Allergian käypä hoito -suosituksen mukaan lieviä allergiaoireita, kuten ohimenevää suun kirvelyä, kutinaa tai suun punoitusta, ei hoideta välttämisellä vaan altistamisella ja vähitellen totuttamalla. Ruokavaliosta jätetään pois vain ne ruoka-aineet, joiden välttäminen on merkittävien oireiden takia perusteltua. Lääkäri tai ravitsemusterapeutti arvioi allergiaruokavalion tarpeen.
Myös määräaikaisista ruoka-aineiden vältöistä tarvitaan terveydenhuollon tekemä erityisruokavalioselvitys.
Ruokapalvelulla ole velvollisuutta tarjota kaikkia kodin käyttämiä harvinaisia ruoka-aineita tai tiettyjä tuotemerkkejä, jos saatavilla on vähintään yksi ravitsemuksellisesti vastaava ruoka-aine. Uusien ruoka-aineiden kokeilu tehdään kotona.
Maidottomassa ruokavaliossa lehmänmaito ja sitä sisältävät elintarvikkeet korvataan kasvipohjaisilla kaura- tai soijatuotteilla.