Uusi kivijalkakerroksen suunnittelua ja rakentamista koskeva rakentamistapaohje julkaistu

Uusi ohje julkaistu.

Rakennusvalvonta on julkaissut uuden kivijalkakerroksen suunnittelua ja rakentamista koskevan rakentamistapaohjeen. Ohjetta noudatetaan uudisrakentamisessa.

Ohjeen tavoitteena on luoda kaupunkikuvallisesti korkeatasoista ja toiminnallisesti elävää kaupunkiympäristöä sekä parantaa rakennusten kivijalkakerrosten muuntojoustavuutta. Ohjeita noudatetaan asuinkerrostalorakentamisessa sekä soveltuvin osin toimisto-, tuotanto- ja varastorakennusten alueilla, ellei asemakaavasta muuta johdu.

Ohjeen mukaan rakennukseen, sen osaan tai kortteliin rakennettava kivijalkakerros on suunniteltava siten, että kivijalasta tulee teknisesti kestävä sekä kaupunkimaiseen ympäristöön hyvin soveltuva, laadukas ja avoin, katutilaa ja kaupunkikuvaa elävöittävä kokonaisuus. Ohjeita annetaan muun muassa kivijalkakerroksen arkkitehtonisista lähtökohdista, julkisivumateriaaleista, tilojen järjestämisestä ja muunneltavuudesta, porrashuoneista ja kulkuaukoista, katu- ja sisätilojen välisestä vuorovaikutuksesta sekä tontin rajaamisesta kadun suuntaan.

Kivijalkakerroksen rakentamistarve, lähtökohdat ja periaatteet tulee selvittää ennen suunnittelun aloittamista. Suunnittelija esittelee kivijalkakerrosohjeen periaatteiden toteutumisen rakennusvalvonnalle hanketta koskevassa ennakkoneuvottelussa. Ohjeesta poikkeavat ratkaisut tulee perustella.

Jaa sosiaalisessa mediassa