Kaupunginvaltuusto ei myöntänyt vastuuvapautta sivistys- ja kulttuurilautakunnalle eikä viranhaltijoille

Tampereen kaupunginvaltuusto käsitteli kokouksessaan 12.6.2023 kaupungin vuoden 2022 tilinpäätöstä, tilintarkastuskertomusta sekä vastuuvapauksien myöntämistä. Kaupunginvaltuusto ei myöntänyt vastuuvapautta sivistys- ja kulttuurilautakunnalle, sivistyspalvelujen palvelualueen johtajalle Lauri Savisaarelle eikä liikunta- ja nuorisojohtaja Pekka P. Paavolalle.

Muilta osin kaupunginvaltuusto myönsi vastuuvapauden toimielinten jäsenille ja tehtäväalueiden johtaville viranhaltijoille. Vastuuvapauden myöntäminen niille, joille sitä ei nyt myönnetty, tulee uudelleen valtuuston käsittelyyn viimeistään vuoden 2023 tilinpäätöksen käsittelyn yhteydessä.

Tilintarkastaja antoi tarkastuksessaan kaksi muistutusta liikuntapalveluihin

Tilintarkastaja antoi vuoden 2022 tarkastuksen yhteydessä kaksi muistutusta, eikä puoltanut vastuuvapauden myöntämistä liikunta- ja nuorisojohtajalle, sivistyspalveluiden palvelualueen johtajalle eikä sivistys- ja kulttuurilautakunnalle. Muistutukset koskivat liikunta -ja nuorisojohtajan toimivallan ylitystä sekä liikuntapalveluiden sisäisen valvonnan järjestämisen ja esihenkilövalvonnan puutteita.

Tilintarkastajan havaintojen taustalla ovat kaupungin omat, sisäiset selvitykset. Hakametsän jäähallissa esiin tulleiden väärinkäytösten vuoksi kaupunki on selvittänyt liikuntapalveluiden toimintaa ja sisäisen valvonnan toteutumista.

Kaupungin tarkastuslautakunta on hankkinut muistutuksiin liittyen asianomaisilta selityksen ja kaupunginhallitukselta lausunnon, joita valtuusto käsitteli kokouksessaan. 

 

Liikuntapalveluiden toimintatapojen ja käytänteiden uudistaminen on aloitettu ja uudistukset jatkuvat

Liikuntapalveluiden toimintatapojen uudistus on jo alkanut ja sitä jatketaan. Esihenkilöt ovat saaneet koulutusta esihenkilötyön vahvistamiseksi ja hyvän hallinnon palauttamiseksi. Koulutusta on annettu muun muassa laskujen tarkastamisprosesseista sekä avustusten myöntämisestä. Myös sivistys- ja kulttuurilautakunnan päätösvallan delegoinnit projektiavustusten myöntämisen osalta on korjattu ja vapaakorttikäytäntö on lopetettu. Liikunnan ja nuorison palveluryhmän organisaation sisäisen viestinnän tehostamiseksi ja tiedonkulun parantamiseksi on luotu kuukausittain julkaistava uutiskirje.

Uudistukset jatkuvat muun muassa hankinta- ja sopimuskäytäntöjen ajantasaisuuden ja lainmukaisuuden varmistamisella sekä sisäisen valvonnan käytäntöjen vahvistamisella. Lisäksi esihenkilöiden osaamista vahvistetaan kaikkien esihenkilövelvollisuuksien osalta ja kaupungin avustustoiminnan periaatteiden tarkentamista jatketaan edelleen avustusten tarkoituksenmukaisuuden ja vaikuttavuuden parantamiseksi. Myös avustusten käytön valvontaa tullaan tehostamaan.

Sisäisen valvonnan puutteiden epäillään mahdollistaneen vakavampia väärinkäytöksiä, joista Tampereen kaupunki on tehnyt tutkintapyynnön poliisille alkuvuodesta.  Kaupungin tekemä tutkintapyyntö koskee epäilyä Hakametsän jäähallien vuorojen myynnistä ohi virallisen varausprosessin, käytänteitä ja toimintatapoja on uudistettu myös Hakametsän hallissa.

Jaa sosiaalisessa mediassa