Hyppää sivuvalikkoon

Yhteiskuntatiedelinja

Tampereen lyseon lukion opiskelijoita kävelee koulun käytävällä.

Tällä sivulla

Yhteiskuntatieteen linja avaa ovia 

Yhteiskuntatiedelinjalle hakeutumalla saat mahdollisuuden painottaa opinnoissasi yhteiskunnallisia aineita ja kieliä. Tutkiva oppiminen projekteineen, asioiden kriittinen tarkastelu, vierailevat asiantuntijat ja opintomatkat luovat kokonaiskuvaa sekä suomalaisesta yhteiskunnasta että kansainvälisestä yhteistyöstä globaalisti ja Euroopan tasolla. Opinnoissa saa kosketuksen korkeakouluopintoihin, mikä vahvistaa osaltaan valmiuksia suuntautua lukioista erilaisiin yhteiskuntatieteen alojen jatko-opintoihin, olit sitten kiinnostunut esimerkiksi oikeustieteestä, journalistiikasta, valtio-opista tai kauppatieteistä. 

Yhteiskuntatiedelinjan opetussuunnitelma

Suoritettavat opinnot

Yhteiskuntatiedelinjan tavoitteena on pyrkiä vastaamaan tulevaisuuden työelämän tarpeisiin eli tarjota opiskelijalle sellaisia tietoja ja taitoja, jotka ovat oleellisia pärjäämisessä tulevaisuuden työmarkkinoilla. Opiskelija oppii opintokokonaisuuden suorittamisen myötä yhteiskunnallisia tietoja, vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja sekä kielellisiä valmiuksia, joita täydennetään korkeakouluopinnoilla sekä opintomatkojen ja työharjoittelun harjoittamilla valmiuksilla.

Yhteiskuntatiedelinjan tarkempi opetussuunnitelma Opiskelijalle-osiossa.

Yhteiskuntatiedelinjan erityispiirteet

Yhteiskuntatiedelinjan opiskelijat muodostavat oman opetusryhmänsä ja tekevät koko lukioajan tiivistä yhteistyötä yhteisten opintojaksojen ja opintomatkojen parissa. Vierailevat asiantuntijat, korkeakouluopinnot sekä opintomatkat kytkevät opinnot osaksi elävää yhteiskuntaa.

Opintomatkoilla pääsee kokemaan, näkemään ja kysymään päätöksenteon pääkallopaikoilla: ensimmäisenä opiskeluvuonna suunnataan Helsinkiin ja abivuonna Brysseliin. Myös linjan opintoihin kuuluva vähintään viikon mittainen työharjoittelu auttaa lisäämään ymmärrystä yhteiskunnallisten toimijoiden arjesta.

Omilla valinnoillaan voi Yhteiskuntatiedelinjasta muokata oman kokonaisuutensa: valinnaisilla opintojaksoilla ja korkeakouluopinnoissa voi oman kiinnostuksensa mukaan painottaa vaikkapa lakia tai taloutta, mikä helpottaa suuntautumisessa lukion jälkeisiin opintoihin.

Kenelle Yhteiskuntatiedelinja sopii? 

Linja sopii sinulle, joka olet kiinnostunut siitä, mitä maailmassa tapahtuu; sen ilmiöistä ja toimijoista. Olet kiinnostunut seuraamaan aikaasi ja haluat ehkä itsekin tavalla tai toisella vaikuttaa. Vähintään haluat saada jotakin ekstraa lukio-opintoihisi ja olet valmis ottamaan mielenkiintoisen haasteen vastaan samanmielisten opiskelijoiden joukossa.

Hakeminen

Yhteiskuntatieteen linjalle otetaan 30 opiskelijaa. Linjalle haetaan toisen asteen yhteishaussa keskiarvolla, jossa painotetaan yhteiskuntaopin, historian, äidinkielen ja A1-kielen arvosanoja painokertoimella 2.

Lue lisää Hakijalle-sivulta.

Usein kysyttyä


Tuottaako Yhteiskuntatiedelinja paljon lisätyötä?
Lukion oppimäärä sisältää vähintään 150 opintopistettä, joista pakolliset opinnot vievät noin sata opintopistettä. Jokaisen opiskelijan on siis valittava lisää opintojaksoja päästäkseen vaadittuun minimiin, joten Yhteiskuntatiedelinjan 32 opintopisteen sekä vaadittujen korkeakouluopintojen jälkeen tilaa jää vielä muillekin opinnoille. Yhteiskuntatiedelinjan opiskelijoista vain hyvin harva valmistuu lukiosta minimiopintopistein. Yhteiskuntatiedelinjaan kuuluvat korkeakouluopinnot voi suorittaa milloin omaan aikatauluun sopiva opintojakso on tarjolla. Monet suorittavat 1-2 korkeakoulukurssia tarvittavat viisi opintopistettä saadakseen, joista osa voi olla esim. verkko-opintoina, jolloin voi itse valita sopivan opiskeluajankohdan.

Voiko Yhteiskuntatiedelinjan keskeyttää?
Voi, mutta voidakseen siirtyä ns. tavalliselle puolelle oma sisäänpääsykeskiarvo pitää olla vähintään tavallisen puolen sisäänpääsykeskiarvo. Toisin sanoen, mikäli Yhteiskuntatiedelinjalle on päässyt alhaisemmalla keskiarvolla, ei voi vaihtaa linjaa koulun sisällä. Opiskelun kannalta on tarkoituksenmukaista harkita keskeyttämistä vasta, kun on pystynyt muodostamaan kokonaiskuvaa Yhteiskuntatiedelinjalla opiskelusta - esim. vuoden tai kahden kuluttua opintojen aloittamisesta.

Voiko Yhteiskuntatiedelinjalta lähteä vaihtoon?
Voi; vuosittain linjan opiskelijoita on vaihdossa eri puolilla maailmaa. Yleisin aika lähtöön on ensimmäisen lukuvuoden jälkeen. Käytännössä vaihdosta palaavalla vaihtuu ohjausryhmä yhtä vuositasoa alemmas, mutta linjan opintoja voi jatkaa normaalisti eteenpäin.

Missä Yhteiskuntatiedelinjan työharjoittelun voi suorittaa ja kuka paikan hankkii?
Yhteiskuntatiedelinjan palkaton, minimissään viikon mittainen, työharjoittelu suoritetaan koulun loma-aikana yhdessä tai useammassa osassa esimerkiksi kaupungin tai kunnan hallinnossa, maakunnan liitossa, sanomalehdessä tai kansalaisjärjestössä. Oleellista harjoittelupaikassa on, että sen linkittyy tavalla tai toisella vaikuttamiseen. Opiskelija hankkii itse oman harjoittelupaikkansa, tosin lisäohjeita ja vinkkejä saa opiskeluiden aikana linjan koordinaattorilta. Mistä saan lisätietoa Yhteiskuntatiedelinjasta? Helpoin keino on ottaa yhteyttä linjan koordinaattoriin sähköpostilla elina.oksanen(at)tampere.fi. Kysy rohkeasti, mikäli jokin jää askarruttamaan!

Suoritettavat opinnot opetussuunnitelmittain (LOPS2021)

Päivitetty 16.4.2024