Jos toiminta ulottuu usean kunnan alueelle, tee meluilmoitus Pirkanmaan ELY-keskukselle.
Tee meluilmoitus viimeistään 30 vuorokautta ennen toimintaan ryhtymistä. Toiminnan saa aloittaa vasta, kun meluilmoituksen jättämisestä on kulunut 30 vuorokautta. Meluilmoituksen johdosta tehtävässä melupäätöksessä voidaan kuitenkin antaa lupa aloittaa toiminta jo tätä aiemmin.
Ilmoitettavat tiedot
Kirjaa meluilmoitukseen riittävät tiedot melua tai tärinää aiheuttavasta toiminnasta sekä haittojen laajuudesta ja niiden riittävästä ehkäisystä. Ilmoita ainakin seuraavat tiedot:
Yhteystiedot
- Ilmoitusvelvollisen yrityksen tai yhteisön tarkat yhteystiedot
- Sähköinen laskutusosoite
- Y-tunnus
- Yhteyshenkilön nimi ja yhteystiedot
Toiminnan kuvaus, ajankohta ja toiminta-ajat
- Toiminnan nimi tai muu selkeä yksilöinti
- Toimintapaikan osoite ja tarvittaessa kiinteistötunnus tai muu tarkentava kuvaus
- Selkeä kuvaus toiminnasta ja sen laadusta ja laajuudesta.
Ilmoita työmaasta työn kokonaiskesto - kaikki mahdolliset viivästykset huomioon ottaen. Ilmoita lisäksi arviot tarkemmista louhinta-, iskuvasarointi-, murskaus-, paalutus- tai pontitusajankohdista; esimerkiksi viikkojen määrä ja arvioitu ajankohta. Ilmoita viikonpäivät ja kellonajat, joina erityisen häiritsevää melua tai tärinää aiheuttavaa työtä tehdään. Liitä ilmoitukseen myös louhinta- ja murskausmäärät, paalujen määrä ja asennustapa tai tieto pontitettavista alueista.
Yleisötapahtuman meluilmoituksessa oleellista ovat konserttipäivät ja soittoajankohdat eri päivinä. Liitä ilmoitukseen myös tieto äänentoiston testauspäivistä ja -ajoista sekä mahdollisesta ilotulituksesta. Useimmiten ilmoituksen liitteeksi tarvitaan myös ammattilaisen tekemä melumallinnus ja ehdotus melutilanteen tarkkailusta.
Herkkien kohteiden kartoitus ja huomiointi
Kartoita herkät kohteet, kuten asuinrakennukset, päiväkodit, koulut, hoitolaitokset, leikkipaikat ja uskonnolliset laitokset riittävän laajasti, vähintään 300–500 metrin etäisyydeltä toimintapaikasta. Ilmoita lähimmät kohteet eri suunnissa ja etäisyydet niihin.
Neuvottele etukäteen päiväkotien, koulujen, hoitolaitosten ja muiden erityisen herkkien kohteiden edustajien kanssa keinoista, joilla ehkäisette kohtuuttomat haitat herkille käyttäjäryhmille.
Liitä meluilmoitukseen tieto tiedotustavoista ja tiedotusalueesta ja kerro, miten erityisen herkät kohteet, kuten päiväkodit, huomioidaan.
Ympäristöhaittojen tarkkailu ja ehkäisy
Kuvaa meluilmoituksessa riittävän tarkasti haittojen ehkäisemiseksi suunnittelemasi toimenpiteet.
Kuvaa työmaan meluilmoituksessa itse työstä aiheutuvien melu- ja pölyhaittojen ehkäisyn lisäksi esimerkiksi keinot, joilla työmaa ja läheiset katualueet pidetään pölyämättöminä, työmaavesien käsittely sekä tärinävaikutusten seuranta.
Liitä tapahtuman ilmoitukseen tiedot melutason seurannasta ja toimenpiteistä, joilla varmistetaan, ettei melupäätöksessä annettavaa raja-arvoa ylitetä.