Howy Jacobs, emeritusprofessori, molekyylibiologia, Tampereen yliopisto
Kerro hieman tutkimuksen kohteistasi ja kansainvälisestä toiminnastasi
Biotieteet ovat luonnostaan kansainvälinen ala. Jatko-opiskelijoiden, tutkijatohtoreiden ja eri vaiheissa olevien akateemikkojen rekrytointi yli valtioiden rajojen on tavallista. Biotieteilijät tapaavat säännöllisesti sekä laaja-alaisissa että erikoisalojen kongresseissa ympäri maailmaa, ja yhteisprojekteja ja -julkaisuja muiden maiden laboratorioiden kanssa riittää. Oma tutkijaprofiilini ei ole tästä poikkeus. Tutkin mitokondrioita, solun yhdistettyjä voima- ja kierrätyslaitoksia, ja niiden toimintahäiriöiden terveydellisiä vaikutuksia. Häiriöt paitsi aiheuttavat niin sanottuja mitokondriotauteja niin ovat myös monien yleisten vaivojen taustalla. Tärkeänä pitkän tähtäimen tavoitteena onkin kehittää tehokkaita hoitokeinoja kaikkiin sairauksiin, joissa mitokondriaaliset häiriöt ovat yhdistävänä tekijänä. Urani aikana olen johtanut tai ollut mukana monissa kansainvälisissä yhteistöissä ja yhtymissä; vuonna 2004 tutkimusryhmämme palkittiin EU:n Descartes-palkinnolla saavutuksistamme tällä saralla. Olen ollut EMBO:n, Euroopan biotieteitä edustavan tutkijaorganisaation jäsen vuodesta 2001 lähtien ja sen kautta keskeisesti mukana monien kansainvälisten kollokvioiden ja työpajojen järjestämisessä.
Pitkän kokemuksesi perusteella, miksi Tampere on erityisen hyvä kongressikaupunki?
Kätevä koko, kävellen saavutettavat palvelut, virkeä kulttuurielämä ja nopeat liikenneyhteydet Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta useimpiin matkakohteisiin Euroopassa ja maailmanlaajuisesti tekevät Tampereesta ihanteellisen paikan kansainvälisille kongresseille. Tampereella on Pohjoismaiden johtava konferenssitalo: varta vasten konferensseja ajatellen rakennettu Tampere-talo. Tilat sopivat sadasta hengestä yli kahden tuhannen hengen tilaisuuksiin, ja taloon on sisäänrakennettu lukuisia tauko- ja verkostoitumismahdollisuuksia. Viereinen yliopisto tarjoaa varalle lisätiloja ja asiantuntevaa teknistä tukea. Englantia puhutaan joka paikassa, ja Tampereella on aidosti kansainvälinen tunnelma, jota vahvistaa kaupungin suuri ja kirjava yliopistoyhteisö.
Miten kuvailisit Tamperetta kaupunkina yleisesti, mikä tekee siitä erityisen?
Tampere on yliopistokaupunki, jossa opiskelua, tutkimusta, innovaatioita ja niihin liittyviä teollisuuden aloja arvostetaan. Kapealle kannakselle kahden järven väliin perustetusta kaupungista kasvoi merkittävä teollisuuskaupunki, jonka tehtaat toimivat vesivoimalla. 2000-luvulla raskas teollisuus vaihtui huipputeknologiaan, joka toimii aivovoimalla. Kaupunki on nuori, röyhkeä ja jopa hieman kapinallinen – kuten sopii paikalle, joka tuottaa ja testaa jatkuvasti uusia ideoita.