Kaupunkikehityshanke Kulttuurikehä

Värikäs katumaalaus Finlaysonin tiilirakennusten välissä, yksittäisiä ihmisiä kulkee alueella.
Tampereen läntisen keskustan alueella sijaitsee lähes 40 kulttuurikohdetta sekä lukuisia nähtävyyksiä ja yrityksiä. Läntinen keskusta halutaan profiloida vahvemmin kulttuurin ja historian alueena ja näin lisätä alueen yhteisöllisyyttä ja kaikkien toimijoiden tunnettuutta. Keskeinen kehittämistoimenpide onkin alueen nykyisten ja tulevien kulttuurikohteiden sekä muiden toimijoiden nivominen tunnistettavaksi kokonaisuudeksi ― Kulttuurikehäksi.

Osana Tampereen kaupungin Viiden tähden keskusta -kehitysohjelmaa laadittu visio Läntisen keskustan tulevaisuudesta tunnistaa lukuisia toimenpide-ehdotuksia keskustan kehittämiseksi. Kulttuurin palveluryhmän, Viiden tähden keskustan kehitysohjelman sekä lukuisten sidosryhmäkumppaneiden yhteistyönä laadittiin vuonna 2022 palvelumuotoiluprosessina Kulttuurikehän konsepti, joka kuvaa kulttuurikehän ulottuvuuksia ja toimenpiteitä kehän toteuttamiseksi. Konsepti on sisällytetty myös uudistuneeseen Tampereen keskustan visio 2040 -suunnitelmaan. Konseptia edelleen täydentää Kulttuurikehän fyysisen ympäristön suunnitelma 2023–2024, joka jatkaa konseptityötä lähemmäs konkreettisia toteutuksia.

  • Tampereen keskusta 2040

    Tutustu Tampereen keskustan kehittämisohjelmaan

Uudenlainen kehittämiskonsepti edistää läntisen keskustan elinvoimaisuutta

Projektissa vahvistetaan läntisen keskustan alueen omaleimaisuutta ja toimijaverkostoa, joka tekee yhteistyössä sisältöjä ja palveluja alueelle. Kaikki toimenpiteet ovat kaupungin strategian mukaisia ja tukevat kaupungin profiloitumista kulttuuri- ja tapahtumakaupunkina sekä vahvistavat kulttuurin roolia kaupungin kehittämisessä. Samalla kaupungin liiketoimintapotentiaali kasvaa ja veto- ja pitovoima sekä kansainvälinen kilpailukyky lisääntyvät. 

Kulttuurikehäkokonaisuus koostuu toimijoiden viestinnän yhteistyöstä ja yhteisistä markkinointitoimenpiteistä, kaupunkitilaan ja kohteisiin sijoittuvista tunniste-elementeistä, julkisesta taiteesta, opasteista sekä digitaalisista ratkaisuista.

Kulttuurikehä on uudenlainen ja luova kaupunkialue. Se kokoaa yhteen Tammerkosken länsipuolen ja lähialueen erilaiset toimijat ja -kohteet omaleimaiseksi kokonaisuudeksi, johon nivoutuu yhteen myös alueen ainutlaatuinen historia, arkkitehtuuri ja ympäristö. Kulttuurikehä käyttää digitaalista karttapohjaa, josta vierailija näkee alueella olevat kohteet ja ajankohtaiset tapahtumat.

Toimijoille Kulttuurikehä on yhteen kokoava voima ja yhdistävä aluebrändi. Se tarjoaa alueen erilaisille toimijoille ja vierailukohteille tukea ja keinoja markkinointiin sekä uudenlaisten sisältöjen luomiseen. Toimijoiden tiiviillä yhteistyöllä alue kehittyy Tampereen kiinnostavimmaksi kulttuurikeskittymäksi. Vierailijoille Kulttuurikehä on helposti lähestyttävä alue täynnä nähtävää ja koettavaa.

Kulttuurikehä kasvattaa tulevaisuudessa läntisen keskustan kävijöiden määrää ja houkuttelee sinne lisää kulttuuri- ja liiketoimintaa, edistäen alueen profiloitumista kiinnostavana kohteena niin tamperelaisten kuin matkaajienkin silmissä. Kulttuurikehä tarjoaa sekä tamperelaisille että matkailijoille matalalla kynnyksellä saavutettavia elämyksiä kulttuurin parissa.

Alueen toimijat mukana kehittämistyössä

Yksi keskeisistä toimenpiteistä läntisen keskustan elävöittämiseksi on Kulttuurikehän kokonaisuuden ja vision luominen yhdessä alueen toimijoiden kanssa. Yhteiskehittämistä on tehty mm. palvelumuotoilun menetelmiä käyttämällä.

Konseptin ideointivaiheessa yhteensä kolmessa työpajassa Kulttuurikehän toimijat ja Tampereen kaupungin edustajat loivat Kulttuurikehän vision. Työpajoissa huomioitiin kulttuurialan toimijoiden, kaupunkiorganisaation sekä vierailijan näkökulmat kokonaisvaltaisesti.​

Yhteiskehittämisen lopputuloksena syntyi 2022 Kulttuurikehän konsepti ja sitä tukeva visiokäsikirja sekä sitä innostavasti ja konkreettisesti kommunikoiva aineisto tunnistettujen osa-alueiden suunnittelun perustaksi.

Yhteiskehittäminen jatkuu ja liittyy myös Kulttuurikehän tapahtumallisuuteen sekä verkoston jäsenmalliin. Vuoden 2024 aikana toimijoiden yhteisissä työpajoissa on luotu mm. tapahtumallisia konsepti-ideoita sekä ideoitu Kulttuurikehän lanseerausviikonlopun tapahtumia. Yhteiskehittämisessä apuna ovat olleet Muotoilutoimisto Pentagon Design sekä Konsulttitoimisto Kaleidoscope.

Kulttuurikehä sitoo kulttuurikohteet ja alueen muut toimijat toisiinsa ​suureksi verkostoksi ja mahdollistaa myös yhteisen visuaalisen näkyvyyden. Kulttuurikehällä toimivat tahot voivat ryhmittyä saman brändin alle​, hyötyä toistensa asiakkaista​, tehdä yhdessä markkinointia​ ja kasvattaa kohteiden tunnettuutta. ​Yhteistyössä viestintätoimisto Kaski Creative Agencyn kanssa luotu Kulttuurikehän viestinnän opas valmistuu syksyn 2024 aikana toimijoiden käyttöön.

Kulttuurikehän digitaalinen ympäristö

Kulttuurikehän toiminnassa hyödynnetään myös digitaalista karttapohjaa, jossa vierailija näkee alueella olevat kohteet ja ajankohtaiset tapahtumat ja tuotteet sekä myöhemmin myös toimijoiden yhteistyössä syntyneet erikoistarjoukset.

Älykaupunki kaupunkilaisille -kehitysohjelman Turvalliseksi koettu kävelijöiden kaupunki -hankkeessa käytetty Zoneatlas Oy:n paikkatietopohjainen kartta-alusta tuo kulttuurikävelyn ja Kulttuurikehän reitit älykkäästi esiin. Hanke testaa uusia, kansalaisia osallistavia työkaluja, joiden avulla kannustetaan kaupunkilaisia kävelemään, löytämään uusia elämyksiä lähistöltä ja joilla voidaan lisätä keskusta-alueen vetovoimaisuutta.

Kartta-alustalla pilotoidaan reittejä ja kasvatetaan Kulttuurikehän tunnettuutta. Yhteistyön aikana alustalle on koottu ensimmäiset reitit, toimijat sekä tapahtumat ja esitetään ne käytettävästi, näyttävästi ja toimivasti asiakkaalle parhaimmalla tavalla.

Kulttuurikehän fyysisen ympäristön suunnitelma

Kulttuurikehän fyysisen ympäristön ideasuunnitelma 2023–2024 jatkaa ja täydentää Tampereen kaupungin tilaamaa Pentagon Design Oy:n laatima Kulttuurikehän konseptityötä (2022) lähemmäs konkreettisia toteutuksia.

Analysointi- ja konseptivaiheen perusteella Maisema-arkkitehtitoimisto Maanlumo on luonut ideasuunnitelman alueen ominaispiirteiden ja kokemuksellisuuden vahvistamisesta sekä mahdollisten haasteiden kääntämisestä vahvuudeksi. Ideasuunnitelmassa on määritelty keskeisimmät kokemukselliset keinot kaupunkitilassa sekä esitetty millaisia tekoja kaupunkitilassa erilaiset toimijat voivat tehdä. Ideasuunnitelma antaa syötteitä myös tulevaisuuden investointiohjelmiin ja suuriin katuremontteihin. Kulttuurikehä voi tulevaisuudessa näkyä keveinä väliajan suunnitelmina, pieninä oivaltavina opasteina tai suurina ja näyttävinä eleinä.

Suunnitelmassa on yhdistetty maisema-arkkitehtonista, taide- ja liikennesuunnittelua Kulttuurikehän aukio- ja katualueille ulkotilojen kokonaisidean luomisessa. Suunnitelman tavoitteena on, että Kulttuurikehän alueesta muodostuu tulevaisuudessa monikäyttöinen kaupunkitilojen kokonaisuus, joka on kaupunkikuvallisesti kiinnostava, tunnistettava, inspiroiva ja laadukas.

Fyysisen ympäristön suunnitelmien toteuttaminen on prosessissa ja etenee vähitellen kohti toteutusta. 

Lisätietoja

Niina Niiniluoto
Projektipäällikkö
Puhelin:
050 364 6134
Anna Szalay
Kehittämispäällikkö
Puhelin:
044 481 1774