Suomi vahvistaa kaupallista osaamista ja läsnäoloa Washingtonissa, Tampere mukana
Puolustusteollisuuden ohella amerikkalaiset ovat kiinnostuneet Suomen monipuolisesta osaamisesta ja kriittisestä teknologiasta älyinfrasta digitalisaatioon, kyberturvallisuuteen ja energiatehokkuuteen. Siviiliteollisuuden osaaminen vahvistaa puolustusteollisuuden kilpailukykyä.
Maaliskuussa Washingtonissa Industrial Counselor-tehtävissä aloittava Martti Wallin korostaa pitkäjänteisen ja määrätietoisen työn sekä toimivien verkostojen merkitystä onnistumisessa Yhdysvaltojen markkinoilla.
"Pitää tuntea oikea henkilö ja valita oikea tapa markkinoida suomalaista osaamista", muistuttaa pitkän uran puolustusteollisuuden kansainvälisillä markkinoilla muun muassa Patriassa ja Valmetissa tehnyt Wallin.
Uusi yritysyhteistyö käynnistymässä USA:n kanssa
"Lockheed Martin on korostanut siviiliteollisuuden teknologian ja innovaatioiden merkitystä modernille ja kilpailukykyisille puolustusteollisuudelle", toteaa yhtiön ylintä johto äskettäin tavannut EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.
F-35-hankintojen myötä Tanska ja Norja loivat Lockheed Martinin kanssa yritysyhteistyön, jossa säännöllisesti kartoitetaan mahdollisuuksia syventää yritysten kaupallista ja teknologiasta yhteistyötä. Tämän mallin mukaisesti myös Suomen on tarkoitus toimia.
”Hävittäjähankinnat, tuleva Nato-jäsenyys ja selkeytynyt maakuva tarjoavat Suomelle aivan uudenlaisia mahdollisuuksia yhteistyöhön Yhdysvaltojen kanssa", korostaa Suomen Yhdysvalloissa toimiva suurlähettiläs Mikko Hautala.
Hautalan mukaan nyt käynnistyvä hanke on ainutlaatuinen osoitus uudenlaisesta suomalaisesta public-private-yhteistyöstä. "Ilman EK:n ja johtavien kaupunkien panosta tämä ei olisi ollut mahdollista", kiittelee Hautala.
"Tampereella on vahva ja laaja pohja sellaisia teknologiayrityksiä, jotka hyötyvät tästä yhteistyöstä. Uskomme, että yhteistyöpohja laajenee useille eri teknologiatoimialoille ", sanoo elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen johtaja Teppo Rantanen.