Puistonurmien leikkuun harventamista kokeillaan Nekalassa ja Vuoreksessa

Nurmialueiden kehittymistä niityiksi kokeillaan osana Tampereen kaupungin luonnon monimuotoisuusohjelmaa. Viinikanpuistossa valkoapila pääsee jo kukkimaan, kun ruohoa ei ole leikattu. Kokeiluja tehdään eri puolilla kaupunkia kesän aikana.
Valkoapila kukkii Viinikanpuistossa puiston nurmikolla.
Valkoapila kukkii Viinikanpuistossa, kun nurmikkoa ei ole leikattu.

Tampereen kaupunki kokeilee puistonurmien leikkuun harventamista muutamissa valituissa kohteissa.  Antamalla ruohon kasvaa pidemmäksi annetaan puistojen nurmikoille mahdollisuus kehittyä luontaisesti niityiksi. Nekalan, Viinikan ja Koivistonkylän seudulla kokeilussa on mukana alueita Viinikanpuistosta, Poppelipuistosta ja Vihiojanpuistosta. Vuoreksessa nurmikon annetaan kasvaa pidemmäksi Kirjailijanpuiston, Virolaisenpuiston ja Vuoreksen keskuspuiston sopivilla alueilla.

Niittyjen lisäämisen avulla pyritään rikastamaan kaupunkiluontoa. Niittykasvillisuus on tavanomaista nurmikkoa monipuolisempaa ja kukkivampaa. Samalla se tarjoaa enemmän ravintoa ja suojaa mm. monille hyönteisille, linnuille ja pikkunisäkkäille.

Nurmi ei muutu niityksi hetkessä, joten kokeilualueiden annetaan kehittyä rauhassa. Hiljalleen muuttuva ja monipuolistuva kasvillisuus ja sen mukanaan tuomat pörriäiset tarjoavat mukavia luontokokemuksia.

Kokeiluja aloitetaan kesän aikana eri puolilla kaupunkia myös muissa kohteissa. Kohteita ei ole vielä valittu. Nurmien leikkaustapojen monipuolistaminen ja niittyjen lisääminen ovat osa Tampereen kaupungin luonnon monimuotoisuusohjelmaa (LUMO-ohjelma). 

Lisätietoja

Liisa Kivimäki
Ympäristösuunnittelija
Puhelin:
040 800 7297
Teksti: Liisa Kivimäki
Kuvat: Henrietta Soininen
Jaa sosiaalisessa mediassa