Hyppää sivuvalikkoon

Miksi viestintä

Viisi opiskelijaa graffititeoksen edessä.
Kuva: Elmeri Lehti

Tältä sivulta voit lukea erilaisten viestintälinjalla opiskelleiden tai opiskelevien opiskelijoiden tarinoita ja kokemuksia.

Kokeilemalla oppii

Nea Toijala, abiturientti

Nea Toijala on 16-vuotias toisen vuoden opiskelija Valkeakoskelta. Viestintälinjasta hän sai tietää opinto-oppaasta ollessaan Tyryn yläasteella Valkeakoskella. Viestintälinja kiinnitti hänen huomionsa heti alkuun. "näin hauskoja kuvia", Nea kommentoi.

"Se näytti kivalta ja sitten tutkin enemmän netistä, ja sitten se olikin juuri mun paikka", Nea kertoo. Jo ennen viestintälinjaa Nea tykkäsi kirjoittamisesta, valokuvauksesta ja mediasta ylipäätänsä. Nea on myös kiinnostunut leffoista, niiden kirjoittamisesta ja ohjaamisesta, joten viestintälinja oli hänelle selkeä valinta. Ennakkoluulojakin Nealla kuitenkin oli. Hänelle oli jäänyt sellainen olo, että kaikki osaisivat jotain. Neaa stressasi myös paljon se, että pääseekö hän tänne ollenkaan.

Nean ennakkoluulot muuttuivat kuitenkin nopeasti "Kyllähän kaikki osaa, mut niin osaan määki näköjää", Nea toteaa nauraen. Nean mielestä viestintälinjalla on ollut kivaa ja hän on onnellinen siitä, että pääsi tänne. Hän tykkää siitä, että täällä pääsee kokeilemaan paljon eri asioita. Nea on myös tehnyt kaverinsa kanssa lyhytelokuvia.

Toisesta vuodesta Nea odottaa tulevan yhtä hauska, kuin ensimmäisestäkin. Selkeitä tulevaisuuden suunnitelmia hänellä ei ole, mutta siitä hän on varma, että tämä on hänen juttunsa ja tämän parissa hän näkee itsensä. "Tää on niin se mun juttu, et mä tahdon tehdä tätä asiaa työkseni enkä mitään muuta".

haastattelu: Ville Syrjäkoski ja Julia Silva Kurppa

Youtubesta innostus viestintään

Ville Syrjäkoski, 2. vuosikurssi

Ville Syrjäkoski käy ensimmäistä vuosikurssia Sammon keskuslukion viestintälinjalla. Lukio on lähtenyt Villen kohdalla hyvin käyntiin.

Villen opinto-ohjaaja ei mainostanut hänelle viestintälinjaa, mutta hän itse sai sen selville ennen yhteishakuja. Viestintälinja on Villen mieleen, sillä hän on harrastanut videokuvausta ja valokuvausta jo noin neljän vuoden ajan vapaa-ajalla. Ville toteaakin: " Oon ollut tyytyväinen, on tää se missä mun pitää olla."

Viestintä on todella iso osa Villen vapaa-aikaa. Hän pystyy kutsumaan itseään tubaajaksi, joka tekee aktiivisesti videoita Youtubeen. Hän tekee videoita omaksi ilokseen, eikä ota suurta stressiä, vaikka vitsaileekin kanavansa odottavan nousua. Ville tekee kaikenlaisia videoita, mutta keskittyy pääasiassa teknologiaa.

Youtubettajana Villeä kiehtoo ajatus videoiden julkaisemisesta, sillä hänen mielestään on hienoa nähdä videon leviämistä internetissä.

Ville pitää omasta luokastaan ja yleisesti viestintälinjan ilmapiiristä. Hän toteaa, että viestinnällä on rento meininki. Ennen koulujen alkuja Villelläkin oli myös ennakkoluuloja samkesta kuulemansa perusteella, mutta nämä osoittautuivat vääriksi. Tulevaisuudelta Ville odottaa lisää työntäyteisiä koulupäiviä ja hyviä hetkiä kavereiden kanssa.

haastattelu: Heini Nieminen ja Anita Li

Viestinnästä vauhtia ammattiin

Anna-Katariina Maksimoff, alumni

Vuonna 2011 viestintälinjalta valmistunut Anna-Katariina Maksimoff on tällä hetkellä töissä kokopäiväisesti asiakasviestintäalalla.

Anna-Katariina piti kuvataiteesta ja kirjoittamisesta jo ennen lukioon tuloa. Hän unelmoi myös kirjailijan ja toimittajan työstä jo varhain. Ensimmäisen kerran Anna-Katariina kuuli viestintälinjasta omalta äidiltään. Hänen äitinsä oli suositellut viestintälinjaa jo kauan ennen yhteishakua, mutta silloin hän ei siitä vielä ollut kiinnostunut. Lopulta vasta muutamaa päivää ennen yhteishaun tekoa Anna-Katariina päätti hakea viestintälinjalle.

Viestintälinja toi paljon mukavia koulutöitä ja tulevaisuuteen valmistavaa kokemusta Anna-Katariinan elämään. Hän sai viestinnällä opiskellessaan monia uusia yhteistyökumppaneita, jotka ovat auttaneet Anna-Katariinaa eteenpäin omalla urallaan lukion jälkeenkin. Viestintälinjalta tarttui mukaan myös hyvä pohja jatko-opintoja varten ja paljon itsevarmuutta omaan tekemiseen. Valmistumisensa jälkeen Anna-Katariina piti välivuoden opiskelusta, mutta lähti harjoitteluun yliopiston radio Moreeniin. Vuosi valmistumisensa jälkeen Anna-Katariina pääsi opiskelemaan journalistiikkaa Tampereen yliopistoon.

Tällä hetkellä Anna-Katariina toimii freelancerina ja pitää blogia kokopäiväisen työnsä lisäksi. Hän kaavailee blogin pitämisestä jopa pääammattiaan. Hänen harmikseen yksi hänen unelmistaan, proosakirjailijaksi tulo, ei ole vielä käynyt toteen. Oman kirjan kirjoittaminen on kuitenkin yhä Anna-Katariinan unelmissa. Muuten Anna-Katariinan unelmat ammattiuraan liittyen ovat toteutuneet hyvin ja siihen on vaikuttanut vahvasti viestintälinjalla opiskelu. Hän pääsi tekemään töitä unelmiensa ammatissa ja pystyy tekemään monipuolisesti monia eri töitä samanaikaisesti. Nyt hän on erittäin onnellinen siitä, että haki viestinnälle ja että pääsi opiskelemaan siitä myös itselleen ammatin.

haastattelu: Elli Kuoppala ja Sara Vedenoja

 

Ennakkoluulot osoittautuivat vääriksi

Iida Vartiainen, abiturientti

Iida Vartiainen asuu Tampereen vieressä, Kangasalla. Hän on juuri aloittanut lukion ensimmäisen vuoden Sammon keskuslukion viestintälinjalla. Kiinnostus kameroihin ja videoiden editointiin ovat olleet lähellä Iidan sydäntä jo nuoresta iästä asti.

Vaikka Iidan ensimmäinen ajatus jatko-opinnoista olisi ollut jatkaa opinteitä Tampereen Mediapoliksessa, missä siis opiskellaan media-alaan liittyviä tietoja ja taitoja ennemminkin ammatillisessa muodossa, hän kuitenkin oli enemmän kiinnostunut jatkamisesta lukiossa. Häntä kiinnostivat lukiossa enemmän erityisesti siihen liittyvät kokemukset ja erikoisuudet, kuten Wanhojen tanssit, penkkarit ja muut erikoispäivät.

Sopivaa opiskelupaikkaa ei kuitenkaan tuntunut aluksi löytyvän mistään, kunnes hänen opinto-ohjaajansa kertoi Sammon keskuslukion viestintälinjasta. Se oli uusi mahdollisuus, jossa yhdistyivät sekä lukio-opinnot, rakas valokuvausharrastus ja kiinnostus muitakin viestinnän- ja media-alan taitojen osa-alueita kohtaan. Vaihtoehto olikin siten täydellinen.

Niin kuin varmasti kaikkia lukion ensimmäisen opiskeluvuotensa aloittavia myös Iidaa jännitti ensimmäinen koulupäivä. Uusi koulu, josta hän ei tuntenut ketään. Jo ensimmäisenä päivänä hän huomasi kuuluvansa joukkoon. Viestintälinjalaiset vaikuttivat hänen mielestään avoimilta ja mukavilta ihmisiltä.

Ennen lukion aloittamista Iida oli lukenut nettipalstalta negatiivisia mielipiteitä tulevasta koulustaan. Ensimmäisen viikon jälkeen Iida pystyi jo toteamaan, että näin ei ollut, vaan koulussa vallitsi paljon parempi yhteishenki, kuin mitä netissä oli annettu ymmärtää. Heti alussa viestintälinjan toisen vuoden opiskelijat ja erityisesti tuutorit ottivat uudet ykköset hyvin vastaan, mikä toi Iidalle vielä lisää varmuutta hyvästä hengestä. Iida pääsi tutustumaan uusiin ihmisiin ja solmi nopeasti jo ensimmäisiä kaverisuhteita. Tulevaisuuden ammatistaan Iida ei ole vielä aivan varma, mutta viestintä- ja media-aloihin se tulee liittymään.

haastattelu: Jessika Laakkonen ja Kristian Nieminen

Journalismi ja ihmiset kiehtovat

Emmi Kortteinen, alumni

Sammon keskuslukion viestintälinja kiinnitti Emmin huomion heti opinto-oppaan sivulla. Viestintälinjalla opiskelu vastasi Emmin odotuksia ja hän on erittäin tyytyväinen valintaansa. Hyviä puolia linjalla on esimerkiksi mahdollisuus helppoon tavaroiden lainaukseen. Harkkarista eli viestintäläisten oleskelutilasta saa lainata esimerkiksi kameroita eri projekteihin.

Emmiä kiinnostavat erityisesti ilmaisutaito ja journalismi, mutta ehdoton lempiasia viestintälinjassa ovat ihmiset. Lisäksi erilaiset projektikurssit tuovat mukavaa vaihtelua lukujärjestykseen.

Harrastuksekseen Emmi mainitsee uintivalmennuksen. Viestintä näkyy myös hänen vapaa-ajallaan, sillä hän kirjoittaa tällä hetkellä omaa kirjaa. Myös lukeminen ja kavereiden kanssa oleminen ovat Emmille mieleistä ajanvietettä.

Emmi haaveilee radio- tai tv-toimittajan urasta, ja hänen onnekseen niiden välillä pystyykin vaihtamaan sujuvasti. Emmi tiivistää pitkän listan valitsemistaan viestinnän kursseista lauseeseen "Otan kaiken, mikä mahtuu lukkariin!" .

haastattelu: Iida Vartiainen ja Sibilla Melkas Antón

Viestinnän taidot hyödyttävät myös muualla

Reetta Malmivaara, alumni

Reetta Malmivaara opiskelee kolmatta vuotta Sammon keskuslukion viestintälinjalla. Hän haki viestintälinjalle, koska halusi normaalien lukio-opintojen rinnalle taideaineita ja haaveili toimittajan ammatista. 

Viestintälinjalla ollessaan Reetan omaksi jutuksi ovat muodostuneet journalismin kurssit, mutta hän on tykännyt myös videotyön opinnoista. Reetta on huomannut lukiossa opiskellessaan viestinnän hyödyttävän myös tekniikan käyttöä ja äidinkielen taitojaan. Sammon keskuslukiossa on mahdollista suorittaa myös diplomeja ja osallistua erilaisiin projekteihin, kuten esimerkiksi musikaaliin.

Reetta on hyvä esimerkki siitä, ettei viestintälinjalle pääsyyn vaadita aikaisempaa kokemusta viestinnän harrastamisesta, vaan riittää että on motivaatiota ja innostusta oppia uutta. Tulevaisuudessa Reetta haluaisi päästä opiskelemaan tuotantotaloutta joko Tampereelle tai Lappeenrantaan ja lisäksi hän haluaisi toimia freelancerina muiden töiden ohella.

haastattelu: Wilma Kyllönen ja Veera Naumanen

Unelmat radiossa

Johannes Blom, alumni

Johannes Blom valmistui viestintälinjalta vuonna 2014. Tällä hetkellä hän opiskelee kolmatta vuotta journalistiikkaa Tampereen yliopistossa. Johannes haki viestintälinjalle halutessaan opiskella tavallisen lukion ohella jotain erilaista. Viestintä kuulosti hyvältä, sillä kirjoittaminen ja kuvaaminen ovat aina olleet hänelle mielekkäitä asioita.

Johanneksella ei ollut juurikaan ollut odotuksia viestintälinjalle tullessaan, mutta jälkeenpäin hän on ollut erittäin tyytyväinen valintaansa, ja kertoo saaneensa viestintälinjalta hyvät valmiudet yliopistoon. Etenkin tekniset taidot, kirjoittaminen ja äänityö tulivat tutuiksi.

Viestinnän kurssit olivat Johannekselle koulupäivien kohokohta. "Ne olivat koulupäivien pelastuksia", Johannes kertoo. "Jos miettii, että vaikka ilmaisutaitoa on päivän viimeisellä tunnilla, niin ei ollenkaan haitannut, että päivä venyi sen takia. Se oli päivän paras asia", hän lisää.

Tulevaisuudessa Johannes haluaisi jatkaa uraansa toimittajana ja kohdistaa katseensa etenkin kohti radiotyötä. Hänestä olisi mukavaa, jos pääsisi tekemään omaa musiikkiohjelmaa. "Olen ihaillut pitkään Ylen musiikkitoimittajia. Mäkin haluan olla tuolla ja soittaa musiikkia, josta ihmiset saattavat tykätä ja piristää niiden päivää", Johannes haaveilee.

haastattelu: Siiri Piirainen ja Milla Pesonen

Päivitetty 17.4.2023