Kaupungin puolesta sitoumuksen allekirjoitti apulaispormestari Matti Helimo torstaina 15.6.2023 Brysselissä järjestetyn kaupunkihuippukokouksen yhteydessä. Ohjelmapaperin innoittajana on Eurocities-järjestön kulttuurifoorumi. Tampereen kaupunki on järjestön jäsen. Tähän mennessä sitoumuksen on allekirjoittanut yli 30 kaupunkia.
Ohjelmassa on 16 kehittämisen painopistettä. Allekirjoittaneet kaupungit sitoutuvat toteuttamaan näistä vähintään kaksi ja antamaan vuosittain esimerkkejä aloitteistaan ja toiminnastaan kestävyyden edistämiseksi.
- Tampereella on jo aiemminkin ymmärretty kaupunkien ja kulttuurin merkitys kestävämmän tulevaisuuden suunnannäyttäjinä, mutta nyt sitoudumme entistä vahvemmin kehittämään omaa kulttuuripolitiikkaamme kestävämpään suuntaa. Teemme yhteistyötä aiheen parissa muiden eurooppalaiskaupunkien ja Eurocites-ryhmän kanssa sekä parannamme omien kulttuuritoimijoidemme tietoisuutta kestävämmästä kulttuurielämästä, Matti Helimo sanoo.
Tampere on monipuolinen kulttuurikaupunki, jossa on jo tähänkin mennessä edistetty kestävää kulttuurielämää aktiivisesti monella eri alueella.
Tapahtumatuotannossa liikkuminen on suurin yksittäinen päästölähde, joten sen ratkaisut ovat avainasemassa koko kulttuurinsektorin päästöjen vähentämisessä. Tampere kompaktina kaupunkina tarjoaa erilaisia ratkaisuja kestävämpään liikkumiseen. Hyviä esimerkkejä ovat raitiotien ja pyöräilyinfran kehittäminen, tapahtumapaikkojen helppo saavutettavuus julkisilla liikennevälineillä sekä monissa tapahtumissa tapahtumalippuun liitetty joukkoliikennelippu. Myös Outdoor- ja Art Express luonto- ja kulttuuribussit ovat esimerkkejä kestävämmistä tavoista päästä kulttuurielämysten äärelle kestävästi.
Tampereella on tehty kartoituksia kulttuuripalveluiden hiilijalanjäljen ja energian kulutuksen pienentämiseksi. Tapahtuma-alueista tulee koitua mahdollisimman vähän harmia luonnolle. Tapahtumajärjestäjiä velvoitetaan huolehtimaan muun muassa kierrätyksestä, viheralueisiin kohdistuvien haittojen minimoinnista sekä ympäristöystävällisten pesuaineiden käytöstä.
Verkostojen hyödyntäminen kulttuuripalveluissa on tärkeää ekologisuuden näkökulmasta. Kaupunki mahdollistaa erilaisia alustoja, tuo tekijöitä yhteen ja kouluttaa heitä lukuisin eri tavoin. Erinomainen esimerkki on Operaatio Pirkanmaa, joka kokoaa maakuntatasolla eri kulttuuritoimijat yhteiseen verkostoon ja yhdistää kulttuuritoimijat yhteisen agendan äärelle.
Kulttuuri kuuluu kaikille
Yhdenvertainen, saavutettava, osallistava ja monimuotoinen kulttuuri ovat Tampereen kulttuuristrategian kulmakiviä. Mahdollisuus kulttuuriharrastauksiin sekä kulttuurista nauttimiseen edistävät monella tapaa osallisuutta yhteiskuntaan sekä hyvinvointia. Tampereella on käytössä Kaiku-kortti, jonka avulla myös tiukassa taloudellisessa tilanteessa olevat henkilöt voivat hankkia pääsylippuja eri kulttuurikohteisiin.
Sosiaalisen kestävyyden teemat ovat myös osa kaupungin elämystalouden kehitysohjelmaa. Tampereesta halutaan tehdä sosiaalisesti kestävien tapahtumien esimerkkikaupunki. Tavoitteena on myös, että Tampereella voisivat kaikki nauttia monipuolisesta tapahtumatarjonnasta yhdenvertaisesti omana itsenään. Tämä vaatii aktiivisia toimenpiteitä, joista käytännön esimerkkeinä mainittakoon mm. parhaillaan työn alla olevat kaupunkilaajuiset turvallisemman tilan periaatteet ja kulttuuritoimijoiden tukeminen sekä kouluttaminen. Kaupungin uudesta tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelmasta löytyvät raamit näille toimenpiteille.