Markku Sotarauta, professori, aluetiede, Tampereen yliopisto
Kerro hieman tutkimuksen kohteistasi ja kansainvälisestä toiminnastasi
Tutkimukseni kohdistuvat kaupunkien ja alueiden kehitykseen ja kehittämiseen. Olen erityisen kiinnostunut johtajuudesta ja institutionaalisesta yrittäjyydestä kaupunki- ja aluekehityksessä. Olen julkaissut näistä teemoista lähes 200 tieteellistä julkaisua. Uusimmat kirjani ovat Edward Elgar Publishing kustantamon julkaisema Handbook on City and Regional Leadership (yhdessä Prof. Beerin kanssa) ja Routledgen julkaisema Leadership and the City. Olen johtanut joko Suomen osuuden tai koko tutkimusprojektin kymmenessä kansainvälisessä tutkimusprojektissa. Lisäksi olen ollut Newcastlen yliopiston (Iso-Britannia) vieraileva professori ja tehnyt pidempiä tutkimusperiodeja MIT:ssa. Erityisen pitkään olen tehnyt yhteistyötä Lundin ja Etelä-Australian yliopistojen tutkijoiden kanssa. Vuonna 2013 toimin Tampereella järjestetyn Regional Studies Associationin (RSA:n) kansainvälisen konferenssin akateemisena johtajana. Olen NoRSA:n (RSA:n Nordic Division) puheenjohtaja ja RSA:n tutkimusneuvoston jäsen.
Pitkän kokemuksesi perusteella, miksi Tampere on erityisen hyvä kongressikaupunki?
Tampere on erittäin hyvä kongressikaupunki, koska kaikki keskeiset paikat ovat kävelymatkan päässä toisistaan, yhteistyö kongressin järjestämisessä tarvittavien tahojen kesken toimii sujuvasti ja kaikki osa-alueet toimivat hienosti. Jos ongelmia tulee, ne pystytään ratkomaan nopeasti ja tehokkaasti. Monet aluetieteilijät ja talousmaantieteilijät ovat kiinnostuneita vierailemaan kaupungissa, jonka muutos teollisuuskaupungista uuteen olomuotoon on suhteellisen tunnettu ja tunnistettu ilmiö.
Miten kuvailisit Tamperetta kaupunkina yleisesti, mikä tekee siitä erityisen?
Tampereesta tekee erityisen sen historia, teollinen perinne, luonto, vahva kulttuuritarjonta ja menestyksekkäät urheilijat ja seurat sekä tietysti Tampereen yliopisto.