Ensimmäisen vieraan kielen eli A1-kielen opiskelu aloitetaan 1. luokalla. Tampereen kaupunki tarjoaa A1-kieleksi englantia, espanjaa, kiinaa, ranskaa, ruotsia, saksaa tai venäjää.
Kielivalinnat Kaarilan koulupolulla:
A1-kielet:
englanti, espanja ja ranska (Rahola, Raholan ja/tai Harjun koulutalo)
A2-kielet:
englanti (Rahola, Raholan ja/tai Harjun koulutalo)
saksa, ranska ja espanja (opetus Kaarilan koululla)
Vapaaehtoisen vieraan kielen eli A2-kielen opiskelu alkaa 3. luokalla. Mikäli A1-kieleksi on valinnut muun kuin englannin kielen, alkaa englannin kielen opiskelu A2-kielenä 3. luokalla.
Kielivalinnat tehdään Wilmassa. Lisätietoa saa lähempänä hakuaikaa Wilman kautta sekä kaupungin yhteisissä ja koulun omissa kieli-infoissa. Kaikki infotilaisuudet järjestetään etätilaisuuksina ja niistä lähetetään tarkempaa tietoa sekä liittymislinkit Wilmassa.
Tampereen kaupungin perusopetuksessa oppilaan on mahdollisuus hakea painotettuun opetukseen 2. ja 6. vuosiluokan aikana. Jokaiseen opetussuunnitelmalliseen painotukseen järjestetään soveltuvuuskokeet. Opetussuunnitelmalliset painotukset ja niitä järjestävät koulut löytyvät Tampereen kaupungin perusopetuksen sivuilta.
Jokaisesta luokasta on valittu kaksi edustajaa, jotka toimivat oppilaskunnan hallituksessa. Hallituksen tehtävänä on osallistaa kaikki koulun oppilaat koulun kehittämiseen erilaisten tapahtumien, kyselyiden ja ideoiden keräämisen kautta. Oppilaskunta on keino lisätä oppilaiden osallisuutta koulun toiminnassa. Hallitus kokoontuu useamman kerran kuukaudessa ja kokouksissa käsitellään ajankohtaisia asioita.
Oppilaskunnilla on suunnitteilla toteuttaa lukuvuoden aikana mm. Avoin lava, Ystävänpäivän radiolähetys, käytävävalvontaa, heijastinkampanja, rehtorin kyselytunti, väriviikko, ulko-ovilla mielipidekampanjoita sekä lemmikkipäivä. Lisäksi suunnitteilla on koulutalojen oppilaskuntien yhteinen pikkujouluhetki.
Tukea oppilaalle
Osa-aikainen erityisopetus
Erityisopetus on yksilö- ja pienryhmäohjausta niille oppilaille, joilla on esim. lieviä oppimis- ja sopeutumisvaikeuksia, tilapäisiä kouluvaikeuksia, sosioemotionaalisia vaikeuksia tai puhe- ja lukivaikeuksia. Tavoitteena on, erityisopettajan tuella oppilas kehittyy oppijana, selviytyy yleisopetuksessa ja suorittaa oppivelvollisuutensa.
Opiskelu tapahtuu pienryhmässä tai oppilaan omassa luokassa samanaikaisopetuksena.
Koulunkäynnin ohjaus
Raholassa ohjaajista kolme toimii yleisopetuksen oppilaiden tukena ja muut luokkamuotoisessa erityisopetuksessa. Harjun kaksi ohjaajaa ovat tukena opetustunneilla sekä vetävät kerhotoimintaa yhteistyössä esiopetuksen kanssa (kerhotoiminnassa on osa-aikainen lisäresurssi toistaiseksi).
Ohjaajat sijoittuvat koulupäivien ajan ns. kotiluokkiinsa, mutta luokkien ja yksittäisten oppilaiden tuentarpeet arvioidaan päivittäin ja ohjaajien sijoituksia muutetaan joustavasti vastaamaan oppilaiden tarpeita. Tavoitteena on tarjota lapselle pysyvä ja turvallinen suhde tuttuihin aikuisiin.
Luokkamuotoinen erityisopetus
Raholan koulun luokkamuotoinen erityisopetus on tarkoitettu erityistä tai vaativaa erityistä tukea tarvitseville oppilaille. Luokkamuotoiseen erityisopetukseen tarvitaan erityisen tuen päätös.
Erityistä tukea tarvitsevilla oppilailla on omat kotiluokkansa, mutta integraatiota pyritään toteuttamaan mahdollisimman paljon oppilaan yksilölliset vahvuudet huomioiden. Luokkien pieni oppilasmäärä ja useampi ohjaava aikuinen auttavat oppimaan mahdollisimman yksilöllisesti.
Oppilaan kasvatukseen, kuntoutukseen ja opetukseen osallistuvat henkilöt laativat yhdessä huoltajien kanssa oppilaalle henkilökohtaisen opetuksen järjestämistä koskevan suunnitelman (HOJKS).
Oppilashuolto
Oppilashuolto on oppilaan hyvinvointia tukevaa työtä, johon osallistuvat kaikki kouluyhteisössä työskentelevät toimijat. Oppilashuoltotyön tavoitteena on luoda terve ja turvallinen oppimis- ja kouluympäristö ja edistää kouluyhteisön hyvinvointia. Oppilashuoltoon kuuluu lapsen ja nuoren oppimisen perusedellytyksistä, fyysisestä, psyykkisestä ja sosiaalisesta hyvinvoinnista huolehtiminen.
Oppilashuolto on sekä yhteisöllistä että yksilöllistä tukea.
Oppilaan ensisijaisia auttajia ovat luokan- tai erityisluokanopettaja ja muut opettajat sekä koulunkäynnin ohjaajat, jotka yhteistyössä neuvotellen oppilaan ja huoltajien kanssa suunnittelevat ja toteuttavat sovitusti tarvittavia tukitoimia. Tarvittaessa tehdään yhteistyötä koulun muiden oppilashuollon toimijoiden kanssa yksilökohtaisen oppilashuollon toteuttamiseksi.
Koulun oppilashuoltotyötä toteuttaa moniammatillinen oppilashuoltoryhmä.
Huoltaja tai opettaja voi ottaa yhteyttä keneen tahansa oppilashuoltoryhmän jäseneen ollessaan huolissaan oppilaan tilanteesta. Yksilökohtaista oppilashuoltotyötä toteutetaan aina yhteistyössä oppilaan ja huoltajan kanssa.