Hyppää sivuvalikkoon

Varautuminen

Jokaisen oma varautuminen ja toiminta vaikuttavat siihen, miten hyvin pärjäämme erilaisissa tilanteissa. Viranomaiset ja yhteiskunta hoitavat tilannetta, auttavat eniten apua tarvitsevia ja ylläpitävät niin normaalia arkea kuin mahdollista. Viranomaiset eivät kuitenkaan voi tehdä kaikkea yksin. Siksi kaikkien omaa varautumista tarvitaan.

Miten varautua? Lue lisää sisäministeriön juuri julkaisemasta oppaasta:

Kuntien varautumisella tarkoitetaan sitä, että lakisääteiset tehtävät pystytään hoitamaan myös erilaisissa häiriötilanteissa sekä poikkeusoloissa. Tampereen kaupungilla varautumista suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä muiden viranomaisten, elinkeinoelämän ja järjestöjen kanssa.

Yhteiskunnan turvallisuusstrategiassa (2017) julkisen sektorin varautuminen tarkoittaa toimia, joilla varmistetaan tehtävien häiriötön hoitaminen kaikissa tilanteissa. Näitä toimia ovat esimerkiksi valmiussuunnittelu, toiminnan jatkuvuudenhallinta, etukäteisvalmistelut, koulutus ja valmiusharjoitukset.

Varautuminen perustuu valmiuslakiin (1552/2011), pelastuslakiin (379/2011) ja muuhun erityislainsäädännön varautumisvelvollisuuteen. Tavoitteena on turvata elintärkeät toiminnot oikeusvaltioperiaatteen mukaisesti. Varautumalla häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin varmistetaan toimintakyky kaikissa tilanteissa.

Päivitetty 25.11.2024