Tamperelaisten hyvinvointi asuinalueilla
Vastaa Tamperelaisten hyvinvointikyselyyn
Karttapohjainen kysely on avoinna 7.–21.1.2025 ja siihen toivotaan vastauksia kaikilta tamperelaisilta. Vastaamiseen kuluu aikaa noin 15 minuuttia.
Kyselyyn voi vastata suomeksi tai englanniksi. Vastanneiden kesken arvotaan 8 kpl 20 € arvoisia lahjakortteja ruokakauppaan.
Kaikki kyselyn kysymykset eivät ole saavutettavia. Saavutettavaan kyselyyn pääset tästä. Tarvittaessa kysely on mahdollista täyttää paperilla kaupungin palvelupisteellä Frenckellissä ja pääkirjasto Metsossa.
Vastaa kyselyyn: Tamperelaisten hyvinvointikysely
Kyselyn sisältö
Kyselyyn vastataan nimettömästi ja vastauksia käsitellään luottamuksellisesti. Tuloksista ei voi tunnistaa yksittäisiä vastaajia.
Kyselyn teemoja ovat esimerkiksi elintavat, vapaa-aika ja kokemus omasta asuinalueesta. Kartalle pääsee merkitsemään oman asuinalueen tärkeitä ja rakkaita paikkoja sekä huolestuttavia paikkoja, joihin kaupungin pitäisi kiinnittää enemmän huomiota.
Kooste kyselyn tuloksista julkaistaan keväällä 2025.
Valtaosa tamperelaisista voi hyvin
Kaupunki kartoittaa asukkaiden hyvinvointia kyselyllä kahden vuoden välein. Helmikuussa 2023 toteutettuun Tamperelaisten hyvinvointikyselyyn vastasi 2 800 tamperelaista, joista 72 % oli naisia ja 25 % miehiä.
Hyvinvointikyselyn tulosten mukaan tamperelaiset kokevat elämänlaatunsa, taloudellisen tilanteensa ja terveytensä aikaisempaa paremmaksi. Myös omaa asuinaluetta pidetään turvallisempana ja viihtyisämpänä kuin kaksi vuotta sitten.
Toisaalta yksinäisyyden kokeminen ja psyykkisesti merkittävästi kuormittuneiden osuus eivät ole juuri vähentyneet koronavuosista. Eri kaupunginosien välillä on myös eroja hyvinvoinnissa ja esimerkiksi vain joka kolmas kokee voivansa vaikuttaa oman asuinalueen kehittämiseen. Valtaosa kuitenkin haluaisi asua nykyisellä asuinalueellaan myös tulevaisuudessa.
Tärkeät paikat sijaitsevat lähellä kotia
Kyselyssä vastaaja pystyi merkitsemään kartalle omia lempipaikkoja, hyvinvointia tukevia viheralueita sekä turvattomia ja epäviihtyisiä paikkoja. Paikkamerkintöjä vastaajat tekivät noin 12 000 kappaletta.
Tamperelaisten lempipaikkoja ovat puistot, metsät ja rannat, jotka sijaitsevat pääosin lähellä kotia. Lempipaikkoja arvostetaan niiden kauneuden, luontoarvojen, rauhallisuuden ja liikuntamahdollisuuksien takia. Viheralueet ovat tärkeitä erityisesti keskellä tiiviisti rakennettua keskusta-aluetta.
Huolta herättävät paikkamerkinnät liittyvät useimmiten liikenteeseen. Liikennehaittoja koetaan oman kodin lähialueiden lisäksi Tampereen keskustassa. Turvattomuuden tunnetta aiheuttavat etenkin häiritsevästi käyttäytyvät ihmiset ja rikoksen kohteeksi joutumisen uhka erityisesti ydinkeskustassa sekä asuinalueiden liikekeskittymissä.
Tamperelaisten hyvinvointikyselyn tulokset
Kyselyn tulokset löytyvät kaikille avoimelta raportilta. Raportti ei ole (täysin) saavutettava. Jos tarvitset sellaista sisältöä, jota saavutettavuuspuutteiden takia et pysty käyttämään, ota yhteyttä tietojohtaminen(a)tampere.fi.
Kyselyn tarkoitus
Tamperelaisten hyvinvointikyselyn tavoitteena on kerätä kokemustietoa hyvinvoinnista ja asuinalueista tilastotiedon rinnalle. Tilastollisesti ihmisten hyvinvointia tarkastellaan usein erilaisten sosioekonomisten muuttujien, kuten tulotason, työllisyyden ja koulutustason kautta.
Kyselyn aiheita ovat muun muassa asukkaiden elintavat ja asuminen, vapaa-aika sekä asuinalueen turvallisuus ja yhteisöllisyys. Kyselyssä voi merkitä kartalle itselle tärkeitä paikkoja sekä huolestuttavia paikkoja, joihin kaupungin tulisi kiinnittää erityistä huomiota.
Kyselyn tuloksia hyödynnetään monin tavoin kaupungin toiminnassa, kuten palveluiden suunnittelussa ja asuinalueiden kehittämisessä. Se lisää kaupungin asiantuntijoiden ymmärrystä tamperelaisten hyvinvoinnista.
Asukkaiden kokemusperäinen tieto auttaa myös ymmärtämään asuinalueiden vetovoimatekijöitä ja erityispiirteitä. Esimerkiksi asuinalueen maine voi olla merkittävä muuttopäätöksen peruste. Kyselyn tulokset osoittavat, että jokaisella Tampereen asuinalueella on myös omat hyvät ja huonot puolensa.
Tämän sivun löydät myös osoitteella tampere.fi/hyvinvointiasuinalueilla