Hyppää sivuvalikkoon

Esteettömät luontokohteet

Kaksi ihmistä tekevät ruokaa ulkomajassa luonnon keskellä.

Härmälän Vähäjärvi

Härmälässä on Vähäjärvi, jossa pääset katsomaan lintuja ja muita eläimiä, esimerkiksi viitasammakoita. Järven ympäri kulkee kävelytie, joka on 1,4 kilometriä pitkä. Se on valaistu ja talvisin myös aurattu.

Vähäjärvellä on laituri, josta näkee hyvin järvelle. Laiturilta voit nähdä monenlaisia lintuja, esimerkiksi sorsia ja joutsenia.

Vähäjärvellä saatat joskus nähdä harvinaisia lintuja, kuten punasotkan ja liejukanan.

Rannan kaislikossa ja pensaissa pesii pikkulintuja. Rantapuistossa voit kuulla, miten satakieli, kultarinta ja mustapääkerttu laulavat. Voit myös kuulla, miten pikkutikka koputtaa nokallaan puuta.

Vähäjärvellä oli ennen paljon vesilintuja, mutta nykyään lintuja on vähemmän. Esimerkiksi naurulokit ovat vähentyneet. Vesilintuja on haluttu auttaa. Sen vuoksi järvelle on tehty kelluva lautta, jolla vesilinnut voivat pesiä rauhassa.

Laiturilta ei voi mennä uimaan.

Satakieli istuu oksalla ja laulaa.
Satakieli viheltää ja laulaa kovalla äänellä.

Vähäjärvellä asuvat linnut

  • sinisorsa
  • telkkä
  • tavi
  • laulujoutsen
  • punasotka
  • liejukana
  • satakieli
  • kultarinta
  • mustapääkerttu
  • pikkutikka
  • naurulokki

Esteetön tie laiturille

Vähäjärven laiturille vie 500 metriä pitkä hiekkatie, joka on lähes esteetön. Tie on loiva ja suhteellisen tasainen. Reitillä laiturille ei ole valaistusta, eikä sitä pidetä kunnossa talvisin.

Jos käytät avustajaa, pyydä hänet mukaan, kun menet Vähäjärvelle ensimmäisen kerran.

Miten pääset Vähäjärvelle?

Vähäjärven lähelle pääsee esimerkiksi bussilla tai autolla. Lähin bussipysäkki on Ilmailunkadulla.

Reitti Nuolialantieltä

Jos tulet Nuolialantieltä, käänny Lepolantielle ja mene Härmälänpuistoon saakka. Jos tulet autolla, jätä se jo Lepolantien varteen.

Käänny puiston kohdalta kävelytielle Tampereen Messu- ja Urheilukeskukselle eli Pirkkahallille päin ja kulje tietä noin 250 metriä. Järvi näkyy kävelytieltä. Käänny sitten oikealle kapeammalle hiekkatielle. Se vie laiturille. Matkaa laiturille on vain 20 metriä.

Reitti Messu- ja Urheilukeskuksen parkkialueelta

Jos tulet autolla, voit myös pysäköidä Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksen parkkialueelle. Vähäjärvelle vie hiekkainen kävelytie. Se alkaa parkkipaikan vieressä olevasta puistosta.

Järvelle vie hiekkatie, joka on noin 400 metriä pitkä. Se kulkee urheilukenttien ja Vähäjärven välissä.

Kulje kävelytietä Härmälänpuiston suuntaan. Käänny polulle, joka lähtee vasemmalle. Tämä 20 metriä pitkä polku vie laiturille.

Reitillä ei ole opasteviittoja.
 

Tohlopin luontopolku

Tohlopissa on luontopolku, jolla pääset metsään katselemaan kasveja, eläimiä ja muuta luontoa. Koko luontopolku on 5,8 kilometrin pituinen. Polulla näet Tohloppi-järven ja Epilänharjun maisemia.

Polulta näet monenlaista luontoa. Järven rannan lähellä on suoaluetta, jossa elää esimerkiksi viitasammakoita.

Epilänharjun osuus luontopolusta ei ole esteetön. Siellä on korkeita mäkiä.

Tohlopin luontopolun esteetön reitti

Osa luontopolusta on esteetön. Esteetön reitti on 1,4 kilometrin mittainen. Se on valaistu ja aurataan talvisin. Sorapintainen reitti kulkee Tohloppi-järven Tesoman uimarannan parkkipaikan ja Epilän uimarannan parkkipaikan välillä. 

Luontopolku kulkee suon läpi, jota ei ole valaistu eikä sitä pidetä kunnossa talvisin. Reitin varrella on istumapenkkejä. Reitillä on loivia mäkiä. Polku menee myös Tohloppi-järvelle. Siellä on laituri ja penkki, jolla voit istua ja katsella maisemia.

Reitillä on hyvä olla avustaja mukana. Ota mukaan otsalamppu tai muu lamppu.

Reitti on merkitty keltaisilla ympyröillä. Sen varrella on opastauluja. Tauluissa kerrotaan ympärillä olevasta luonnosta.

Reitti on osa Tohloppi-järven kiertävää luontopolkua, joka on merkitty samanlaisilla keltaisilla ympyröillä.

Miten pääset Tohlopin luontopolulle?

Tohloppiin voit tulla bussilla tai autolla.

Autolla Tohlopin luontopolulle pääsee Tesoman suunnasta Pyydyspohjankatua. Kadun päässä on Tohlopin uimarannan parkkialue ja invapaikkoja. Luontopolku kulkee parkkipaikan vierestä.

Kun tulet Epilän suunnasta autolla, käänny Epilänkatu 65:n kohdalta tielle järven suuntaan. Jätä auto Epilän uimarannan parkkipaikalle. Luontopolku kulkee parkkipaikan vierestä.

Lähin bussipysäkki sijaitsee Tohlopinkadun ja Pyydyspohjankadun risteyksessä. Sieltä on matkaa reitin alkuun noin 300 metriä.

Lisätietoa Tohlopin luontopolusta

Kintulammin retkeilyalue

Pohjois-Tampereella on Kintulammin retkeilyalue. Se on hieno alue, jossa voit retkeillä metsässä ja tutustua luontoon. Alueella on laavuja, joilla voit syödä eväitä ja istua nuotiolla.

Retkeilyalueella on yhteensä 18 kilometriä kävelyreittejä. Voit tehdä alueella lyhyitä tai pitkiä kävelyretkiä.

Kintulammi on luonnonsuojelualuetta. Ihmiset saavat kulkea siellä polkuja pitkin, mutta eläimien ja kasvien täytyy antaa olla rauhassa. Voit poimia marjoja ja sieniä. Kukkia tai oksia et saa kerätä etkä jättää metsään roskia.

Kintulammilla voit nähdä erittäin vanhoja ja suuria mäntyjä. Niitä kutsutaan aihkimännyiksi. Vanhimmat männyistä ovat jopa 400-vuotiaita.
 

Kintulammella läheltä kuvattu mänty ja sen runko.
Kintulammilla on kilpikaarnaisia mäntyjä. Niiden paksu kaarna suojaa kuoren alla olevaa elävää kerrosta jopa tulelta.

Kintulammin esteetön reitti

Kintulammilla on esteetön luontopolku, joka on 300 metriä pitkä. Sorapolku alkaa P1-parkkipaikalta ja päättyy Kirkkokiven laavulle. Reitillä on loivia mäkiä.

Kirkkokiven laavu, nuotiopaikka ja sen vieressä oleva wc ovat esteettömiä. Toinen esteetön wc on P1-parkkipaikan vieressä. Esteetön reitti ei kulje järven rannalla.

Reitille suositellaan avustajaa. Jos sinulla on maastopyörätuoli ja avustaja, voit kulkea Kirkkokiven laavulta vielä eteenpäin yli puoli kilometriä.

Reittien varrella on heijastavia opasteviittoja, joten kulkeminen on turvallista. Kirkkokiven laavusta löydät karttataulun ja tietoa luonnosta. Reitillä ei ole valoja.

Miten pääset Kintulammille?

Kintulammille on helpoin tulla autolla. Auton voi pysäköidä parkkipaikalle, joita on kaksi. Kirkkokiven esteetön reitti alkaa osoitteessa Keltolahdentie 47. Sieltä ajetaan viitan ”Kortejärven P1 parkki” suuntaan noin 1 kilometri eteenpäin. Pysäköintialue riittää noin 50 autolle. Invapaikkoja ei ole.

P2-parkkipaikka on Kintulammentiellä.

Lisätietoa Kintulammin retkeilyalueesta

Löydät lisätietoa Kintulammin retkeilyalueesta ja kulkuyhteyksistä Outdoorstampere.fi-sivustolta.

Mielenreitti Hervannan Suolijärvellä

Hervannan Suolijärven ympäristöön tehdyn Mielenreitin pituus on 2,3 kilometriä. Esteettömän polun osuus on 1,7 kilometriä.

Reitti alkaa Suolijärven uimarannan parkkipaikalta, josta on aika jyrkkä alamäki sorapolulle. Reitti jatkuu sorapolkua uimarannan ohi noin 200 metriä. Valaistus päättyy tähän.

Uimarannan jälkeen reitti siirtyy rantapolulle, joka on noin metrin leveä ja sorapohjainen. Reitillä on lankuista tehtyjä siltoja. Rakennettu reitti päättyy Suoliojan sillalle.

Suoliojan sillalta jatkuu reitti Särkijärven suuntaan. Noin 200 metrin päässä sijaitsee Suoliojan nuotiopaikka.

Rantapolulla ei ole valaistusta. Ota mukaan otsalamppu tai muu lamppu.

Jos sinulla on avustaja, pyydä hänet mukaasi. Edestakainen matka on yli 3 kilometriä, mutta rantareitin varrella on useita penkkejä.

Suolijärven uimarannan pukuhuoneissa on wc käytössä aukioloaikoina. Tiloihin voi mennä nousuramppia pitkin.

Reitillä ei ole talvikunnossapitoa.

Luontopolun varrella on toivon tarinoita

Luontopolun varrella on toivon tarinoita. Niiden kirjoittajilla on kokemuksia mielenterveyden ongelmista ja luonnon parantavasta vaikutuksesta.

Tarinoiden tarkoitus on nostaa esiin vaikeita aiheita ja vähentää ennakkoluuloja. Taulujen kuvitukset ovat syntyneet tarinoiden innoittamina.

Jokaisesta reitin varrella olevasta kyltistä löydät linnun osoittaman QR-koodin, jonka kautta voit myös kuunnella kyltin sisällön.

Polun suunnitteluun ja toteuttamiseen on osallistunut yhteensä 40 vapaaehtoistoimijaa.

Mielenreitillä on heijastavia opasteviittoja.

Miten pääset Suolijärvelle?

Lähin bussipysäkki on Teekkarinkadulla. Sieltä on matkaa reitin lähtöpisteeseen eli parkkipaikalle noin 200 metriä. Uimaranta sijaitsee osoitteessa Suolijärvenkatu 5.
 

Päivitetty 29.11.2024