämä on mainittu retkikuvauksissa niiden retkien kohdalla, joita rajoitus koskee. Näille retkille on erillinen ilmoittautuminen. Lapsille järjestetään kolme retkeä, joiden ikäsuositus vaihtelee 7–12 vuoteen. Aikuinen voi tarvittaessa mennä lapsensa mukaan retkelle, ilmoitathan siitä ilmoittautumisen yhteydessä. Lisäksi järjestetään neljä kaupunginosaretkeä, joissa on vaihteleva teema.
Muista sään ja maaston mukaiset varusteet, sekä mahdolliset eväät.
Kantakaupungin retkien lähtöpaikoille olisi hyvä saapua mahdollisuuksien mukaan kävellen, pyörällä tai julkisilla kulkuvälineillä.
Tarkistathan retkien ajankohdat ja lähtöpaikat tarkkaan. Retkien perumiset ja muut muutokset voivat olla mahdollisia ja niistä tiedotetaan tällä sivulla.
Tervetuloa retkille!
Kesän 2024 luontoretket
Su 12.5.2024 Härmälän luontopolku
Kokoontuminen klo 10.00 Rantaperkiön uimarannan parkkipaikalla (Talvitie).
Aloitetaan kesän retket Rantaperkiössä sijaitsevalta luontopolulta, joka kulkee lähellä Pyhäjärven rantavyöhykettä. Toukokuussa laulavat monet alueella viihtyvät pikkulintulajit. Alueella on runsaasti lahopuuta tikoille ja muille kolopesijöille. Alueella on ollut huvila-asutusta, josta kertovat alueella vieläkin nähtävissä olevat kivirakennelmat ja niiden ympärillä kasvavat vanhat koristekasvit.
Härmälän luontopolku on tarkoitus kunnostaa vuonna 2025. Retkellä pääsetkin sekä kuulemaan alueen luonnosta että kertomaan omat ideasi koskien luontopolun uusien tulevien opastaulujen sisältöä. Retken vetää Härmälän luontopolkua päivittävä Tuomas Lilleberg, joka kerää retken vetämisen ohella tietoa ja ideoita luontopolkua varten. Kaikki tieto alueeseen, sen luontoon ja historiaan liittyen on tervetullutta! Retki kestää parisen tuntia.
La 18.5.2024 Iidesjärvi
Kokoontuminen klo 10.00 Iidesjärven länsipäässä, Lokintaipaleen kupeessa (katso kartasta)
Iidesjärvi on Tampereen tunnetuin ja parhaiten tutkittu lintujärvi. Sen vesilinnusto onkin ollut pitkään tunnettu runsaslajisuudestaan. Vuosien mittaan linnusto on tosin niukentunut. Kuitenkin tietyt peruslajit, naurulokki, tavallisimmat sorsalajit, nokikana ja silkkiuikku kuuluvat lajistoon, sen sijaan sotkat ovat lähes kadonneet. Harvinainen liejukana on jo pitkään kuulunut järven lajistoon. Laulujoutsen ja kurki ovat vasta viime vuosina asettunut pesimälinnustoon. Retki kestää kolmisen tuntia. Retkellä on oppaana kokenut luontoasiantuntija Lasse Kosonen.
Su 19.5.2024 Villilänsaari
Kokoontuminen klo 8.00 Saarenkärjen uimarannan parkkipaikalla, Salmenranta 20 (katso kartasta)
Kesän toinen lintuihin keskittyvä retki tehdään Villilänsaareen. Osa Villilänsaaresta on rauhoitettu vuonna 2012 luonnonsuojelualueeksi, joka on tunnettu runsaasta laululinnustostaan. Siellä voi aamutunteina kuulla kymmenenkin eri laulavaa pikkulintulajia, erikoisimpana kultarinta. Myös valkoselkätikka liikuskelee toisinaan alueella. Retki kestää tunnin. Soveltuu myös pikkulapsille. Retkellä on oppaana kokenut luontoasiantuntija Lasse Kosonen.
Ti 28.5.2024 Matka luontokumppanuuteen Pyynikin luonnonsuojelualueella
Kokoontuminen klo 17.30 Pyynikin näkötornin kahvilan edessä, Näkötornintie 20 (katso kartasta)
Tervetuloa matkalle luontokumppanuuteen Pyynikin luonnonsuojelualueella. Luontokumppanuus on yhteyttä, kunnioitusta ja kiitollisuutta osana elämän verkkoa. Matkalla hiljennymme ja syvennymme harjoitteiden kautta ihmisen ja häntä suuremman luonnon väliseen vuorovaikutukseen, jossa kaikki tunteet ovat sallittuja. Samalla saat tietoa luonnon toiminnasta, mikä vahvistaa kuuluvuuttasi maailmaan. Saatat yllättyä kokemastasi! Retkellä kuljemme suurilta osin hiljaisuudessa. Retki kestää klo 2,5 tuntia.
Retken oppaina toimivat Pyynikin luontopolun suunnittelija, ympäristöbiologi ja opettaja Tuomas Lilleberg sekä pyhiinvaelluspastori Jussi Holopainen. Retki on avoin eri maailmankatsomuksille. Retkellä noudatamme turvallisemman tilan periaatteita ja luonnonsuojelualueen säädöksiä.
Varaudu mukaan vesipullolla, pienillä eväillä ja halutessasi istuinalustalla. Retki on esteellinen. Lenkkarit sopivat maastoon. Ota mukaan myös utelias mieli.
Järjestäjät: Tampereen kaupunki, yhteistyössä Tampereen seurakuntien ympäristötyön kanssa.
Su 9.6.2024 Halimasjärven luonnonsuojelualue
Kokoontuminen klo 10 Halimasjärven lounaispään uimarannalla (katso kartasta)
Halimasjärven luonnonsuojelualue perustettiin vuonna 1987 ja se oli vasta toinen Tampereen luonnonsuojelualueista. Suojelualueen laajuus on 15,7 hehtaaria. Luonto on varttuneen metsän lajistoa, muun muassa lehtomaista kasvillisuutta. Linnuista mainittakoon pikkusieppo, idänuunilintu ja peukaloinen, sekä varpushaukka. Järvessä pesii kaakkuri rakennetulla tekolautalla. Retki kestää 1,5 tuntia. Soveltuu pikkulapsille. Retkellä on oppaana kokenut luontoasiantuntija Lasse Kosonen.
Su 16.6.2024 Haiharanpuisto
Kokoontuminen klo 10.00 Haiharan taidekeskuksen parkkipaikalla (katso kartasta)
Juhlitaan Yhteispohjoismaista luonnonkukkien päivää kiertämällä Haiharan museokartanon puistossa ja käynnillä Kaukajärven rantavyöhykkeessä. Tutustutaan vanhan kulttuurin seuralaiskasveihin ja lehtomaiseen ympäristöön. Luonnonkukkien päivänä tutustutaan lisäksi päivän teemalajiin, raitaan sekä monenlaisiin luonnonkasveihin. Alueella laulavat myös lukuisat pikkulintulajit. Retki kestää 1,5 tuntia. Retkellä on oppaana kokenut luontoasiantuntija Lasse Kosonen.
Su 7.7.2024 Tammerkosken luontopolku
Kokoontuminen klo 10.00 Museokeskus Vapriikin edustalla, Alaverstaanraitti 5 (katso kartasta)
Kierretään keskustan urbaani luontopolku, jossa on istutettua kulttuuriympäristön kasvillisuutta ja puustoa. Käydään myös Näsinkalliolla, jonka historiallisiin kohteisiin tutustutaan myös. Retki kestää 1,5 tuntia. Retkellä on oppaana kokenut luontoasiantuntija Lasse Kosonen.
Su 14.7.2024 Hallilan Pehkusuo
Kokoontuminen klo 10.00 Pikkupehkusuonpuiston leikkikentällä, Loukkaankatu (katso kartasta)
Hallilan Pehkusuo on yksi harvoista kantakaupungissa olevista avoimista luonnontilaisista suolaikuista. Alue rauhoitettiin luonnonsuojelualueeksi vuonna 2016. Tällä retkellä tutustutaankin suokasvillisuuteen. Retki kestää 1,5 tuntia. Retkellä on oppaana kokenut luontoasiantuntija Lasse Kosonen.
21.7.2024 Suolijärven luontopolun avajaisretki
Kokoontuminen klo 11.00 Suolijärven uimarannan parkkipaikan vieressä olevalla infotaululla (katso kartasta)
Suolijärven ympäri kiertävä luontopolku mahdollistaa kävijöilleen monia luontoelämyksiä sen sykähdyttävissä maisemissa. Luontopolulla voit pysähtyä metsän syleilyyn, viipyillä perinteikkään järvimaiseman äärellä ja nauttia eräästä Tampereen hiljaisimmasta luontoalueesta! Reitti on luonnoltaan vaikuttava, ja alueen monipuolinen maasto vaihteleekin aina jylhistä kallioista tuoksuvaan suoluontoon ja lähes luonnontilaisiin metsiin. Suolijärven luontopolkua on kunnostettu kesällä 2024 ja se on saanut varrelleen uudet opasteet, nyt tietoa on saatavilla QR-koodilla myös englanniksi! Uusittujen opasteiden avuin voi opetella tunnistamaan alueen lajeja ja syventyä luonnonsuojelun merkitykseen, sekä sen edistämiseen.
Tervetuloa luontopolun avajaisretkelle, jossa alueen luontoa tulkkaamassa, sekä yhteisöllistä luontoelämystä luotsaamassa ovat luonto-oppaat Inka Ja Tuomas. Retkellä tutustutaan lisäksi iNaturalist -puhelinsovellukseen, jonka avulla tunnistetaan lajeja ja kerätään samalla arvokasta tietoa lajien levinneisyydestä. Tule retkelle mukaan tutustumaan tamperelaisiin luontointoilijoihin, alueeseen, sekä sitä asuttaviin eläin- kasvi- ja sieninaapureihisi! Ohjelmassa on myös evästauko, joten pakkaathan retkelle mukaan juomista ja syömistä. Retken kesto on arviolta kolme tuntia. Lisätiedot ja kyselyt: ninjosanto(at)gmail.com.
Su 28.7.2024 Lukonmäki, Pitkäahde
Kokoontuminen klo 10.00 Hervannan laskettelurinteen parkkipaikalla (katso kartasta)
Pitkäahde on kallioinen rinnelehto, jossa kasvaa arvokasta ja monipuolista lehtokasvillisuutta. Arvokkain kasvi on silmällä pidettävä korpinurmikka. Alueella elää myös liito-oravia. Retken kesto noin kaksi tuntia. Retkellä on oppaana kokenut luontoasiantuntija Lasse Kosonen.
La 24.8.2024 Lappi-Käpylä
Kokoontuminen klo 10.00 Käpytien ja Havutien risteyksessä (katso kartasta)
Uutena retkikohteena tutustutaan Kaupin vesitornin läheiseen metsään, josta on löydetty harvinaisia sienilajeja. Tutustutaan alkusyksyiseen havumetsään. Retki kestää 1,5 tuntia. Retkellä on oppaana kokenut luontoasiantuntija Lasse Kosonen.
La 31.8.2024 Hervanta, Makkarajärvi
Kokoontuminen klo 10.00 ratikan päätepysäkillä Makkarajärvenkadulla (katso kartasta)
Juhlitaan Suomen luonnon päivää Makkarajärvi-Viitastenperän luonnonsuojelualueella. Kyseessä on isohko suojelualue Hervantajärven pohjoispuolella. Maastotyypiltään se on varttunutta kuusikkoa ja Makkarajärven ranta on suoperäistä. Järvessä pesii kaakkuri tekosaarekkeessa. Syksyisin alueelta voi kerätä huomattavia sienisatoja, muun muassa rouskuja, haperoita, tatteja ja suppilovahveroita. Retki kestää 2,5 tuntia. Retkellä on oppaana kokenut luontoasiantuntija Lasse Kosonen.
Lapsille suunnatut luontoretket vuonna 2024
Lasten retkien vetäjänä toimii ympäristökasvattaja ja biologi Tuomas Lilleberg. Lasten retkille otetaan 15 osallistujaa. Ilmoittaudu kaikesta huolimatta, sillä varasijalta voit hyvin päästä retkelle. Siksi onkin tärkeää ilmoittaa oppaalle (sähköposti: ninjosanto(at)gmail.com), jos lapsesi ei pääsekään retkelle.
1. Seikkailua lähimetsässä, ti 4.6. klo 12–14 (7–10-vuotiaat)
Kun menet metsään, siellä avautuu uusi ja kiehtova maailma. Metsä kätkee sisäänsä seikkailuja, aarteita ja löytöjä. Retkellä etsimme, tutkimme ja seikkailemme. Tule mukaan kokemaan metsä niin kuin se on; innon, ilon ja yllätyksen lähteenä.
Tapaamispaikka: Arvo Ylpön kadun ja Medisiinarinkadun risteyksessä (katso kartasta). Ilmoittautuminen tapahtuu oheisen lomakkeen avulla, vanhempi voi kirjata mahdollisen osallistumisensa lomakkeen "Muuta huomioitavaa" -kohtaan.
Ilmoittautumislinkki
Vetäjänä ympäristökasvattaja ja biologi Tuomas Lilleberg.
2. Tutkimusmatka Vihiojalle, ti 11.6. klo 12–14 (8–11-vuotiaat)
Ojat ja muut pienvedet kuhisevat elämää, sillä vesi on elämän lähde. Lähde matkalle kunnostettuun Vihiojanpuistoon tutustumaan ja tutkimaan sen elämää. Samalla tutustumme helppoihin tapoihin ja välineisiin saada tietoa veden elämästä ja kohtelemaan sitä kunnioittavasti. Ojan lähettyville on levinnyt myös erikoisia vieraslajeja. Mitä ne oikein ovat? Miksi niistä on tärkeä tietää? Tällä retkellä on hyvä olla kumisaappaat.
Tapaamispaikka: Vihinkuja 10, Vihinkujan päässä (katso kartasta). Ilmoittautuminen tapahtuu oheisen lomakkeen avulla, vanhempi voi kirjata mahdollisen osallistumisensa lomakkeen "Muuta huomioitavaa" -kohtaan.
Vetäjänä ympäristökasvattaja ja biologi Tuomas Lilleberg.
3. Matka ekosysteemiystävien luo, retki Halimasjärvelle Atalaan Suomen luonnon päivänä, su 31.8. klo 12–14 (9–12-vuotiaat)
Metsässä elää väkeä, joita kutsutaan ekosysteemiystäviksi. He elävät lahopuissa, metsäpurojen varsilla, kivikoissa, soilla, järvissä ja rantojen äärellä. Mistä heidät tunnistaa? Miksi heitä kutsutaan ekosysteemiystäviksi? Lähde tutkimusmatkalle ottamaan selvää ja juhlimaan samalla Suomen luonnon päivää.
Tapaamispaikka: Nikinväylän ja Sompakadun risteyksessä (katso kartasta). Ilmoittautuminen tapahtuu oheisen lomakkeen avulla, vanhempi voi kirjata mahdollisen osallistumisensa lomakkeen "Muuta huomioitavaa" -kohtaan.
Ilmoittautumislinkki
Vetäjänä ympäristökasvattaja ja biologi Tuomas Lilleberg.
Lupiinitalkoot kesällä 2024
Tule mukaan Lisää luonnon monimuotoisuutta -tapahtumiin. Tapahtumat alkavat keskustelulla luonnon monimuotoisuuden vaalimisesta sekä siitä, miksi vieraslajien poisto on tärkeää. Tapahtumassa voi myös osallistua haitallisen komealupiinin kitkemiseen - työkalut tähän löytyvät paikan päältä. Lisäksi tarjolla on piknik-henkeen juotavaa sekä evästä.
Tapahtumat toteutuvat ulkoilmassa ja niihin voi osallistua klo 17 alkaen, tai paikalle voi saapua myös myöhemminkin. Komealupiinien poistoa tehdään lapioilla, jotka löytyvät paikan päältä. Kosteamman kelin sattuessa sadevarustus on hyvä olla, mutta muuten riittää esimerkiksi vain työhanskoin varustautuminen. Alla tapahtumien tarkemmat tiedot:
Peltolammilla Rukkamäenpuistossa talkoillaan perjantaina 31.5. kello 17–19
Rukkamäenpuisto sijaitsee Peltolammilla vastapäätä Peltolammin koulua suunnilleen osoitteessa Rukkamäentie 10 (katso kartasta). Rukkamäenpuiston perinnemaisemaa hoidetaan laidunnuksella: lammaslauma saapuu arvoniitylle tänäkin kesänä. Laidunalueen ulkopuolelta kitketään lupiinia, jotta alkuperäislajisto saisi kasvualaa eikä tukahtuisi.
Epilänharjun arvoniityllä talkoillaan keskiviikkona 5.6. kello 17–19
Epilänharjun arvoniitty sijaitsee Soraharjunkatu 28–48 kohdalla (katso kartasta). Epilänharju on luontainen paahderinne. Tavoitteena onkin säilyttää rinteen avoimuus ja lisätä luonnon monimuotoisuutta. Lupiini on vallannut alaa ympäristön alkuperäislajistolta kuten tummatulikukalta.
Niemenrannassa Sahanvainionpuistossa lupiineja kitketään torstaina 6.6. kello 17–19
Niemenrannan Sahavainionpuiston talkooalue sijaitsee Raamikadun puoleisessa päässä, uoman ympäristössä (katso kartasta). Niityn lajistoon kuuluvat metsäkurjenpolvi, nurmitädyke, ojakellukka, koiranputki, puna-ailakki ja päivänkakkara. Hoidon tavoitteena on pitää alue avoimena ja edistää luonnon monimuotoisuutta. Alueella sijaitsee myös viljelty maisemapelto. Kohtaamispaikkana on koirapuiston polun risteys.
Lisätietoja
Talkoot järjestää ProAgria Etelä-Suomen MKM maisemapalvelut ja Tampereen kaupunki.
Hanna Eronen
hanna.eronen(at)proagria.fi
Puhelin: 050 560 5957
Kaupunginosaretket 2024
Villivihannesretki Tohlopilla to 30.5. klo 18–20
Tervetuloa kesäiselle villivihannesretkelle nauttimaan luonnosta ja sen antimista. Retken jälkeen et enää löydä syitä, miksi et innostuisi ja tutustuisi lisää villivihanneksiin, näihin ihmistä suuremman luonnon tarjoamiin superruokiin. Opit kyseisenä ajankohtana esiintyvien villivihannesten tunnistamista, turvallista keruuta ja käsittelyä. Et tarvitse aikaisempaa kokemusta, mutta sitäkin enemmän uteliaan retkimielen. Retki on suunnattu erityisesti Tesomalla, Ikurissa, Raholassa ja Tohlopissa asuville villivihannesten keruusta kiinnostuneille asukkaille. Retki sisältää opastuksen ja sähköpostiin jälkikäteen lähetettävän pdf:n retken tärkeimmästä annista. Retkeläisillä on mahdollista saada oppaalta etäneuvontaa 2 viikon ajan retken jälkeen.
Ota retkelle mukaan muutama paperipussi, vesipullo sekä halutessasi keruuhanskat ja pientä evästä.
Retkelle otetaan 20 henkilöä, ja ilmoittautuminen tapahtuu lähettämällä siitä sähköpostia osoitteeseen ninjosanto(at)gmail.com. Ilmoita sähköpostissa lisäksi puhelinnumerosi. Voit ilmoittaa lisäksesi enimmillään yhden avecin. Voit ilmoittautua myös varasijalle.
Tapaamispaikka ja -aika: Tohlopin matonpesupaikan luona lähellä osoitetta Epilänkatu 65a (katso kartasta) torstaina 30.5. kello 18. Retki on esteetön.
Oppaana toimii ympäristöbiologi (FM), opettaja, yrtti- ja luonnontuoteneuvoja Tuomas Lilleberg, joka kutsuu sinut luonnon pehmeään lumoon. Tänä vuonna juhlitaan myös Tuomaksen kymmenen vuoden mittaista luonto-opas -taivalta!
Sydäntä ja mieltä avaava matka luonnon rauhaan - Hyvinvointiretki Kaukaniemeen to 13.6. klo 18–20
Luonnossa oleskelu liikuttaa meitä kokonaisvaltaisesti sekä kohentaa mielialaa ja vastustuskykyä. Voimavarat, itsetuntemus ja elämässä koettu merkitys kasvavat. Ihmistä suuremmassa luonnossa kulkiessamme tunnemme kuuluvamme elävästi osaksi elämän verkkoa, mikä on elintärkeää hyvinvointimme kannalta. Retkellä teemme kevyitä mielentaitoharjoituksia ja tutustumme uteliaasti vuorovaikutukseen muun luonnon kanssa.
Astu matkalle Kaukaniemeen, jossa yhteys mieleesi, sydämeesi ja kehoosi vahvistuvat. Retkellä noudatamme turvallisemman tilan periaatteita. Oppaana toimii ympäristöbiologi (FM), opettaja ja yrttikonsultti Tuomas Lilleberg, joka on uppoutunut Metsämieli-menetelmiin ja kutsuu sinut luonnon pehmeään lumoon. Tänä vuonna juhlitaan myös Tuomaksen kymmenen vuoden mittaista luonto-opas -taivalta!
Metsäemo Noora Uusi-Kakkuria siteeraten: “Ettekö te ole kaikki koko ajan kipeinä, kun olette siellä metsässä niin paljon?” oli kysymys, joko yllätti minut… …Päinvastoin. Säännöllinen metsässä seikkailu… on saanut aikaan sen että nappaan syksyn ensimmäisen flunssan vasta marraskuussa. Aiemmin olen sairastunut flunssaan jo syksyn ensimmäisillä viikoilla…” (Metsäemo Noora Uusi-Kakkuri, Metsäretki lähiluontoon 2021).
Tapaamispaikka: Kangasalantie 120, K-market Vehmaisten edessä (katso kartalta) to 13.6. klo 18.
Retkelle otetaan 25 henkilöä, ja ilmoittautuminen tapahtuu lähettämällä siitä sähköpostia osoitteeseen ninjosanto(at)gmail.com. Ilmoita sähköpostissa lisäksi puhelinnumerosi. Voit ilmoittaa lisäksesi enimmillään yhden avecin. Voit ilmoittautua myös varasijalle.
Ota mukaan: Vesipullo, halutessasi pienet eväät, istuinalusta ja etenkin utelias retkimieli! Lenkkarit riittävät, mutta varaudu säänmukaisesti, sillä olemme ulkona koko ajan.
Sydäntä ja mieltä avaava matka luonnon rauhaan - Hyvinvointiretki Reuharinniemelle ti 13.8. Klo 18-20
Luonnossa oleskelu liikuttaa meitä kokonaisvaltaisesti sekä kohentaa mielialaa ja vastustuskykyä. Voimavarat, itsetuntemus ja elämässä koettu merkitys kasvavat. Ihmistä suuremmassa luonnossa kulkiessamme tunnemme kuuluvamme elävästi osaksi elämän verkkoa, mikä on elintärkeää hyvinvointimme kannalta. Retkellä teemme kevyitä mielentaitoharjoituksia ja tutustumme uteliaasti vuorovaikutukseen muun luonnon kanssa.
Astu matkalle Reuharinniemeen, jossa yhteys mieleesi, sydämeesi ja kehoosi vahvistuvat. Retkellä noudatamme turvallisemman tilan periaatteita. Oppaana toimii ympäristöbiologi (FM), opettaja ja yrttikonsultti Tuomas Lilleberg, joka on uppoutunut Metsämieli-menetelmiin ja kutsuu sinut luonnon pehmeään lumoon. Tänä vuonna juhlitaan myös Tuomaksen kymmenen vuoden mittaista luonto-opas -taivalta!
Metsäemo Noora Uusi-Kakkuria siteeraten: “Ettekö te ole kaikki koko ajan kipeinä, kun olette siellä metsässä niin paljon?” oli kysymys, joko yllätti minut… …Päinvastoin. Säännöllinen metsässä seikkailu… … on saanut aikaan sen että nappaan syksyn ensimmäisen flunssan vasta marraskuussa. Aiemmin olen sairastunut flunssaan jo syksyn ensimmäisillä viikoilla…” (Metsäemo Noora Uusi-Kakkuri, Metsäretki lähiluontoon 2021).
Tapaamispaikka: Reuharinkatu 23, Leikkipuisto Purjehtijanpuisto (katso kartalta) ti 13.8. klo 18.
Retkelle otetaan 25 henkilöä, ja ilmoittautuminen tapahtuu lähettämällä siitä sähköpostia osoitteeseen ninjosanto(at)gmail.com. Ilmoita sähköpostissa lisäksi puhelinnumerosi. Voit ilmoittaa lisäksesi enimmillään yhden avecin. Voit ilmoittautua myös varasijalle.
Ota mukaan: Vesipullo, halutessasi pienet eväät, istuinalusta ja etenkin utelias retkimieli! Lenkkarit riittävät, mutta varaudu säänmukaisesti, sillä olemme ulkona koko ajan.
Luonnon salaisten verkostojen äärellä -yhteisöllinen luontoretki Vuoreksessa Ti 27.8. Klo 18-20
Vuoresta ympäröivät metsät ja muut luontokohteet tarjoavat vireyttä ja intoa ihan jokaiselle. Luonto on innon, yhteenkuuluvuuden ja luovuuden kehto, joka kutsuu tutustumaan ja viipymään siellä. Matkalla etsimme, leikimme, oivallamme ja nautimme virkistävästä hetkestä Vuoreksen keskuspuistossa ihmistä suuremmassa luonnon äärellä. Miten eri lajit ovat vuorovaikutuksessa toisiinsa? Mitä kaikkea tapahtuu jatkuvasti meidän huomaamattamme? Tutustumme samalla Seek by iNaturalist -sovellukseen, joka tunnistaa sinulle eri lajeja kuvan perusteella. Lähde mukaan matkalle uppoutumaan luonnon salaisiin verkostoihin ja erikoisiin rihmastoihin, jotka yhdistävät ihmiset toisiinsa ja muuhun luontoon. Tämän jälkeen luontokohteet alkavat vetää sinua magneettisesti puoleensa! Retki on suunnattu erityisesti Vuoreksen asukkaille. Tervetulleita ovat niin uudet kuin vanhatkin vuoreslaiset!
Retkelle ei ilmoittautumista. Oppaana ympäristöbiologi ja opettaja Tuomas Lilleberg, joka kutsuu sinut luonnon pehmeään lumoon. Jos sinun tarvitsee olla etukäteen yhteydessä, laita sähköpostia ninjosanto(at)gmail.com.
Ota mukaan: Vesipullo, halutessasi pienet eväät, istuinalusta ja etenkin utelias retkimieli! Lenkkarit riittävät, mutta varaudu säänmukaisesti, sillä olemme ulkona koko ajan. Lataa Seek by iNaturalist -puhelinsovellus halutessasi.
Tapaamispaikka: Vuoreksen keskuspuistossa osoitteessa Asuntamaanraitti 4 (katso kartasta).
Aika: Ti 27.8. klo 18-20
Muita retkiä
Luotsit järjestävät lukuisia retkiä Tampereen alueella.
Tämän sivun löydät myös osoitteella tampere.fi/luontoretket