Usein kysytyt kysymykset aikuislukiosta
Mitä, missä, milloin ja kenelle?
Mitä aikuislukiossa voi opiskella?
Aikuislukiossa on tarjolla aikuislukion opetussuunnitelman mukaiset yleissivistävät opinnot. Voit opiskella koko lukion oppimäärän tai täydentää osaamistasi jatko-opinnoissa ja työelämässä tarvittavilla opinnoilla. Esimerkiksi monissa vieraissa kielissä on tarjolla alkeista lähteviä opintoja (lukion B3-kielet), luonnontieteellisissä oppiaineissa voit opiskella koko oppimäärän yhden lukuvuoden aikana ja vaikkapa syventää äidinkielen osaamistasi.
Kuka voi opiskella aikuislukiossa?
Aikuislukiossa voivat opiskella kaikki täysi-ikäiset, peruskoulun suorittaneet henkilöt. Keskiarvorajoja ei ole. Aineopiskelijaksi voi ilmoittautua myös alaikäisenä, mutta aineopiskelu ei kuulu oppivelvollisuuden piiriin.
Olen suorittanut ammatillisen perustutkinnon. Voinko opiskella aikuislukiossa?
Jos tavoitteesi on ylioppilastutkinnon suorittaminen, voit osallistua ylioppilaskokeisiin ammatillisen perustutkinnon pohjalta eikä sinun tarvitse opiskella koko aikuislukion oppimäärää vaan voit keskittyä niihin oppiaineisiin, joiden yo-kokeisiin sinulla on tarkoitus osallistua.
Jos taas haluat suorittaa koko lukion oppimäärän, voidaan joitain ammatillisia opintoja tunnustaa osaksi sitä. Ole molemmissa tapauksissa yhteydessä opinto-ohjaajaan.
Olen jo suorittanut lukion oppimäärän ja ylioppilastutkinnon. Voinko tulla opiskelemaan aikuislukioon ja esimerkiksi täydentämään ylioppilastutkintoa?
Kyllä voit. Tutkinnon jo suorittanut voi ilmoittautua aikuislukioon aineopiskelijaksi. Tampereen aikuislukion aineopiskelija voi ilmoittautua myös ylioppilaskokeisiin.
Mihin aikaan päivästä aikuislukion oppitunnit ovat?
Tampereen aikuislukio toimii pääasiassa ilta-aikaan. Oppitunnit ovat ma–to klo 16.15–20.30; oppitunteja voidaan järjestää myös etäyhteyksiä hyödyntäen. Perjantaisin voi olla satunnaisesti opetusta tai opintojaksojen loppukokeita. Lisäksi tarjolla on verkko-opintoja.
Missä Tampereen aikuislukio sijaitsee?
Tampereen aikuislukion löydät Tampereen Kalevasta, Kalevan uintikeskuksen vierestä. Osoite on Uimalankatu 5. Koulu sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien varrella, esimerkiksi molemmat raitiovaunut tuovat lähelle koulua.
Aikuislukioon ilmoittautuminen
Miten haen opiskelijaksi aikuislukioon?
Aikuislukio ei kuulu yhteishaun piiriin, vaan kouluun on jatkuva ilmoittautuminen. Uusia opiskelijoita otetaan jokaiselle periodille, eli voit aloittaa opiskelusi kuusi kertaa vuodessa. Lisätietoa löydät Hakijalle-osiosta.
Milloin aikuislukioon voi ilmoittautua?
Aikuislukioon on jatkuva ilmoittautuminen, joka avataan aina syksyisin elokuussa. Voit ilmoittautua siis läpi vuoden ja aloittaa opintosi minkä tahansa periodin alussa. Periodien alkamisajat löydät Lukuvuoden aikatauluista.
Mitä liitteitä tarvitsen ilmoittautumiseen?
Sähköiseen ilmoittautumiseen on hyvä liittää pdf-muodossa viimeisimmät koulu/tutkintotodistukset (perusopetuksen päättötodistus, ammatillisen perustutkinnon todistus, ylioppilastutkintotodistus, erotodistus aikaisemmasta lukiosta), koska tämä myös määrittelee pitkälti opiskelijastatuksesi. Voit toimittaa todistukset myös ilmoittautumisen jälkeen kansliaan tai opinto-ohjaajalle ensimmäiseen tapaamiseen.
Milloin ilmoittautumiseni vahvistetaan?
Saat ilmoittautumisen jälkeen lomakkeessa ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen viestin, jossa saat Wilma-tunnukset ja ohjeita opinto-ohjausajan varaamisesta. Testaa tunnuksesi heti, ja jos ne eivät toimi, ota yhteyttä kansliaan. Ilmoittautumisia käsitellään periodien vaihteessa.
Kun ilmoittaudun kouluun, ilmoittaudunko samalla myös opintojaksoille?
Opintojaksoille ilmoittaudutaan erikseen Wilmassa. Voit tehdä tämän vasta sitten, kun olet saanut Wilma-tunnukset. Tulevan periodin opintojaksojen ilmoittautuminen alkaa aina viikko ennen periodin alkua ja päättyy periodin aloituspäivänä klo 12.
Mitä teen ilmoittautumisen jälkeen?
Kun olet ilmoittautunut kouluun ja saanut sähköpostilla vahvistuksen, kannattaa varata aika opinto-ohjaajalle. Teette yhdessä opon kanssa opiskelusuunnitelman tavoitteidesi mukaisesti. Opinto-ohjaaja tekee myös aikaisempien opintojen tunnustamisen erotodistuksen perusteella. Ennen tapaamista on hyvä tutustua jo Tampereen aikuislukion opinto-oppaaseen, jonka löydät täältä koulun kotisivuilta.
Aikuislukio-opintojen aloittaminen
Minulla on aikaisempia opintoja toisesta lukiosta. Otetaanko nämä huomioon aikuislukiossa?
Aikaisemmat opinnot voidaan tunnustaa aikuislukio-opintoihin. Toimita tällöin erotodistus aikaisemmasta lukiostasi opinto-ohjaajalle, joka tekee osaamisen tunnustamisen. Opetussuunnitelma on saattanut opintojesi jälkeen muuttua, joten tunnustaminen tehdään opintojen sisältöjen perusteella.
Mistä opiskelu kannattaa aloittaa?
Ensimmäisenä kannattaa aina varata aika opinto-ohjaukseen ja suunnitella opiskeluohjelmaa opon kanssa.
Mitä minun tarvitsee hankkia aikuislukio-opintoja varten?
Lukio-opinnoissa kannettava tietokone on tärkein opiskeluväline, jota tarvitset kaikissa opinnoissa. Eri opintojaksoilla käytettävät oppimateriaalit kannattaa myös hankkia heti ensimmäiselle oppitunnille.
Opiskelu aikuislukiossa
Miten aikuislukion opinnot eroavat nuorten lukion opinnoista?
Aikuislukiossa opintojaksojen sisällöt ja tavoitteet ovat hyvin pitkälti samat kuin nuorten lukioissakin. Oppitunnit ovat kuitenkin iltaisin, lisäksi voit opiskella verkossa. Aikuislukiossa on oma tuntijako, johon ei pakollisina opintoina sisälly taito- ja taideaineita. Joissakin oppiaineissa pakollisia opintoja ei ole aivan yhtä paljon kuin nuorten lukiossa. Aikuislukion oppimäärä on laajuudeltaan 88 opintopistettä (vrt. nuorten lukion 150 op).
Kuinka paljon aikuislukio-opiskelu maksaa?
Jos opiskelet koko lukion oppimäärää tai ammatillisen perustutkinnon pohjalta ylioppilastutkintoa varten, on opiskelu ilmaista. Opiskeluvälineet ja -materiaalit opiskelija kuitenkin joutuu hankkimaan itse. Ylioppilastutkintolautakunta perii puolestaan maksuja ylioppilaskokeisiin osallistumisesta.
Aineopiskelu maksaa 100 €/lukukausi, mikä on moneen paikkaan verrattuna halpa kustannus. Lukukausimaksuun sisältyy niin monen opintojakson opiskelu, kuin itse haluat.
Käyn vuorotöissä enkä pysty tämän takia osallistumaan säännöllisesti oppitunneille. Miten voisin kuitenkin opiskella aikuislukiossa?
Aikuislukiossa on myös hyvä verkko-opetustarjonta (opintotarjottimessa "verkkokurssit"). Verkko-opinnot eivät ole sidottu tiettyyn oppituntien aikaan, vaan voit periodin sisällä tehdä oman opiskeluaikataulun opiskelulle.
Jos lähiopetus on kuitenkin sinulle mieluisampi opiskelumuoto, voit sopia aina opettajan kanssa poissaoloista, kunhan hoidat opintojaksoon liittyvät tehtävät.
Ylioppilaskokeet ja ylioppilastutkinto
Missä vaiheessa lukio-opintoja ylioppilaskokeet kannattaa aloittaa?
Liian aikaista aloittamista on aina syytä välttää. Järkevää on, että opinnoista on suoritettuna vähintään 2/3 ennen ensimmäisiä ylioppilaskokeita. Osallistumisoikeuden yo-kokeeseen saa, kun pakolliset opinnot kirjoitettavasta oppiaineesta on suoritettu. Opinto-ohjaajan puoleen kannattaa aina kääntyä, kun suunnittelee ylioppilastutkinnon aloittamista.
Minulla on aikaisemmin suoritettu lukion päättötodistus, voinko ilmoittautua suorittamaan ylioppilastutkintoa?
Lukion päättötodistus oikeuttaa osallistumaan ylioppilaskokeisiin. Jos lukio-opinnoista on kulunut aikaan, on suositeltavaa opiskella vähintäänkin kirjoitettavien oppiaineiden abi-opintoja. Tampereen aikuislukiossa on periaate, että yo-kokeisiin osallistumista suunnittelevan tulee opiskella ennen yo-kokeita meillä.
Olen suorittanut ylioppilastutkinnon toisessa lukiossa. Voinko tulla uusimaan kokeita Tampereen aikuislukioon?
Pääsääntöisesti kokeet uusitaan siinä lukiossa, josta on valmistunut.
Jos kuitenkin tulet opiskelemaan Tampereen aikuislukioon aineopiskelijana, voit opintoja suoritettuasi ilmoittautua yo-kokeisiin myös täällä. Sama koskee tutkinnon täydentäjiä.
Olen suorittanut ammatillisen perustutkinnon. Mitä minun pitää opiskella ennen ylioppilaskokeita?
Ammatillisen perustutkinnon suorittaneella on osallistumisoikeus ylioppilaskokeisiin. On tärkeä kuitenkin muistaa, että yo-kokeet perustuvat lukion valtakunnallisiin pakollisiin ja valinnaisiin opintoihin. On siis järkevää opiskella kirjoittavaa oppiainetta myös aikuislukiossa.