Tampereen ja Jyväskylän kaupunginkirjastot toteuttavat vuosina 2022–2023 yhteisen Kansanvallan uljas linnake -demokratiahankkeen. Valtion erityisavustuksen saaneessa hankkeessa etsitään kirjastoille paikallisesti parhaita tapoja edistää demokratiaa. Hankkeessa tehdään yhteistyötä muun muassa järjestöjen ja korkeakoulujen sekä kaupunkien kulttuuri- ja osallisuuspalveluiden kanssa. Toimintamallia rakennetaan yhteiskehittämisen menetelmillä kuntalaisten kanssa.
Kirjastot saivat vuonna 2017 uudistetussa kirjastolaissa tehtäväksi aktiivisen kansalaisuuden, demokratian ja sananvapauden edistämisen. Näihin tavoitteisiin haetaan kirjastojen demokratiahankkeessa eväitä kokeilemalla, yhdessä oppien ja asuinalueille jalkautuen.
-Kansalaispätevyyttä, eli kykyä osallistua ja ymmärtää yhteiskunnan toimintaa, ruokitaan vaikuttamisen tiedoilla ja osallisuuden taidoilla. Haluamme antaa äänen etenkin yhteiskunnallisesta päätöksenteosta syrjässä oleville, vahvistaa kuntaisten yhteiskunnallista osallistumista ja tuoda päättäjiä lähemmäs kuntalaisia. Tämä työ jatkuu kirjastoissa hankkeen jälkeenkin, projektisuunnittelija Marjo Hietikko sanoo.
Keväällä tapahtuu Tampereella ja Jyväskylässä
Kansanvallan uljas linnake -demokratiahanke käynnistyi syksyllä kirjastojen ja yhteistyökumppaneiden yhteisillä ideointi- ja suunnittelutyöpajoilla. Alkuvuodesta 2023 kokeilut viedään käytäntöön Tampereella ja Jyväskylässä.
Ketä kiinnostaa? (Jyväskylä)
Jyväskylän kaupunginkirjasto tarjoaa tilan, jossa kaupunkilaiset ja päättäjät/vaikuttajat/tutkijat/ym. kohtaavat. Tervetuloa kuulemaan paneelikeskustelua ajankohtaisista asioista ja keräämään vinkkejä vaikuttamiseen!
ti 24.1. klo 18: Ketä kiinnostaa? Liikuntapalveluiden osallistuva budjetointi. Pääkirjasto, 1. krs. lava
ti 21.2. klo 18: Ketä kiinnostaa? Kuka laskee äänet? Pääkirjasto, 1. krs. lava
Suuri vaalijuhla (Tampere)
Yleistä äänioikeutta ja yhteiskunnallista vaikuttamista juhlistava tapahtuma on kaikille avoin. Painopisteenä on paikallinen näkökulma ja lähidemokratia. Luvassa päättäjien ja kuntalaisaktiivien haastatteluja, kuvataide- ja räppityöpaja, Pienen poliittisen lukuhaasteen julkistus sekä pehmoleluvaalit. Paikalla myös kirjastoauto Kosmos. Kahvi- ja makkaratarjoilu.
la 28.1. klo 11–15: Suuri vaalijuhla, Multisillan päiväkoti
Valon väärentäjät (Jyväskylä)
Kuinka tunnistaa tiedon luotettavuus? Mistä erottaa väärennöksen? Kokeilussa ideaa testataan aluksi kevyesti OKL:n opiskelijoille hyödyntäen kirjaston olemassa olevia aineistoja.
Kokemusten pohjalta pohditaan laajempaa toteutusta, kuten valeuutiskisaa, joka voisi olla osana 7. luokkalaisten kirjastopolkua. Tehtäväpaketti sisältää omatoimista aiheen käsittelyä ja kirjastossa suoritettavan osuuden. Tehtävän kartuttamilla taidoilla nuori voi voittaa kesän valeuutiskisan. Kuka rakentaa uskottavimman valeuutisen?
Demokratian apokalypsi -pakopeli – kuka pelastaa kansanvallan? (Tampere)
Demokratian apokalypsi on erilaisissa tiloissa toteutettavissa oleva, varhaisnuorille suunnattu mukaansatempaava pakopeli. Tehtävät kehittävät medialukutaitoa ja kriittistä ajattelua. Valeuutisia ja viekkaita vaikuttajia - löydätkö totuuden?
Leluvaalit (Jyväskylä)
Edustakuntavaalien myötä Jyväskylän kirjastoissa myös lapset pääsevät äänestämään edustajan leluvaaleissa.
22.–28.3.
Lisätietoa hankkeesta
Lisätiedot:
Kansanvallan uljas linnake -hanke
projektisuunnittelija Marjo Hietikko
040 674 1757, [email protected]