Kuntataloudessa kuluvasta vuodesta on tulossa hyvä, mutta ennusteiden mukaan kuntataloudet heikkenevät nopeasti vuodesta 2024 lähtien. Tampereen kaupungin näkymät vuodelle 2024 ovat muiden suurten kaupunkien tapaan selkeästi vuotta 2023 heikompia ja talouden tasapainossa pitäminen pysyy vaikeana koko taloussuunnitelmakauden 2024-2027.
Talousarvion kehyksen toimintakate heikkenee 33,0 miljoonaa euroa (5,2 %) vuoden 2023 vertailukelpoiseen talousarvioon verrattuna. Kehyksessä vuosikate on 77,9 miljoonaa euroa ja tilikauden tulos 19 miljoonaa euroa alijäämäinen. Talousarvion jatkovalmistelussa tavoitteena on alijäämän pienentäminen.
Verotulojen kokonaismääräksi arvioidaan ensi vuonna 642 miljoonaa euroa, joka on 31 miljoonaa euroa vuotta 2023 vähemmän. Verotulot vähenevät, kun ns. verohännät poistuvat kuntien verotilityksistä. Valtionosuuksia arvioidaan kertyvän noin 80 miljoonaa euroa vuonna 2024. Valtionosuuksien määrä tarkentuu loppuvuoden aikana, kun sote-uudistuksen vaikutukset tarkentuvat ja uuden hallituksen mahdolliset kuntatalouden sopeutustoimet ovat varmistuneet.
Kaupunginhallituksen linjauksena talousarvion valmisteluun on, että vuodelle 2024 ei hyväksytä muita kuin lainsäädännön edellyttämiä tai muita pakottavia lisäkustannuksia, esimerkiksi oppilasmäärän kasvun aiheuttamia lisäkustannuksia. Lauta- ja johtokuntien tulee noudattaa talousarvioesityksissään kaupunginhallituksen linjausta ja yksiköiden tulee pidättäytyä uusista toimintamenoja nettomääräisesti lisäävistä esityksistä.
- Taloussuunnitelmakaudella 2025-2028 on onnistuttava hidastamaan toimintamenojen kasvua. Parhaiten se onnistuu pidättäytymällä uusien toimintojen aloittamisesta ja nykyisten toimintojen laajentamisesta. Tarkempi talouden tasapainottaminen tehdään vuosittain osana talous- ja strategiaprosessia, sanoo konsernijohtaja Juha Yli-Rajala.
Teattereiden perusparannuksia varaudutaan avustamaan
Kehyksessä ja vuosien 2024-2027 talousarvioissa varaudutaan avustamaan Tampereen Teatterin ja Tampereen Työväen Teatterin perusparannushankkeita. Tampereen Teatterin perusparannushanketta avustetaan opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa samalla summalla, enintään 15 miljoonalla eurolla. Niinikään Tampereen Työväen Teatterin perusparannushanketta avustetaan samalla summalla kuin opetus- ja kulttuuriministeriö, enintään 17 miljoonalla eurolla.
Talousarviossa tytäryhtiöille asetetaan osinkotavoitteet ja in-house-tukipalveluyhtiöille on niiden perustamisvaiheessa asetettu selkeät tehostamistavoitteet, joiden tulee näkyä kaupungille kilpailukykyisesti tuotettuina palveluina. Konsernijaoston tulee ohjata yhtiöitä näiden tavoitteiden saavuttamisessa sekä kriittisesti arvioida kaupungin yhtiöomistuksia ja tarvittaessa tehdä myyntiesityksiä uusien investointien rahoituksen mahdollistamiseksi.
- Kehyksessä ei vielä määritellä vuoden 2024 investointitasoa, vaan kaupunginhallitus käsittelee sekä vuoden 2024 että vuosien 2025-2027 investointien toteuttamista erillisessä kaupunginhallituksen investointiseminaarissa, jossa investointisuunnitelmia käydään tarkemmin lävitse. Lopullisesti investointitasosta päätetään valtuuston talousarviokokouksessa marraskuussa, toteaa pormestari Kalervo Kummola.
Investointitarpeet ovat hyvin korkeat koko 2020-luvun, joten investointeja tulee jaksottaa suunniteltua pidemmälle aikavälille. Liiallisen velkaantumisen estämiseksi tavoitellaan taloussuunnitelmakaudella nykyistä selvästi korkeampaa oman tulorahoituksen tasoa suhteessa investointeihin.
Kaksi uutta kehitysohjelmaa
Talousarvion toiminnan tavoitteet perustuvat Tampereen strategian Tekemisen kaupunki valtuustokauden tavoitteisiin. Tavoitteiden valmistelussa on huomioitu keväällä 2023 toteutettu strategian puolivälitarkastelu ja strategiapäivityksen painotukset. Tavoitteistoa on erityisesti vahvistettu hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen sekä turvallisuuden teemoissa. Uudet tavoitteet vuodelle 2024 liittyvät mm. koulupäivien aikaiseen hyvinvointiin, lasten ja nuorten turvallisuuden tunteeseen, lasten fyysiseen toimintakykyyn, hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen, rasismiin ja suvaitsemattomuuteen, asuinalueiden yhteisöllisyyteen, asuinalueiden kehittämistyöhön, vihreään siirtymään sekä hankintojen tuloksellisuuteen.
Kehittämistoiminnan kärkenä toteutetaan kaupunginhallituksen ohjauksessa olevia kehitysohjelmia. Kehitysohjelmat ovat laajoja, pääsääntöisesti kahta tai kolmea palvelualuetta yhdistäviä kokonaisuuksia, joihin liittyy merkittäviä taloudellisia panostuksia ja laajaa yhteistyötä sidosryhmien kanssa. Vuodelle 2024 esitetään, että nykyisistä kehitysohjelmista Viiden tähden keskusta, Hiedanranta, Älykaupunki kaupunkilaisille, Elämystalous ja Hiilineutraaleja tekoja jatkavat. Tampere Junior -ohjelma päättyy tämän vuoden lopussa. Vuodelle 2024 esitetään kahta uutta ohjelmaa, jotka ovat Welcoming city ja Hyvinvointi.
Lautakuntien ja johtokuntien talousarvioesitykset valmistuvat 15.9.2023 mennessä. Pormestarin talousarvioehdotus esitellään 23.10.2023, kaupunginhallituksen talousarviokäsittely on 30.10.2023 ja kaupunginvaltuusto päättää talousarviosta 13.11.2023.