Hyppää sivuvalikkoon

Matonpesuohje

Mäntysaippuapala, pestävä matto ja juuriharja pesijän kädessä.

Matonpesuun saippuaksi sopii mäntysuopa, joka ei sisällä vesiä rehevöittäviä fosfaatteja. Kannattaa suosia erityisesti kiinteää mäntysuopaa, sillä se on riittoisampaa ja ympäristöystävällisemmin pakattua kuin nestemäinen. Mäntysuopaakaan ei saa päästää suoraan vesistöihin, sillä suovan sisältämät hartsihapot ovat myrkyllisiä kaloille. Myös etikkaa voi käyttää irrottamaan tahroja ja kirkastamaan värejä. 

Tee pesuaineesta laimea liuos sankoon tai pesualtaaseen, sillä suoraan matolta suopaa on hankala huuhdella pois. Tahroille riittää loraus ainetta lian päälle.  

Perinteinen juuriharja saattaa olla pesuvälineenä liian kova ja rikkoa kuteen pinnan, vaikka pieni pörröisyys ei usein ole haitaksi. Varrellisella harjalla peseminen säästää selkää ja tuo työhön enemmän voimaa. Painepesuristakin voi olla apua, kunhan painetta ei säädetä niin kovaksi, että kuteet löystyvät. 

Pese matot tasaisella alustalla, etteivät ne kulu epätasaisesti. Harjaa räsymatto aina kuteen suuntaan, jolloin harjakset pureutuvat myös kuteiden väliin. Huuhtele matto yhden puolen käsittelyn jälkeen ja harjaa toinen puoli ja huuhtele jälleen. Usein matto on vasta tämän jälkeen kunnolla märkä. Huolellinen pesu kannattaa, sillä muuten vanha lika nousee nopeasti takaisin maton pintaan. 

Tee huuhtelu huolellisesti, jotta kaikki lika ja saippua saadaan pois. Kuivan maton kuuluu tuoksua puhtaalta, mutta ei tunkkaiselta saippualta. 

Asettele matto kuivamaan ilmavasti. Narulla kuivatus saa aikaan terävän taitteen, joten narun voi pujottaa muoviputken läpi tai ripustaa matot puukaiteelle valumaan. Perinteinen raidallinen räsymatto kuivatetaan aina raidat pystysuorassa, jolloin väri ei leviä.  

Parhaiten matot kuivuvat loppukevään tai alkukesän lämpimänä ja tuulisena päivänä. Syksymmällä ilma saattaa olla niin kostea, että kuivuminen pitkittyy. Ota matto takaisin käyttöön vasta, kun se on täysin kuivanut.  

 

Päivitetty 20.9.2022