Lauren Stevens, projektikoordinaattori, Moniheli ry
Kerro lyhyesti taustastasi Tampereella, urastasi ja nykyisestä työstäsi
Muutin Suomeen vuonna 2015, kun aloitin opinnot Tampereen yliopistossa Peace, Mediation and Conflict Research -maisteriohjelmassa. Opintojen ohella osallistuin 17 suomen kielen kurssille ja yhdelle ruotsin kielen kurssille, olin työharjoittelijana Ahvenanmaan rauhaninstituutissa, tein vapaaehtoistöitä 12 eri järjestössä ja osallistuin 10 eri kurssiin ja konferenssiin 7 eri maassa. Valmistuin kesäkuussa 2019, menin naimisiin suomalaisen kumppanini kanssa heinäkuussa ja suoritin elokuussa Suomen kansalaisuuden hakemista varten suomen kielen yleisen kielitutkinnon. Hain Suomen kansalaisuutta lokakuussa 2019 ja sain sen maaliskuussa 2020. Toivoin siitä olevan etua työnhaussa ja sen parantavan uramahdollisuuksiani.
Huhtikuussa 2020 aloitin osa-aikatyöt tutkimusavustajana Tampereen yliopistossa. Sain myös määräaikaisen kokopäiväisen pestin Euroopan kemikaalivirastossa (ECHA) toukokuusta lokakuuhun 2020. Kun ECHA tarjosi minulle kolmea lyhyttä peräkkäistä sopimusta (2 viikkoa, 12 viikkoa, 6 viikkoa) viiden kuukauden ajalla, päätin jatkaa tutkimusavustajan töitä sen ohella. Tämä ei ollut kovin kestävää, koska jouduin sairauslomalle uupumuksen vuoksi 2 viikoksi marraskuussa. Jatkoin etsimissäni kokopäiväistä työpaikkaa, joka tarjoaa minulle pitkän aikavälin turvallisuuden ja vakauden ja vastaa paremmin taitojani, koulutustani, uratoiveitani, palkkaodotustani ja halua työskennellä haastavassa, kommunikoivassa ja modernissa ympäristössä.
Aloitin elokuun 2021 alussa monikulttuuri-, maahanmuuttaja- ja kotoutumista tukevan Moniheli ry:n Terkku-hankkeen koordinaattorina. Terkku-hankkeen päätarkoituksena on kehittää jalkautuvan työn malleja erityisesti tarttumattomien elintapasairauksien ennaltaehkäisemiseksi Afrikasta ja Lähi-idästä Suomeen muuttaneiden keskuudessa.
Mikä oli erityisen hyvää omassa korkeakoulussasi Tampereella?
Minulle Suomessa opiskelu oli loistava mahdollisuus, sillä tapasin paljon eri kansallisuuksia edustavia ihmisiä ja opin uutta minulle ennestään vieraista maista ja kulttuureista. Ennen Suomeen muuttamista haaveilin suomen kielen kurssille osallistumisesta, mutta luulin, että joutuisin maksamaan itse iltakursseista. Minulle selvisi kuitenkin, että kansainväliset opiskelijat saavat osallistua Tampereen yliopiston tarjoamille suomen kielen kursseille ilman erillisiä kuluja ja sisällyttää niistä kertyvät opintopisteet tutkintoonsa. Heikki Kangasniemi on aivan loistava suomen kielen opettaja. Minulla on lievä lukihäiriö ja sain siihen täällä huomattavasti enemmän tukea ja ymmärrystä kuin Britanniassa opiskellessani.
Miten kuvailisit Tamperetta kaupunkina, mikä tekee siitä erityisen?
Rakastuin Suomeen sen pienen väestön, koulutusjärjestelmän, hyvinvointijärjestelmän, vähäisen korruption ja rikollisuuden, joustavien ja lyhyempien työaikojen, korkeampien palkkojen, vahvan rauhanturvaan panostamisen, terveellisemmän ruuan, ympäristön kunnioittamisen, kierrätysjärjestelmän ja pyöräilyinfran vuoksi. Pidän erityisesti Tampereesta, koska täällä on kaunista luontoa, mielenkiintoista historiaa, lukuisia edullisia vapaa-ajan harrastusmahdollisuuksia ja runsaasti kasvis- ja vegaanisia vaihtoehtoja ravintoloissa.